Netko krivo izmjerio

“Zlatni” rukometaš Jović od Paga traži odštetu za Olympico od 11 milijuna kuna

Josip Portada

Grad Pag je zlatnom olimpijcu iz Atlante dao u koncesiju 24.000 metara četvornih zemljišta na 30 godina za izgradnju sportskog centra, no ubrzo se pokazalo kako površina parcele ne iznosi 24.000 nego jedva 9.000 metara četvornih



PAG Na Lokunji, nedaleko gradske plaže Prosika zlatni rukometaš Božidar Jović prije sedam godina izgradio je sportski centar »Olympico« u koji je dolazila rukometna i reprezentacija. Na sportskim terenima odigravali su se međunarodni turniri u rukometu i odbojci na pijesku, održavale su se humanitarne utakmice u kojima su sudjelovali političari, estradne zvijezde, poznati sportaši.



 Ne želim da Grad Pag bankrotira, kaže Jović. Predložio sam nagodbu





Mnogi su tvrdili kako je »Olympico« jedan od nabolje uređenih sportskih centara na Jadranu. No, danas je »Olympico«, zbog proceduralne pogreške ili nečeg drugog, urušen i zapušten. Naime, Grad Pag je zlatnom olimpijcu iz Atlante dao u koncesiju 24.000 metara četvornih zemljišta na 30 godina za izgradnju sportskog centra, no ubrzo se pokazalo kako površina parcele ne iznosi 24.000 nego jedva 9.000 metara četvornih. 


– Uz već postojeće sportske sadržaje želio sam izgraditi sve što stoji u projektu, kaže Božidar Jović. Planirao sam izgraditi tri teniska terena, veliki bazen, podići kat na klubu, izgraditi manji hotel, a to se moglo izgraditi samo na površini koja mi je dana u koncesiju. 


Jović je tražio dodjelu one površine koja je navedena u natječaju i u ugovoru, ali je u sudskom postupku utvrđeno kako parcela koja je Joviću dana u koncesiju uopće ne postoji. 


– Ne krivim nikog od tadašnje vlasti, jer gradonačelnik ili njegovi suradnici ne moraju ništa znati o geodetskim poslovima, navodi Jović. Međutim, netko je sve krivo izmjerio i nije mi jasno kako se to zemljište moglo upisati u zemljišne knjige. 


Jović je pokrenuo sudski postupak za naknadu štete koja prema procjeni sudskih vještaka iznosi jedanaest milijuna kuna. Gradonačelnik Paga Ante Fabijanić slučaj je naslijedio od prijašnje gradske vlasti. O sporu i odštetnom zahtjevu obavijestio je Gradsko vijeće. 


– Ne možemo pristati na tako veliku odštetu, rekao je gradonačelnik Fabijanić. To je previše i trebalo bi pronaći neko drugo rješenje. 


Prihvaćanje odštetnog zahtjeva od 11 milijuna kuna dovelo bi Grad Pag u tešku financijsku situaciju, a toga je svjestan i Božidar Jović koji smatra da odgađanje dogovora samo pogoršava situaciju. 


– Na kraju će se morati platiti i odšteta i kamate, navodi Jović. To ne želim, jer znam što bi to značilo za Pag, ali moja želja je jedno, a stav vlasti nešto drugo, kaže Jović dodavši de može utjecati na trenutno stanje sportskog centra, koji ove godine neće raditi te da je na potezu gradska vlast.


– Ne želim da Grad Pag bankrotira, kaže Jović. Predložio sam nagodbu i to tako da Grad sredi imovinskopravne odnose na zemljištu kako bih mogao nastaviti s radom, a ako to nije moguće, prihvatio bih i zamjensko zemljište u razmjernoj vrijednosti. Moguća je i treća varijanta, a to je smanjenje odštetnog zahtjeva i dogovor o obročnom plaćanju kroz nekoliko godina.