Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. veljače 2020.
Sanacija lukobrana

ATRAKCIJA Publika pratila dohranu školjere u Voloskom

Foto Marina Kirigin
Foto Marina Kirigin
Autor:
Objavljeno: 28. prosinac 2019. u 11:16 2019-12-28T11:16:24+01:00

U sklopu investicije položit će se 570 kubika materijala, a za prvu fazu projekta LU Opatija-Lovran-Mošćenička Draga izdvojit će 340.000 kuna. Veliki kameni blokovi dopremljeni su iz Koromačna

VOLOSKO - Velika investicija počela je jučer u luci u Voloskom gdje je krenulo dohranjivanje školjere glavnog lukobrana, odnosno sanacija obrambenog kamenometa. Veliki kameni blokovi teški od tri do pet tona dopremljeni su iz Koromačna, a stigli su na barži s dizalicom koju je dovukao remorker. Postavljanje prvih kamenih blokova jučer je s oduševljenjem pratila brojna publika,Vološćani i posjetitelji, slučajni šetači. U sklopu investicije dohranjivanja školjere u Voloskom položit će se 570 kubika materijala, a za prvu fazu tog projekta Lučka uprava Opatija-Lovran-Mošćenička Draga izdvojit će 340.000 kuna.

Prema riječima Fernanda Kirigina, ravnatelja Lučke uprave Opatija-Lovran-Mošćenička Draga, investicija je to koja je trebala biti izvedena već ranije, no zbog vremenskih neprilika dočekala je kraj kalendarske godine.

– S obzirom na sve jača nevremena praćena velikim plimama i valovima, pod hitno je bilo potrebno pokrenuti radove dohrane školjere koja je zbog višegodišnjeg urušavanja i dotrajalosti izgubila svoju funkciju. To je posebno bilo vidljivo kod prošlogodišnjeg nevremena praćenog jakim jugom kad je more srušilo valobran lukobrana koji se nalazi iza školjere vološćanskog lukobrana – objasnio je Kirigin razloge investiranja u vološćansku luku, a koje će biti izvedeno u dvije faze. Osim dohrane školjere, u planu je izvesti i nužne sanacije u najugroženijim dijelovima unutarnjeg podmorskog dijela luke u Voloskom na dvije lokacije, a osim velike investicije koja je u tijeku u lučko područje u Mošćeničkoj Dragi, u planu je i nadohrana totalno urušene školjere u Ičićima.

Aleks Šlosar, dobri »duh« vološćanskog porta, prisjetio se da je posljednja nadohrana školjere glavnog lukobrana, koji je dijelom izgrađen u doba Austro-Ugarske, a dijelom pod vladavinom Italije, izvršena pred 40-ak godina te se tada dohrana obavljala iz luke.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.