Incident

‘Čuo se hitac, Bobi je ostao nepomičan ležati’: Aktivisti na nogama nakon što je lovac odstrijelio psa na Učki

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Helena Smolica

Foto Helena Smolica

Usmrćeni pas je u vlasništvu Đanija Jakotića, vlasnika Ranča Bubač na Učki. Iz lovranskog Lovačkog društva Kobac 1960 kažu da se kompletna krivica ne može prebacivati samo na lovca



UČKA Najprije se čuo pseći lavež, a zatim je odjeknuo hitac. Pas Bobi je ostao nepomično ležati. Bio je mrtav… Neugodna epizoda s obronaka Učke koja je završila tragično, zadnjih dana je među čitanijim objavama na društvenim mrežama. Lovac je na cesti ustrijelio psa… Ljubitelji životinja i aktivisti različitih udruga koje se bave zaštitom kućnih ljubimaca zbog ovog su se slučaja »podigli na noge« te oštro osuđuju krvavi incident koji je završio jako loše i za kojega nažalost ne postoji »popravni ispit«.


– Incident se dogodio u nedjelju, 3. lipnja, oko 20.30 sati. Član Lovačkog društva Kobac 1960 iz Lovrana, na cesti Dobreć – Mala Učka, gdje je strogo zabranjeno držanje oružja izvan futrole i s mecima, ispalio je u smjeru psa i vlasnika psa metak iz puške kojom prilikom je bez ikakvog razloga usmrtio psa te ugrozio život vlasnika psa – ogorčena je Helena Smolica s ranča Bubač na Učki, po čijim riječima je usmrćen bezopasan i dobroćudan pas Bobi, inače u vlasništvu Đanija Jakotića, vlasnika Ranča Bubač. Smatra da ovakvo ponašanje lovaca treba sankcionirati, pogotovo kad se zna da u vrijeme vikenda i blagdana, kad su i lovni dani, na Učki ima puno posjetitelja. Navodi također i da su na ovaj način i ljudski životi dovedeni u opasnost…


Đani Jakotić koji se na mjestu incidenta zatekao sa svoja dva psa te nažalost ostao bez jednog, kaže da je bio jako potresen i revoltiran zbog ove noćne pucnjave koja je završila tragično pa je izbila i »barufa«. No, kaže i da to nije prvi put da su se njegovi psi našli na meti lovaca.


Ležao je na cesti 




– Događale su se već takve stvari pred više godina i to ne samo meni, nego i drugim susjedima. Žalosno. Hodao sam iza svojih pasa po uzbrdici i čuo kako laju. Zazvao sam ih, a zatim začuo pucanj. Bilo je malo nepregledno zbog zavoja. Potrčao sam i vidio kako Bobi leži na cesti – ispričao je Jakotić te pohvalio profesionalan pristup opatijske policije koja je odmah po dojavi napravila očevid i sve potrebne radnje koje će, vjeruje, pridonijeti rasvjetljavanju slučaja i u konačnici, nada se – sankcijama za lovca.


Detaljnije podatke o noćnoj intervenciji na Učki dobili smo iz Ureda načelnika Policijske uprave PGŽ-a.


– Potvrđujemo da su policijski službenici Policijske postaje Opatija 3. lipnja 2018. godine nakon zaprimljene dojave izašli na mjesto događaja (šumski predio iznad tunela Učka) gdje su obavili očevid te proveli potrebne izvide i druge radnje u sklopu kriminalističkoga istraživanja, a u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja i okolnosti događaja. O svemu provedenom obaviješteno je mjerodavno državno odvjetništvo kojemu će se po prikupljanju svih saznanja dostaviti cjelokupni predmet na donošenje meritorne odvjetničke odluke. Uvidom u policijske evidencije utvrđeno je da u protekle dvije godine nema evidentiranih prijava sličnih događaja na opatijskom području. Policijski službenici Policijske postaje Opatija su u stalnom kontaktu i suradnji s lovačkim društvima te udrugama za zaštitu životinja s kojima se provode sve potrebne mjere i radnje. Nadalje vas upućujemo i na Zakon o lovstvu kojim su između ostalog i propisane odredbe o uklanjanju pasa i mačaka na području lovišta i nadležnosti lovačke inspekcije u nadzoru provedbe tog zakona – stoji u priopćenju iz Ureda načelnika Policijske uprave PGŽ-a.


Žaljenje i isprika 


Nemili slučaj su komentirali i iz Lovačkog društva Kobac 1960. Kažu da im je zbog incidenta jako žao i ispričavaju se zbog toga što se dogodilo, a nije trebalo, no smatraju i da se kompletna krivica ne može prebacivati samo na lovca.


– Uime Lovačkoga društva Kobac 1960, u kojemu sam tajnik više od 30 godina, izražavam žaljenje što je stradao pas i ispričavam se. No, treba reći da nam se često događa da psi iz gornjih krajeva Lovranšćine sami noću idu u lov i to u čoporu. Uslijed toga stradavaju srne, srnjaci i lanad. Fotografije su toliko užasne i potresne da ih ne želimo dati u javnost. Psi koji su noću vani u šumi nisu krivi za to, nego njihovi gospodari. Upozoravali smo ih na to, ali bezuspješno. Udruge zelenih i zaštitnici životinja na sve ovo gledaju jednostrano, no kada bi vidjeli fotografije izjedenih tijela mladih srna koje su napali psi koji slobodno šeću po Učki, više ne bi bezrezervno štitili njihove neodgovorne vlasnike. S druge strane, postoji i određeni ružan »običaj« da prije ljetnoga odmora vlasnici pasa svoje kućne ljubimce napuštaju i oni ostaju u šumi bez nadzora i gazde. Takve slučajeve često susrećemo i veliko je pitanje koliko je divljači stradalo od njihovih napada. Mislim da treba razmisliti i o odgovornosti vlasnika pasa. U slučaju koji se nedavno dogodio, vjerujem da se radilo o samoobrani jer je lovac koji je pucao primjeren član našeg društva, miran i staložen i nikad nije ništa loše učinio. Ako je pas u šumi, ne znači da ne treba biti na povodcu i da ne treba imati brnjicu – rekao je Edvard Primožić, tanik LD Kobac 1960 iz Lovrana, po čijim riječima čak i inače dobroćudni psi, kad su u društvu drugog psa slobodni u šumi, a znaju i da im je vlasnik negdje u blizini, promijene ćud i mogu napasti čovjeka.