Ugostiteljska djelatnost

Uvođenje reda na lošinjske terase: Od kovanih ograda do zabrane reklama

Slađana Vignjević

Snimila Slađana VIGNJEVIĆ

Snimila Slađana VIGNJEVIĆ

Kako su međe nerijetko razlog prijepora među ugostiteljima, linije na podu od ove sezone pojačat će i željezne ograde. Prigovori su išli i na račun urednosti



Terase u Malom Lošinju podijeljene su prema zonama, od jedan do pet. Naknada za terase u prvoj, najatraktivnijoj zoni iznose 510 kuna po metru četvornom od svibnja do kraja rujna, u drugoj zoni 410 kuna, trećoj 370, četvrtoj 280, a petoj 140 kuna. U travnju i listopadu cijena je za četvrtinu umanjena. 


    Grad Mali Lošinj u 2014. godini uprihodio je 1,8 milijuna kuna od naknada za korištenje terasa i nije imao problem s naplatom.



    Vijećnici su poveli pitanje uređenja terasa. Zamjerke su išle na račun urednosti i čistoće. Postoje slučajevi, rečeno je, gdje ponuda nije na zavidnoj razini, od osoblja, do uređenja i ponude jela. Gradonačelnik Gari Cappelli ustvrdio je kako ne mogu biti indiferentni prema ugostiteljima koji ruše ugled Grada. 


   


Niz pravila


– Ponekad govorimo o dvije nove košulje i dvije nove stolice koje trebaju nabaviti. Tu su nova riva i vezovi, ulažemo velika sredstva, pa onda mi ne može netko reći da nije u stanju ofarbati vrata ili kupiti nove pepeljare kojima će zamijeniti stare i otkrhnute. Ne smijemo rušiti standard. Pogrešno je misliti da gost koji odsjeda u hotelu visoke kategorije neće imati potrebu doći u centar grada i istražiti ponudu lokalnih ugostitelja. Lokali bi trebali pratiti priču o zdravlju i vitalnosti, zaključio je Cappelli.    Planom je definirano da ugostiteljski objekti čije terase nisu smještene uz fasadu mogu uz ulaz u lokal postaviti samo jedan visoki barski stol maksimalne širine pola metra za potrebe konobara, bez stolica. Također, vlasnicima terasa odobrava se postavljanje maksimalno dvije samostojeće tabele uz sam rub terase, i to jednu s tiskanim cjenikom i jednu s dnevnom ponudom (kreda i ploča), maksimalne visine do 130 cm i širine do 90 cm, bez reklamnih obilježja. Niti na tabelama niti u okviru terase nije dozvoljeno isticanje bilo kavih reklamnih obilježja. Osim navedenih pravila, postoji još cijeli niz u sklopu održavanja komunalnog reda.    


Dodatne površine


U odnosu na prošlu godinu, predložene su i prihvaćene izmjene oko terasa do kojih je došlo zbog otvaranja novih ugostiteljskih objekata, promjene vlasnika ili korisnika. Arsenu Mikuličiću, vlasniku Ugostiteljskog obrta »Vilea« odobrava se korištenje dodatnih 7,9 metara javne površine ispred bivšeg c/b Fontana, Trg RH 1, do eventualnog privođenja namjeni tog poslovnog prostora, za potrebe c/b »Bella vista«, Simonu Curriju iz obrta Fast food »Picollo paradiso« odobrava se korištenje dodatnih 7.90 metara ispred bivšeg c/b Fontana i 9.20 metara ispred zgrade Trg RH 2, do eventualnog privođenja namjeni poslovnih prostora »Fontana« i »Bivak«.


Tvrtki R&D d.o.o. iz Rijeke odobrava se korištenje veće površine za potrebe terase Pizzeria »Valentino« na Trgu žrtava fašizma 2 tako da se terasa produži te je ukupna površina 58,50 m2. Jakši Šainu i Šimi Milanoviću, vlasnicima U.O. »Me Gusta« odobrava se korištenje površine od 39 m2 ispred zgrade Trg žrtva fašizma te s bočne strane uz zgradu. Vlasniku cafe/noćnog bara »The end« na adresi Dražica 14 odobrava se korištenje dijela gradskog, neizgrađenog građevinskog, zemljišta na k.č.br. 7882/1, veličine 113 m2 za ugostiteljsku terasu.