I Papa će ih piti

Vinarija Katunar pobrala nagrade iz novih vinograda u Baškoj

Mladen Trinajstić

Merlot i žlahtina Sv. Lucija, nagrađeni na Vinistri, prvi su produkt novih, prije samo pet godina zasađenih Katunarovih vinograda smještenih na padinama Bašćanske udoline 



VRBNIK Vina vinarije Katunar okitila su se na osamnaestoj Vinistri s nekoliko vrijednih i prestižnih priznanja.


Zlatnim medaljama ocjenjivači jedne od najuglednijih međunarodnih vinarskih manifestacija u našoj zemlji i široj regiji nagradili su Katunarov merlot, jednako kao i prošek, dok je brončanom diplomom ovjenčana žlahtina Sv. Lucija.


S obzirom da ovo nisu prva priznanja vinima tog poznatog krčkog, bolje rečeno vrbničkog vinara, »prava vijest« leži u činjenici da su nagrađena vina prvi produkt novih, prije samo pet godina zasađenih vinograda smještenih na strmim padinama Bašćanske udoline. 




– Ponosni smo vrijednim priznanjima koja na najbolji mogući način potvrđuju potencijal naših 30-hektarskih vinograda koje smo ne tako davno podigli na bašćanskom području, dijelu otoka na kojem za razliku od okolice Vrbnika većih i značajnih vinograda baš i nema.



Vinarija Katunar, uz svoja crna i bijela vina (među kojima sasvim razumljivo količinski dominira žlahtina) poznata je i po pjenušcima koji se ondje proizvode tzv. tankovskom metodom. A da u obitelji Katunar uistinu znaju što rade potvrđuje i podatak koji nam je naš sugovornik s ponosom prenio.


– Upravo sam dobio službenu potvrdu kako će u zrakoplovu kojim će Sveti otac Benedikt XVI uskoro doputovati u našu zemlju biti služena upravo naša vina – i crna i bijela – zaključio je poznati otočni vinar koji će se zajedno sa ostalim vrbničkim vinarima posebnom edicijom žlahtine Papi »predstaviti« i za njegova boravka u Zagrebu.



Da se dobra i kvalitetna vina mogu dobiti i izvan Vrbničkog polja, dosad gotovo jedine »domovine« bodulske vinarske proizvodnje potvrđuje ovaj naš uspjeh koji smo ostvarili već prvim vinima dobivenim od grožđa uzgojenog na Šupelama, lokalitetu gdje uz nagrađene merlot i žlahtinu dozrijevaju i nasadi drugih sorti poput plavca, nigre i sansigota – sorti za koje procijenjujemo da još uvijek nisu u dovoljno »zrele« da bismo s njima izlazili na natjecanja, naglašava Anton Katunar.


Zlato koje je osvojio naš merlot ujedno je i prva zlatna medalja osvojena nekim crnim vinom proizvedenim na otoku Krku, pohvalio se vlasnik vinarije Katunar. 


Otočna obiteljska vinarija u kojoj uz osnivača Antona Katunara važnu ulogu igraju i njegova djeca, školovani agronomi, danas svoju proizvodnju temelji mahom na vlastitim vinogradima. 


– Donedavno ustaljenu praksu proizvodnje vina od grožđa kojeg smo kupovali od ovdašnjih vinogradara sad polako ali sigurno nadomještamo vlastitim uzgojem.


Danas velike vinograde smještene na strmim padinama udoline na području Općine Baška počeli smo kupovati još 1995. godine, a okrupnjavanje do tada zapuštenog poljoprivrednog zemljšta trajalo je sve do 2007. godine kad smo ondje zasadili prve značajnije količine vinove loze, napominje Katunar koji ističe da njegova vinarija sada 80 posto svog vina proizvodi od vlastitog grožđa.