Prodaja na kašete

Kvarnersko tržište zatrpale “divlje” orade: Delikatesa na stolu za samo 35 kuna

Marina Kirigin

Zajedno sa sardelom u mrežama završe i orade / arhina NL

Zajedno sa sardelom u mrežama završe i orade / arhina NL

Sve ribarnice sjevernog Jadrana su krcate oradama, jer je startao jesenski lov na sardele na zapadnoj obali Istre, a u bogatim ulovima plave ribe nađu se i manja jata orade, kraljice gastronomije



 »Divlje« orade zatrpale su tržište, a njihova cijena pala je za 70 posto. Kilogram orada, koji se ljeti prodaje po cijeni od 140 kuna i više, jučer se u liburnijskim lučicama prodavao po cijeni od 35 kuna. Cijena kilograma ove plemenite ribe na opatijskoj tržnici bila je 70 i 80 kuna, dok je na riječkoj tržnici bila deset kuna niža, odnosno iznosila je 60 kuna. Na tržnici u Opatiji 30 kuna skuplja od »divlje« orade bila je orada iz uzgoja – stajala je 100 kuna po kilogramu. Razlog ovakvog pada cijena je prezasićeno tržište, odnosno dobar ulov.



Bez obzira što je jučer orada doslovce planula, a prodavala se »na kašete«, novčanicima hrvatskih građana i cijena od 35 kuna nije dovoljno pristupačna, pogotovo ukoliko se usporedi s cijenom mesa. Naime, za isti se novac može dobiti veća količina mesa i više se zasititi, pogotovo kada treba pripremiti ručak za višečlanu obitelj. Međutim, većina onih koji požele pojesti malo ribe zato se najčešće odlučuju za onu najpristupačniju, primjerice sardelu čija se cijena zna povremeno spustiti i na 10 kuna po kilogramu.



Dalmatinske flote




Anton Tone Rudan, nekadašnji načelnik Općine Mošćenička Draga, koji se već nekoliko desetljeća bavi ribarstvom potvrdio je kako su sve ribarnice sjevernog Jadrana krcate oradama.


– Kilo orada na ribarnicama more se kupit po cijeni od 40 do 70 kun ovisno o destinaciji i vremenu u danu kada se kupuju. Budite pametni i kupujte orade i drugu ribu poslije 11 sati, a bliže 13 sati jer cijena pada. Startao je jesenski lov sardele na zapadnoj obali Istre i sve dalmatinske flote su na području od Plomina, Pule do Rovinja. U bogatim ulovima sardele naiđu veća ili manja jata orada, ribe koja čini ekskluzivu hrvatske gastronomije po pitanju kvalitete, pa zbog pristupačne cijene i hrvatski narod ima priliku konzumirati tu plemenitu ribu, odnosno jesti ono što si ne može priuštiti u onih 11 i pol preostalih mjeseci u godini, a u čemu može uživati bogata Europa. Danas je izvozna cijena orade bila 35 kuna plus PDV, odnosno cijena izvoza izjednačila se s onom najnižom na domaćem tržištu.



Ribolovci oradu nazivaju »ribljom kraljicom«ili »kraljicom Jadrana« jer joj je kvaliteta mesa na samom vrhu u konkurenciji ostalih predstavnika bijele ribe. Iznimno je tražena, te vrlo vjerojatno ne postoji riblji restoran u Hrvatskoj u kojem orada nije na meniju.



Trećina u izvoz


To se pročulo, pa je interes za orade dobar i na domaćem tržištu, a jedna trećina ulova otišla je u izvoz – rekao je Rudan.


Prema riječima jednog opatijskog ribara, samo u zadnja tri-četiri dana na Kvarneru je iz mora izvučeno oko 60 tona orade.


– Jesen je sezona lova na orade, vrijeme kada se mrijeste. Sele se iz Italije, uz obalu prema jugu. To je razlog što su u posljednje vrijeme brojne plivarice imale odličan ulov orada. Ulovljene su velike količine, a s obzirom da se na našem tržištu takva količina ne može prodati veliki dio otišao je u izvoz u Italiju i to po cijeni od 2,80 eura. Uglavnom se radi o ribi težine 35 do 50 dekagrama – objasnio je opatijski ribar.