Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
27. siječnja 2020.
Gala Opereta

Gervais: Opereta se u velikom stilu nakon punih sedam desetljeća vratila u Opatiju

Foto Marko Gracin
Foto Marko Gracin
Autor:
Objavljeno: 12. studeni 2017. u 19:58 2017-11-12T19:58:41+01:00

Sva mjesta na subotnjem koncertu što ga je organizirao Festival Opatija u suradnji s Međunarodnim udruženjem opereta iz Italije bila su zauzeta, a jedan dio zaljubljenika u malu operu stigao je iz Trsta

OPATIJA Ideja o oživljavanju operetnih večeri u Opatiji pala je na plodno tlo, ako je suditi po posjećenosti koncerta Gala Opereta što ga je u centru Gervais u subotu navečer organizirao Festival Opatija u suradnji s Međunarodnim udruženjem opereta iz Italije (Associazione Internazionale dell’Operetta – Friuli Venezia Giulia). Sva mjesta u Gervaisu, naime, bila su zauzeta, a jedan dobar dio zaljubljenika u malu operu stigao je iz Trsta.

Brojna publika prepustila se tako čarima glazbenoga žanra koji je nastao sredinom 19. stoljeća i koji je na ovim prostorima također imao uspješne svoje skladatelje i popularna djela. Ivo Tijardović i njegova »Mala Floramye« prva su asocijacija.

Rossana Poletti iz Međunarodnog udruženja opereta iz Italije kaže da ovaj veseli operni podžanr nije izgubio na svojoj popularnosti. Dapače, Talijani vole i rado posjećuju operetu.

– Za ljubitelje operete iz Trsta organizirali smo jedan autobus za dolazak u Opatiju. No, interes je bio puno veći, pokazalo se kasnije da su nam trebala tri, četiri autobusa za Opatiju – kazala nam je Rossana Poletti.

Na povratničkoj opereti u Opatiji nastupili su Marzia Postogna (sopran), Ilaria Zanetti (sopran), Andrea Binetti (tenor) i Nicolò Ceriani (bariton) uz klavirsku pratnju Corrada Gulina koji su tako podsjetili na opatijsku operetnu prošlost. Naime, Rossana Poletti podsjeća na povijesni podatak koji govori o tome da se u Opatiji održavao Međunarodni festival opereta od 1935. godine do konca Drugog svjetskog rata. Prva večer festivala opereta te 1935. godine održana je na opatijskoj Ljetnoj pozornici, a bila je posvećena djelima Franza Lehara.

– Nakon što je ugašen opatijski festival opereta, njegova tradicija nastavljena je u Trstu. Naime, festival je nastavljen s namjerom da se podigne poslijeratno raspoloženje i moral stanovnika Trsta koje tada nije bilo na visokoj razini. Prva večer održana je 1950. godine i ostvarila je golem uspjeh – 11 tisuća ljudi došlo je na festival opereta u dvorac San Giusto. Zanimljivost te operetne večeri u Trstu leži u tome da je nastupio jedan mađarski glazbenik koji je ujedno nastupio i na zadnjoj večeri opatijskog festivala. Operetni festival u Trstu održavao se 50 godina. Prekinut je zbog ekonomskih razloga. Vidimo da publika i danas voli operetu. Proučavajući sve te povijesne činjenice, rodila se ideja o tome da pokušamo vratiti operetu u Opatiju, što se pokazalo uspješnim – pojasnila je Rossana Poletti koja je posebno oduševljena punim centrom Gervais i činjenicom da operetna tradicija na ovim prostorima nije zamrla unatoč velikoj vremenskoj distanci od festivala na Ljetnoj.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu