Prvi spomen mjesta

Venecijanski kroničar Dandolo spomenuo Beli 1018.

Walter Salković

foto: Walter Salković

foto: Walter Salković

U kolovozu 1018. godine dužd Oton Orseolo, vraćajući se iz Dalmacije, svratio je u Krk



BELI Euharistijskim slavljem kojeg je u župnoj crkvi Prikazanja Gospodinova predvodio krčki biskup mons. Ivica Petanjak u nedjelju je proslavljena tisućugodišnjica prvog spomena mjesta Beli. Uz biskupa su suslavili generalni vikar Krčke biskupije mons. Franjo Velčić, upravitelj bejske župe vlč. Anton Depikolozvane, njegov prethodnik dr. Mladen Mrakovčić, malološinjski župnik vlč. Robert Zubović i umirovljeni creski svećenik mons. Giuseppe Vosilla. Slavlju su se pridružili zamjenica župana Marina Medarić, creski gradonačelnik Kristijan Jurjako i predsjednica Mjesnog odbora Eliana Zec Solina te vjernici iz svih župa Tramuntane, sjevernog dijela otoka Cresa.


U propovijedi je biskup Petanjak govorio o smislu čudesnih znakova u evanđelju, za koje je rekao da nisu sami sebi svrha nego se kroz njih bolje upoznaje osoba Isusa Krista. Naglasio je da je neophodna čovjekova vjera da bi Bog učinio čudo, tj. da čovjek mora aktivno sudjelovati u Božjem naumu.


– Bog je uvijek prisutan, a na nama je da prihvatimo njegovu ponudu i da se onda Bog može nadovezati na našu vjeru i graditi daljnju budućnost. Tako je i s ovim mjestom koje slavi tisuću godina od svog spomena. U suradnji s ljudima koji vjeruju Bog može graditi budućnost ovog grada i činiti sve što misli da je dobro za ovo mjesto i cijeli svijet – zaključio je mons. Petanjak.




Nakon svete mise mještani i njihovi gosti nastavili su se družiti uz pjesmu, iće i piće na trgu Pricrekva.


Večer ranije u crkvi je povjesničar dr. Franjo Velčić održao predavanje o povijesti mjesta Beli i prvom spomenu njegovog imena. Naime, venecijanski kroničar Dandolo zabilježio je u svojoj kronici da je u kolovozu 1018. godine dužd Oton Orseolo, vraćajući se iz Dalmacije, svratio u Rab, Krk i Osor, gdje su mu mjesne vlasti obećale vjernost. Tom prigodom je u Krku primio i bejansku delegaciju koja je potpisala zakletvu vjernosti i pokornosti te pristala na godišnji danak od 15 kuninih kožica. Dr. Velčić objasnio je da je taj zapis važan iz više razloga: prvi put spominje se mjesto Beli i to u obliku Chafisole (kasnije talijanizirano kao Caisole), prvi se put imenom spominje krčki biskup te crkveni i svjetovni poglavari mjesta Beli, a na nacionalnom planu dokument je važan jer se u njemu prvi put spominje kuna, tj. kunine kožice, kao sredstvo plaćanja.


U svom predavanju dr. Velčić se osvrnuo i na stanovništvo Tramuntane, njihov broj u raznim popisima i prezimena koja su na tom području zabilježena te o glagoljašima, kamenim glagoljskim napisima i knjigama na glagoljici kojih se u arhivu župe Beli može naći poveći broj, što svjedoči o hrvatskom identitetu naroda Tramuntane.


Predavanje dr. Velčića pjesmom je obogatio bejski župni zbor pod ravnanjem Ivana Nina Načinovića i uz orguljašku pratnju Rozi Mohović.