Loše vrijeme nije ih omelo

Dječji karnevalski korzo održan u Opatiji, 1.600 malih maškara zabavilo se na suhom i toplom

Marina Kirigin

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Predstavljamo vatru, odlučili smo se da u ove zimske dane u Opatiji dodatno svojim nastupom zagrijemo atmosferu, rekla je Đurđica Golik, odgajateljica u Dječjem vrtiću "Cvrčak" iz Čakovca, a djevojčica "vatra" Bela Veronika zaključila: "Ovo je najljepši vikend u mom životu!"

Mačići, zebre, pingvini, čitav životnjski svijet, svemirci, likovi iz bajki, Petar Pan, Zvončice, Snjeguljice, patuljci, ali i vrećice lavande, makovi, Učkarski zvončići i pjegavi daždevnjaci – preko 1.600 malih maškara prodefiliralo je  opatijskom sportskom dvoranom “Marino Cvetković” u sklopu 19. izdanja Dječjeg karnevalskog korza. Loše vrijeme, kiša potjerala je male maškare s uobičajene rute glavnom gradskom ulicom u dvoranu u kojoj se okupilo gotovo tri tisuće roditelja, nonića. Posjetitelji su zauzeli svaki komadić tribina sportskog hrama i u uzavreloj atmosferi male maškare nagrađivali pljeskom za izvedbu, ples, koreografiju…

Voditeljski duo Mario Battifiaca i Joso Krmpotić dodatno su oraspoložili prenatrpanu tribinu, a za dobar štimung  pobrinuo se Mauro Staraj i La banda. Dječji karnevalski korzo otvoren je predajom ključeva opatijskoj dječjoj gradonačelnici Petri Pelozi, koja je zajedno s pusnim gradonačelnikom Duškom Jeličićom Duletom tijekom dvosatne manifestacije maškare nagrađivala čokoladnim srebrnjacima iz škrinjice Grada Opatije. Dvadeset i šest maškaranih grupa stiglo je iz  regije – Rijeke, Kastva, Viškova, Opatije, Lovrana, a bilo je i onih iz udaljenijih krajeva, iz Čakovca, Vinkovaca, Zaprešića, Trnoveca, Bjelovara…



Dječji karnevalski korzo u dvorani dobio je podršku brojnih posjetitelja. Dio roditelja smatra kako bi se Opatijom trebalo napraviti samo jedan kraći defile, a sve završiti maškaranim plesom u sportskoj dvorani, na suhom i toplom. Drugi su pak tvrdili da je šetnja od Ambasadora do Slatine veći doživljaj za djecu i da odlazak u dvoranu treba biti samo mogućnost u slučaju lošeg vremena, a dio njih je rekao kako bi bilo dovoljno samo napraviti veliku dječju redutu u dvorani da se male maškare isplešu. O svim tim prijedlozima i ubuduće će računa voditi Turistička zajednica Grada Opatije koja je glavni organizator ove dječje maškarane manifestacije koja će dogodine proslaviti svoj dvadeseti rođendan.





– Ovo je naš drugi posjet Dječjem karnevalskom korzu u Opatiji. Zadnji puta bili smo pred deset godina kada se povorka održala vani, no moram priznati da nam je lijepo i u ovoj dvorani. Obzirom da smo stigli na dva dana nama je bilo najvažnije da se karneval ne odgodi. Došli smo iz daleka, u kostime smo puno uložili pa bi bilo šteta da se zbog kiše nismo mogli predstaviti – rekla je Đurđica Golik, odgajateljica u Dječjem vrtiću “Cvrčak” iz Čakovca okružena svojom vatrenom malom ekipom.


– Predstavljamo vatru, odlučili smo se da u ove zimske dane u Opatiji dodatno svojim nastupom zagrijemo atmosferu – rekla je Golik, a djevojčica “vatra” Bela Veronika konstatirala – “Ovo je najljepši vikend u mom životu!”.


I domaćim maškarama bilo je lijepo, pa i opatijskim patuljcima i Snjeguljicama, lego kockama. Po završetku plesa pred binom, nisu mogli dočekati čaj i krafnu u njami šatoru – “tunelu” koji je podignut pred opatijskom dvoranom.


– Svake godina iznova sudjelujemo na maškaranim povorkama u Opatiji i Lovranu. Zajedno s roditeljima i djecom osmišljavamo kostime. Žao nam je da nas je kiša potjerala u dvoranu jer nam je ljepše bilo vani, no najvažnije je da pokažemo sve ono što smo pripremali dva duga mjeseca – rekle su odgajateljice DV Opatija Anja i Tea.