Lošinjani odahnuli

Veli Lošinj ipak neće sličiti na Dubai: Ništa od gradnje 90-metarskog hotela

Slađana Vignjević

Sve naše projekte želimo provoditi transparentno i u interesu lokalne zajednice. Predstavljeno uređenje Punte u Velom Lošinju bilo je isključivo inicijalni idejni prijedlog, nikako konačno rješenje, poručuju iz Jadranke



VELI LOŠINJ » Vizura Velog Lošinja u budućnosti ipak neće podsjećati na Dubai jer je prijedlog idejnog projekta Jadranke d.d. o gradnji 90-metarskog hotela-nebodera koji podsjeća na lanternu u predjelu Punte – odbačen.


  Projekt je bio najprije prezentiran gradskim ocima, potom i građanima na javnoj tribini. Tom je prigodom tek jedna mještanka podržala spoj modernog i starog u zamišljenom djelu zagrebačkog arhitekta Andrije Rusana koji potpisuje, među ostalim, i arhitektonsko rješenje prvog hotela s pet zvjezdica na otoku, hotela Bellevue na Čikatu.


Novac iz Sibira


Opaske okupljenih na tribini išle su u smjeru da je upitna sigurnost takvog zdanja te da bi se tim projektom Punta preizgradila. Mnogi su smatrali kako bi se narušio izgled mjesta, a jedan se građanin čudio mogućnosti da takvo nešto prođe, dok oni ne smiju birati ni koje će im boje biti fasada na kući. Nije prošlo ni kod građana, ni Grada, a ni Mjesnog odbora Velog Lošinja, koji su od početka ideje bili kontra.   




  Nije naodmet podsjetiti i na tadašnju izjavu Mihajla Perenčevića koji je istupio ispred investitora. Rekao je da je Jadrankin plan podignuti cijelu destinaciju na visok nivo. Uz izgradnju smještajnih kapaciteta visoke kategorije, aerodrom, golf i marinu, ruski će kapital još neko vrijeme, rekao je Perenčević, ulagati u cijelu destinaciju, pa i u ono što nije profitabilno, ali je važno za otok poput ceste, kanalizacije i drugog.


  – Sreća da postoji novac iz Sibira. Bolje da ga utrošimo ovdje, nego da bude na banci. Meni i mojim dečkima ništa ne treba, iako to čudno zvuči. Od cijele investicije zarade sigurno neće biti sljedećih 30 do 50 godina. Lošinj i ljudi koji tu žive idealni su za turizam. Ne trebamo biti kao Venecija ili kao Dubrovnik, već nešto u sredini, puno bolje od toga, rekao je tada Perenčević naglašavajući da je sve legalno te da nema politike pod stolom.


Nadogradnja »Punte«


Ovih dana iz Jadranke stiže odgovor da zbog »aktualnih i planiranih ulaganja u uvali Čikat, poput rekonstrukcije hotela Alhambra s vilom Augustom, rekonstrukcije vile Hortensie te uređenja šetnice, u ovom trenutku na lokaciji Punta planiramo provesti prije svega nadogradnju jednog kata u Vitality Hotelu Punta (paviljona B i C), gdje će se uređenjem paviljona B i C dobiti dodatnih 50 smještajnih jedinica«. Drugim riječima, odustaje se od hotela-nebodera, dok je još uvijek otvorena opcija kaskadne gradnje umjesto, prema ukusu većeg dijela javnosti, ovog previsokog zdanja.


  Naime, još je prije tri godine promijenjen UPU Grada Malog Lošinja prema kojemu je moguće graditi, ali u gabaritima susjednih građevina.


  – Smatramo da je Punta mjesto na koje bi trebali dolaziti turisti i domicilno stanovništvo, zbog čega bi svi novi sadržaji trebali obogatiti gradski život Lošinjana. Međutim, o uređenju Punte, ali i o svim ostalim našim projektima izuzetno nam je važno mišljenje građana Lošinja. Sve naše projekte želimo provoditi transparentno i u interesu lokalne zajednice. Zbog toga je nedavno predstavljeno uređenje Punte isključivo inicijalni idejni prijedlog uređenja tog dijela Velog Lošinja, nikako njegovo konačno rješenje, kažu zaključno iz Jadranke.