Ne brine ih poziv na referendum

Zrće epicentar paškog turizma: u lipnju stiže 15.000 mladih

Josip Portada

Od 28. lipnja do 1. srpnja na Zrću se održava Hideout Festival na koji, uz domaće, stižu i gosti iz Engleske, Njemačke, Italije, Slovenije, BiH...



 Bez obzira na pozive SDP-a Novalje na referendum o Zrću, programi na toj, jednoj od najpoznatijih plaža na svijetu, odvijat će se prema planu. Od 28. lipnja do 1. srpnja u klubovima »Aquarius«, »Papaya« i »Kalypso« održat će se Hideout Festival na kojem se očekuje dolazak oko 15.000 posjetitelja iz gotovo cijelog svijeta, a najviše iz Engleske, Njemačke, Italije, Slovenije, Bih, Srbije i Hrvatske. U Hrvatskoj se ulaznice prodaju po cijeni od 415 kuna. 


 Engleza više nego lani


Organizatori festivala su za posjetitelje festivala pripremili 16 brodova koji će svakog dana posjetitelje festivala voziti po Paškoj uvali. Dio posjetitelja bit će smješten u kampu Sv. Duh u Općini Kolan gdje su pripremljeni šatori za dvije, četiri i šest osoba u kojima će se nalaziti zračni kreveti i pokrivala. Ove godine je od Kolana do kampa Sv. Duh izgrađen vodovod što je dio priprema za doček velikog broja posjetitelja. Predstavnici putničke agencije Collegium Mondial iz Ljubljane i predstavnici Hideout festivala Steven Allison i Daniel Blackledge još su u ožujku, kad su posjetili gradonačelnika Novalje Ivana Daba, najavili kako će na festival doći oko 8.000 turista iz Engleske, a to je za 3.000 više nego prošle godine. Gradonačelnik Ivan Dabo je dao podršku Hidout Festivalu i rekao kako daje podršku i svim drugim manifestacijama zbog kojih u predsezoni u Novalju dolazi velik broj turista. Zanimanje za festival je izuzetno veliko, a u Turističkoj zajednici Grada Novalje, u trgovinama i ugostiteljskim objektima sve se priprema za dolazak velikog broja posjetitelja. 


  Dakle, na Zrću se ne događa ništa što bi poremetilo tijek najavljenih događaja. Prije deset godina Zrće su neki nazivali Sodomom i Gomorom, no zagovornici smatraju kako Zrće, s oko 150.000 posjetitelja tijekom sezone donosi golemu dobit te kako je postalo epicentar otočnog turizma. U kolovozu oko 60 posto noćenja u novalji i okolnim mjestima ostvare upravo posjetitelji Zrća. Zahvaljujući Zrću u Novalji je prošle godine otvoren prvi hostel, namijenjen studentima. To je i prvi hostel na otoku, a gradnja novih hostela planira se i u općini Kolan. 


Mjesto bučne zabave




Nema sumnje kako su zabave na Zrću bučne te kako se deseci tisuća mladih ponašaju slobodnije od ostalih gostiju. U većini slučajeva to su studenti koji se dolaze dobro zabaviti. Dolaze doslovno iz cijelog svijeta, osobito od kada je prije tri godine specijalizirani britanski magazin MixMag klubove na Zrću proglasio najboljima na svijetu za zabavu mladih. Zrće nije oaza tišine niti obiteljskog turizma. Gradska uprava Novalje, na čelu s gradonačelnikom Ivanom Dabom od početka podržava razvoj zabavnog turizma na Zrću. No, mnogi su smatrali kako bi problem mogao nastati u trenutku kada će se Zrće trebati dalje razvijati. Za daljnji razvoj Zrća potrebna je prostorno planska dokumentacija, a to znači i zadiranje u prostor, na što su neki osjetljivi. SDP Novalje je upravo na tome počeo kampanju o Zrću. Gradonačelnik Ivan Dabo je na službenom putu i do povratka ne želi komentirati navode SDP-a Novalje. Malo je vjerojatno da će reagirati i po povratku u Novalju. Usprkos svemu, Zrće ide dalje.