Stop gradnji

Grad Opatija ne želi apartmanizaciju u Ičićima

Andrea Bralić

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Prema Urbanističkom planu, na tom području predviđena je izgradnja isključivo turističke namjene – odnosno hotela s minimalno 75 posto smještaja u sobama te maksimalno 25 posto apartmana, dok su potencijalni investitori predlagali investiciju od 200-tinjak jedinica apartmanskog smještaja



OPATIJA Opatija se sada, ali i ubuduće planira žestoko braniti od neželjene apartmanizacije, a za neka investitorima atraktivna podučja traže se još restriktivniji uvjeti gradnje. Sukus je to priče koja se proteklih dana povlačila po medijima, a prema kojoj je Grad Opatija odbio 50 milijuna eura vrijednu investiciju renomirane malteške kompanije AX Holding koja je u Ičićima, na lokaciji bivše bolnice, namjeravala izgraditi kompleks za najam smještajnih jedinica starijim osobama, odnosno aparthotel s pet zvjezdica i 200 apartmana. Cijela priča imala je i podršku Ministarstva turizma gdje je cijeli projekt i predstavljen.


– Riječ je o ulaganju u segment seniorskog turizma za koji očekujemo da će se još više razvijati u budućnosti. Ministarstvo je tijekom 2018. godine novim zakonskim izmjenama osiguralo okvir za dodatni kvalitetni razvoj zdravstvenog turizma koji je usko povezan upravo sa seniorskim. Ono što stalno naglašavamo – želimo da naš turizam bude rezultat promišljene, odgovorne i održive turističke politike i da turistička aktivnost traje tijekom cijele godine, čime se stvaraju brojni benefiti za naše društvo, od utjecaja na zapošljavanje, prihode, poticanje drugih gospodarskih djelatnosti. Upravo selektivni oblici turizma, kakav je i seniorski, pridonose cjelogodišnjem turizmu – ističu u ministarstvu, no njihovo oduševljenje nisu dijelili u Gradu Opatiji iako je riječ o provjerenom investitoru i projektu s osiguranim novcem te investiciji koju već razvijaju u Malti pod nazivom Hilltop Gardens Retirement Village.


Vizije izvan planova 


S obzirom na to da je zemljište u Ičićima vlasništvo Karlovačke banke, brzo je postignut dogovor o kupoprodaji, no cijela priča zapela je na urbanističkim planovima koji na tom području uvjetuju da projekt treba planirati 75 posto hotelskih soba, što se investitorima nikako nije uklapalo u viziju.




Prvi čovjek Opatije Ivo Dujmić ističe da Grad Opatija na svom području ne dozvoljava izgradnju aparthotela kako bi se izbjegla »apartmanizacija« izuzetno atraktivnog područja.


– Izgradnjom aparthotela, dakle građevina koje imaju samo smještajne jedinice apartmane, otvara se mogućnost prodaje pojedinačnih apartmana na tržištu, s obzirom na nedovoljnu reguliranost predmetne problematike hrvatskim propisima pa se u praksi dobiju stambene spavaonice umjesto hotelskih objekata. Prema Urbanističkom planu uređenja Ičići, na području bivše bolnice predviđena je izgradnja isključivo turističke namjene – odnosno hotela s minimalno 75 posto smještajnog kapaciteta organiziranog u sobama te maksimalno 25 posto apartmana. Potencijalni investitori predlagali su investiciju od 200-tinjak jedinica apartmanskog smještaja, što je u suprotnosti s postojećim UPU-om i to se nije moglo prihvatiti – ističe Dujmić i navodi da Grad Opatija podržava investicije u turizam, ali ne izgradnju aparthotela.


Još stroži uvjeti 


Priča sa strogim uvjetima gradnje u Ičićima tu očito ne završava jer je, u međuvremenu, na zahtjev Mjesnog odbora Ičići od Gradskog vijeća zatražena izmjena UPU-a Ičići, a kojom se traže još restriktivniji uvjeti gradnje. Dujmić podsjeća da je na sjednici Gradskog vijeća Opatije, održanoj 2. listopada prošle godine, predlagatelj Robert Kurelić, predsjednik Vijeća, iznio prijedlog koji su vijećnici i usvojili te je izglasana odluka o pristupanju izradi izmjene i dopune UPU 2 Ičići, odnosno plana koji je na snazi od lipnja 2015. godine. Vijećnici su predožili da se provede anketa među mještanima Ičića kako bi se utvrdile potrebe i želje u vezi prostora bivše bolnice i Triestine, a Grad Opatija mora izraditi hortikulturnu i krajobraznu studiju.


– Potrebno je propisati obvezu provedbe javnog anketnog arhitektonskog urbanističkog natječaja, uz jasno definiranje koje javne potrebe planovi trebaju zadovoljiti, a tiču se sporta i rekreacije, trga, parkova i ostalog. Izrađeni podaci koristit će se kao stručna podloga tijekom izrade izmjene i dopune UPU-a – stoji u odluci Vijeća.


– Konkretno, za lokaciju bolnice u Ičićima trebalo bi vratiti sve uvjete građenja barem na razinu iz 2013. godine, ako ne i niže. Lokacija bolnice ne bi smjela biti prenamijenjena u stambenu namjenu već bi trebala biti isključivo hotelsko-turističke namjene sa sadržajima koji bi predstavljali središte mjesta – podsjeća na odluku vijećnika Ivo Dujmić, gradonačelnik Opatije.