Investicije i rokovi

Za velike radove još samo dva i pol mjeseca: Jadranki predstoji utrka s vremenom

Slađana Vignjević

Foto: S. VIGNJEVIĆ

Foto: S. VIGNJEVIĆ

Po priopćenju Jadranke svi će radovi biti završeni u roku. Radi se punom parom, čak i noću. Zabrana građenja stupa na snagu 15. lipnja, ali ako zaškripi postoji i gradska odluka koja može spasiti stvar 



Nije, naravno, Jadranka jedni investitor na području Grada Malog Lošinja. Poznato je da privatni investitori na Rukaviću grade stambeni kompleks od osam zgrada sa sveukupno 91 stanom. Radovi su određeno vrijeme zbog problema investitora bili usporeni, no odnedavno najavljuju njihov završetak do sredine lipnja, barem kad je riječ o stavljanju objekata pod krov. Pored toga, investira se i na Kijcu. Ondje je pri kraju izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.



U iznimnim situacijama, gradonačelnik može odobriti nastavak radova ili nove radove ukoliko je riječ o radovima koje kao hitne intervencije izvode komunalna društva u okviru svoje komunalne djelatnosti. Postoji i odredba »o radovima od značaja za turizam i gospodarstvo, odnosno o većim projektima od posebnog interesa za Grad Mali Lošinj«. Uzimajući u obzir veličinu investicije Jadranke, kao najvećeg turističkog subjekta na otoku, kao i ukupna ulaganja njenih vlasnika u hotelske i ostale kapacitete i infrastrukturu, može se pretpostaviti kako im odluka gradskog vijeća o nastavku radova i u okviru sezone ili barem jednog njenog dijela, može ići na ruku. 


    Nedavno je Jadranka, upravo zato da bi ubrzala i okončala radove do sredine lipnja, dobila odobrenje Grada o izvođenju radova u noćnim satima. Sasvim logično postavlja se pitanje zašto se investitor našao u situaciji da mu se radovi protegnu ne samo u noćne sate, nego i u, kalendarski gledajući, nedozvoljeno vrijeme, pri čemu Grad zasad pokazuje priličnu benevolentnost prema toj turističkoj grupaciji. 


    Po svemu sudeći kod Jadranke kao investitora postoji problem prevelike poslovne ambicije često neusklađene sa standardima i protokolima oko gradnje, na što je prije nekoliko dana neoprezno ukazao glavni arhitekt Jadrankinih objekata Andrija Rusan. Mrtav hladan Rusan je priznao da je građevinska dozvola za gradnju Bellevuea, prvog lošinjskog hotela s pet zvjezdica, izdana tek pred sam kraj, uoči tehničkog prijema. Iz svega toga proizlazi da se u Jadranki, zbog povremene nepripremljenosti projekata i dozvola, ponekad ne ponašaju u skladu s očekivanjima koja se podrazumijevaju kad je riječ o tako velikoj i uglednoj kompaniji.