Umjesto starog mula

Veliki dan za otok: Male Srakane dobile novo pristanište

Bojan Purić

Osim na velikom danu za Male Srakane, državni, županijski i gradski predstavnici jučer su povodom Dana iseljenika boravili i na Susku gdje također traju radovi na obnovi lučke infrastrukture



MALE SRAKANE/SUSAK U povodu završetka radova na obnovljenom i produljenom pristaništu na Malim Srakanama, odnosno približavanja završetka radova na proširenju luke na otoku Susku i proslavi Dana iseljenika na tom otoku, ova su dva otoka posjetili državni i županijski gradski predstavnici.


Na Malim Srakanama samo je dvoje stalnih stanovnika; hrvatsko-austrijski umirovljenički bračni par Ana i Werner Kohl, a tijekom ljeta taj broj raste na 30-40, riječ je o vlasnicima kuća za odmor i ponekom turistu. Stari mul odavno su uništili neverini te se nekoliko desetljeća prekrcaj ljudi i dobara obavljao tako da bi brodovi dolazili blizu obale, a potom bi mještani s obale spuštali barke i dolazili do brodova. Novo pristanište u obliku slova L duljine je 30 metara, širine četiri metra, a omogućeno je privezivanje sedam plovila veličine do 12 metara, a na glavi jednog većeg duljine do 18 metara, po potrebi i većih.


Radili tri mjeseca


Radove je za približno tri mjeseca izvela tvrtka Sun Adria, projekt MareCon, a nadzor radova ured Marija Hofmanna, s tim da je ukupna vrijednost radova, s PDV-om, 1.922.311 kuna. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture sudjelovalo je sa 600 tisuća kuna, Primorsko-goranska županija s 200 tisuća kuna, a ostatak je iz proračuna Grada Malog Lošinja, kojemu ovaj otok administrativno pripada.




Maloj svečanosti puštanja mola u pogon – u uporabi je već približno mjesec dana – prisustvovali su primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i lošinjska gradonačelnica Ana Kučić te državna tajnica Maja Markovčić Kostelac iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Televizijske ekipe sjatile su se oko bračnog para Kohl, koji je prepričao svoju životnu priču – Werner je iz Austrije došao u Mali Lošinj na čuvena natjecanja u podvodnom ribolovu, ondje ga je snašla upala slijepog crijeva, a u Domu zdravlja kao medicinska sestra radila je Ana.


S vremenom su kao svoju oazu odabrali Male Srakane i kasnije, odumiranjem sela, ostali jedini njegovi stanovnici.Očekuje se da će ovom investicijom stalni i povremeni stanovnici Malih Srakana dobiti na kvaliteti životne svakodnevice, a otok postati prihvatljiviji za turističke izlete, a možda to motivira i neke eventualne nove stanovnike na dolazak, istaknuli su govornici.

Problem vodoopskrbe


Nakon posjeta Malim Srakanama, gosti su brodom »Vid« Lučke kapetanije prešli na otok Susak, gdje su obišli radove na proširenju pristaništa s trajektnom rampom te desalinizator morske vode kao rješenje za uvijek problematičan problem vodoopskrbe na otoku. Ispred prostora Kluba iseljenika, nakon nastupa jedinstvenog susačkog folklora, govore su održali Ana Kučić, Maja Markovčić Kostelac, Zlatko Komadina te ministar turizma Gari Cappelli.


Iako najavljen protokolom, nije se pojavio Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture. Na kraju je predstavniku domaćina Marinu Busaniću uručeno rješenje o daljnjem korištenju prostora Kluba iseljenika, u kojem djeluje bar, ujedno i umnogome središte društvenog života Suska, a potom je nekoliko pjesama otpjevao Đani Stipaničev, stalni gost otoka.


U večernjim satima održane su sportsko-zabavne igre za mlade te koncert Đanija Stipaničeva i grupe Groovers Band, čime je zaokružena najveća otočna fešta – 33. po redu Dan iseljenika otoka Suska, događaj prema kojem svoje godišnje odmore tempiraju mnogi iseljeni Sušćani, uglavnom stalno nastanjeni u Sjedinjenim Američkim Državama.