Kako do radnika

Cijene čišćenja apartmana skočile do neba, a “podivljale” i cijene vrtlarskih usluga

Marina Kirigin

Foto: Arhiva NL

Foto: Arhiva NL

Plaćamo 70 kuna po satu za čišćenje kuće za odmor i u ovom smo trenutku sretni jer je sada postalo nemoguće naći ikoga za pomoć pa čak i da se ponudi veći iznos – govori privatna iznajmljivačica iz Mošćeničke Drage. U nebesa se penju i cijene vrtlarskih usluga



OPATIJA  Gužve na šalterima policijskih postaja na kojima se predaju zahtjevi za dozvole za rad za državljane izvan Europske unije i dalje ne opadaju. Radne snage na hrvatskoj obali Jadrana i dalje kronično nedostaje.


To se može vidjeti prije svega u kvaliteti usluge u ugostiteljskim objektima gdje desetke stolova poslužuje jedan konobar, gdje se na piće čeka i po pola sata, pa čak i u načinu ophođenja nedovoljno educiranog kadra, a turistička sezona praktički nije ni počela.


Ugostiteljski objekti i dalje masovno traže konobare, vlasnici turističkih apartmana u potrazi su za čistačicama, neki kažu da je vrtlara za održavanje okućnica nemoguće naći, a upravo takva situacija na tržištu rada znatno je podigla cijene navedenih usluga.





Cijena fizičkog rada premašila je cijenu većine intelektualnih usluga i zato oni koji su se školovali i završavali fakultete s pravom govore o tom kaosu na tržištu rada na kojem su stručnost i obrazovanje potpuno neadekvatno plaćeni



Broj privatnih iznajmljivača na području Opatijske rivijere raste. Samo lani, u odnosu na godinu ranije, registrirano je tisuću kreveta više. Time je porasla i potražnja za čistačicama, kao i cijena njihove usluge.


Već lani na nekim su hrvatskim otocima plaće čistačica, koje su održavale nekoliko apartmana, dosezale i do 10.000 kuna, a prema oglasu objavljenom na jednom internet portalu, cijena te usluge na našoj rivijeri ovo ljeto iznosi 5.500 kuna. Tolika je u oglasu ponuđena plaća za održavanje apartmana u Opatiji i Ičićima.


Nema radne snage


Cijena sata čišćenja apartmana na Opatijskoj rivijeri iznosi od nekih 65 do 75 kuna, a prema informacijama s terena, ona se u Dubrovniku popela na 100 kuna po satu.


Cijena fizičkog rada premašila je cijenu većine intelektualnih usluga i zato oni koji su se godinama školovali i završavali fakultete s pravom govore o tom kaosu na tržištu rada na kojem fizikalci zarađuju znatno više, a stručnost i obrazovanje nije cijenjeno, odnosno potpuno je neadekvatno plaćeno.


Vlasnici apartmana na Opatijskoj rivijeri za čišćenje apartmana i kuća za odmor po satu plaćaju najčešće 70 kuna. Navode da bi taj iznos u sezoni mogao i porasti, s obzirom na to da radne snage nema dovoljno.



Dozvole za rad za strane državljane i dalje se čekaju po gotovo mjesec dana, tvrde oni poslodavci koji i dalje traže radnu snagu za svoje objekte. Govore da je procedura ishođenja vrlo opširna i složena, da im je s jedne strane drago jer se uvezeni kadar vrlo dobro provjeri, međutim da im ta procedura uzme previše vremena. Navode da je nužno kod predaje papira navesti gdje će radnik živjeti, koliku će plaću imati, izraditi privremenu osobnu iskaznicu… Opatijski ugostitelj, koji je uvezao radnike iz susjedne Bosne i Hercegovine, kaže da su gužve za predaju papira proteklog mjeseca bile velike, a da je procedura ishodovanja dozvole trajala nešto više od 20 dana.


Na području Primorsko-goranske županije do 1. lipnja ove godine izdane su 3.863 dozvole za boravak i rad državljanima trećih zemalja, što je više nego dvostruko u odnosu na isti period lani kad su izdane 1.502 dozvole za boravak i rad u prvoj polovini godine. Najviše dozvola u 2019. godini izdano je državljanima Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije, Kosova i Albanije, a slična struktura radnika bila je i u 2018. godini kad su najbrojniji bili državljani Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije, Ukrajine te Kosova. Informacije su to Službe za odnose s javnošću MUP-a RH u čijem odgovoru stoji da postupak izdavanja dozvola za boravak i rad policijskim upravama odnosno policijskim postajama traje desetak 



»Crno« tržište


– Plaćamo 70 kuna po satu za čišćenje kuće za odmor i u ovom smo trenutku sretni jer je sada postalo nemoguće naći ikoga za pomoć pa čak i da se ponudi veći iznos – govori privatna iznajmljivačica iz Mošćeničke Drage, a njene riječi potvrdila je i privatna iznajmljivačica iz Opatije, rekavši da ona uslugu čišćenja plaća 65 kuna po satu te da vrtlara za održavanje okućnice još nije uspjela naći, dodavši da se njihove cijene usluga penju u nebesa.


Osobe koje čiste apartmane i kuće za odmor vrlo često isplatu dobivaju »na ruke«. Mnogi privatni iznajmljivači primorani su potražiti tu uslugu na »crnom« tržištu jer je većina registriranih servisa za čišćenje već prebukirana. To su nam potvrdili i u jednom matuljskom servisu u kojem smo potražili uslugu čišćenja dvosobnog apartmana u Opatiji.


– Popunjeni smo. Trenutačno ne uzimamo više apartmana – odgovor je osobe koja se javila na telefon servisa, a na pitanje koliko im iznosi satnica za čišćenje apartmana, odgovorila je da sve ovisi o »kvadraturi«.


– Ne naplaćujemo po satu. U većini slučajeva apartmane treba ekspresno brzo počistiti u smjeni gostiju, ali recimo da za dvosobni apartman jedno čišćenje iznosi 250 kuna – odgovorila je gospođa na liniji koja je time zapravo otkrila da je puno isplativije angažirati servis za čišćenje nego uslugu tražiti na »crnom« tržištu.


Cijena čišćenja dvosobnog apartmana koju nudi jedan kastavski servis iznosi 300 kuna, a cijena uključuje njihova sredstva za čišćenje. Ipak, vrlo ljubazna gospođa koja se javila na telefon servisa prije svega je pitala gdje se taj apartman nalazi i je li riječ o jednom ili više apartmana te kada su smjene gostiju.


– Moram vam biti iskrena, radimo s jednim hotelom i u Crikvenici imamo 40-ak apartmana. Vikendi su nam udarni. Teško bismo se mogli organizirati i samo radi jednog apartmana doći u Opatiju, uglavnom radimo na veću količinu – odgovorila je gospođa iz servisa.