Prvi na Kvarneru

Lovran dobio punionicu za aute na struju

Marina Kirigin

Nakon Zagreba, Vukovara i Labina, sada će i u Lovranu, tik do prostorija Turističke zajednice, biti smješten napajač elektrovozila, a ta će se usluga nuditi besplatno. Upravo zahvaljujući tom potezu, Lovran će »upasti« i na ADAC-ov Auto Atlas i link na kojemu će biti označen kao 1165. punionica u Europi

LOVRAN  Prva punionica za elektroautomobile na Kvarneru i četvrta u Hrvatskoj postavljena je u Lovranu. Tik do prostorija Turističke zajednice Općine Lovran, u samom središtu mjesta, smješten je napajač elektroautomobila, a svi vlasnici automobila budućnosti mogu napajati auto ili »tankati« ga električnom energijom besplatno, rečeno je na jučerašnjoj press konferenciji koja je održana u povodu otvaranja punionice za elektroautomobile. Punionica u Lovranu četvrta je u Hrvatskoj, nakon što su otvorene u Zagrebu, Vukovaru i Labinu, a da je njezino postavljanje u turističku destinaciju – Lovran – dobar potez, potvrdili su sudionici konferencije za novinare, direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov, zamjenik načelnika Općine Lovran Branislav Petković i predsjednica Vijeća Nataša Miljak, direktor TZO-a Lovran Vojko Brubnjak te oni koji su zaslužni za ugradnju napajača – Branko Milohnić iz lovranske tvrtke Futura trade i Siniša Babić iz Kognite.   

– Ponosni smo što je Lovran dobio prvu punionicu elektroautomobila na Kvarneru. Naši nas gosti ocjenjuju i prema ekološkoj osviještenosti, ali i percipiraju kao ekološki očuvanu destinaciju. Upravo se zato trebamo razvijati u smjeru održivog razvoja, a jedan takav korak je upravo i postavljenje ove punionice elektroautomobila. To je jedan dobar znak našim gostima da poštujemo okoliš, ali i dobra promocija jer smo postavljanjem punionice svrstani na europsku kartu destinacija koje to posjeduju – rekla je Peršić Živadinov, a Petković dodao da se očekuje da će ovakvih automobila u budućnosti biti sve više. U Hrvatskoj je registrirano 19 takvih vozila, no kako je na našem najvažnijem emitivnom tržištu, u Njemačkoj, trenutno registrirano oko 200.000 elektroautomobila, računa se da će ih do 2020. godine biti oko milijun.


   – Njemački autoklub ADAC, najveći je u Europi s 18 milijuna članova. Svake godine objavljuju poznati Auto Atlas Europe u kojem Lovran redovno objavljuje oglas s motivom Staroga grada. Taj atlas ima link na Internetu na kojem su sve punionice elektroautomobila u Europi. Trenutno ih je označeno 1.164, a ova lovranska punionica biti će 1.165. – rekao je Brubnjak, ističući da postavljanjem napajača zapravo započinje i jedna jaka marketinška kampanja.   

Predstavnici tvrtki koji su postavili prvi napajač za elektroautomobil na Kvarneru istaknuli su da do veljače ove godine na razini Europske zajednice nisu postojali standardi za utičnice, no kako su oni sada utvrđeni i dobro zamišljeni. Za punjenje jednog automobila električnom energijom potrebno je 3 do 4 sata, a njegove prednosti su, kaže Babić, bezbrojne.


   – Takva vozila manje se kvare, nečujna su, ne zagađuju okoliš. Nadamo se da će ovakvih punjača i automobila biti sve više da svima bude ljepše, tiše i čišće – zaključio je Babić, a Miljak je dodala da će besplatno punjenje pred turističkim uredom biti aktualno dok se ne budu počele stvarati gužve. Pritom će svaki dolazak vozača elektroautomobila u Lovran biti nagrađen i simboličnim darom lovranske Turističke zajednice. Postavljanje punionice, zaključeno je, trenutno nema velike praktične koristi, ali je zasigurno veliki marketinški plus za Lovran. Zajedno s punionicom, QR pločama, HOT SPOT zonama i web kamerom, Općina Lovran profilira se kao napredna europska turistička destinacija.