Vrijedna investicija

LRH se sprema za novu gradnju, a turistički kompleks u Ičićima bit će sravnjen sa zemljom

Aleksandra Kućel Ilić

Inventar se prije rušenja iznosi izvan objekata / Snimio Damir Škomrlj

Inventar se prije rušenja iznosi izvan objekata / Snimio Damir Škomrlj

Iz glavne zgrade i pomoćnih objekata iznosi se namještaj i hotelski inventar, a svi će objekti do početka ljetne sezone biti sravnjeni sa zemljom



Hotel Ičići uskoro će biti srušen zajedno s pripadajućim depandansama u prvom redu do mora, a pripremni radovi za ovaj zahtjevan zahvat su upravo u tijeku. Prilagodba objekata koji su dugi niz godina bili izvan funkcije za uklanjanje započela je iznošenjem inventara, namještaja i svega što je činilo hotelski interijer iz glavne zgrade.


Radnici na terenu imaju pune ruke posla, a nakon što se sruše manje zgrade koje su nekad činile dio ovog turističkog kompleksa, uklonit će se i glavni objekt koji je smješten uz glavnu prometnicu, u neposrednom susjedstvu poznatih objekata, Malog raja te pizzerije Venezia s druge strane ceste.


Cijeli je ex turistički kompleks u vlasništvu Liburnia Riviera Hotela i premda vodstvo ove hotelske tvrtke i dalje ustraje na krutom stavu šutnje prema medijima, te kako navode, »ne komentiraju poslovnu politiku«, prema dosadašnjim najavama, na mjestu porušenih objekata u Ičićima gradit će se moderan hotel.





O samoj investiciji koja je u Ičićima dočekana s odobravanjem, jer već sama činjenica da će se ukloniti dotrajali objekti nagriženi zubom vremena predstavlja korak naprijed, u LRH umjesto informacija, opet odgovaraju novim zidom šutnje.


– Vezano za vaše upite slobodni smo odgovoriti Vam da ne komentiramo poslovnu politiku. Sve informacije koje budemo imali objavit ćemo na našoj web stranici – odgovorila je na niz novinarskih pitanja vezanih uz rušenje, ali i izgradnju novog objekta u Ičićima Sonja Klingor iz Korporativnih komunikacija u LRH.


Okvirni budžet za ovu investiciju je ipak objavljen na internetu, jer u okviru prikupljanja dokumentacije za nadmetanje u izradi idejnog, glavnog i izvedbenog projekta hotela Ičići stoji da LRH planira utrošiti 74 milijuna kuna, a početak radova bi trebao biti 15. rujna, nakon što bude ishodovana građevinska dozvola.



Početak radova, odnosno izgradnje reprezentativnog »family resort hotela« s oko 180 soba u Ičićima, prvog ovakve vrste na spomenutome području, trebao bi biti kada završi ovogodišnja ljetna turistička sezona. Moderan objekt namijenjen prvenstveno za ugodan boravak obiteljima s djecom niknut će na ovoj odličnoj poziciji uz samo more, a trebao bi, kako je najavljeno, postati poznat po suvremenim sadržajima za ugošćavanje obitelji s djecom. Nosit će tri zvjezdice, ali ujedno imati i realne mogućnosti za podizanje kategorije na četiri zvjezdice, a ostvare li se planovi, prve goste bi mogao primiti već tijekom ljetne sezone 2017. godine.


Ičići su malo, ali poznato turističko mjesto u okvirima Opatijske rivijere čija je sezona usko vezana uz more, plažu te poznatu marinu. I plaža i marina dugi niz godina nose Plavu zastavu. Međutim, već dulje vrijeme Ičići nemaju većih hotela (mali obiteljski hotel Villa Klara u Ičićima primjerice ima 30 soba), a od ukupno 1.400 turističkih kreveta, što je s obzirom da ovdje živi tek 800 mještana zbilja solidan broj, najviše »otpada« na privatni smještaj. Uz novi hotelski kapacitet će se i pozicija Ičića na turističkoj karti Opatije vrlo vjerojatno popraviti, a investiciju mnogi dočekuju s odobravanjem jer će utjecati i na ukupne rezultate i na imidž destinacije. Odnosno, ne samo turisti, već i ovdašnji mještani će uz novi hotel imati i novu mogućnost za organizaciju različitih skupova, budući da u Ičićima u ovom trenutku nema niti jednog sličnog objekta koji ima i prigodnu salu za okupljanja.