Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. veljače 2020.
Spektakularan doček na zlatnom otoku

foto U Baški laser show, u Krku mantinjada

Foto Mladen TRINAJSTIĆ
Foto Mladen TRINAJSTIĆ
Autor:
Objavljeno: 1. srpanj 2013. u 11:34 2013-07-01T11:34:40+02:00

Bašćansko slavlje bilo je uistinu drugačije sa specijalnim ambijentalno-glazbenim i svjetlosnim efektima, no ništa manje svečano nije bilo ni u Krku, uz opatijsku grupu 4'33'', bodulske sopce i kanture i slovački bend »Peter Bič Project«

KRK » Diljem otoka Krka jučer je slavljen i primjerno proslavljen konačno dočekani ulazak naše zemlje u Europsku uniju. S obzirom da je Krk turistički otok na kojem ovih dana boravi sva sila posjetitelja iz svih krajeva svijeta, tako i Europe, za sve otočne fešte koje su noćas upriličeno moglo se s punim pravom reći da se, barem što se publike ticalo – radilo o pravim europskim zabavama.

Slavlje u Krku Foto Mladen TRINAJSTIĆ (6)
Slavlje na Krku povodom ulaska Hrvatske u EU / Foto Mladen TRINAJSTIĆ

U odnosu na sve dosad već viđene bodulske fešte, jučerašnje je bašćansko slavlje bilo uistinu drugačije, posebno i iznad svega dojmljivo što i ne čudi s obzirom da se glavnina prigodnog slavljeničkog programa ticala laser showa, specijalnih svjetlosnih i ambijentalno-glazbenih efekata koje su na Staroj rivi, u organizaciji TZO Baška, izvodili »laser-majstori« iz zagrebačke tvrtke »Prolight«. Petnaestominutni plesovi svjetla i dima praćeni glazbom na bašćanskoj su se rivi noćas ponavljali u polusatnim intervalima od 22 sata pa sve do ponoći kad je okupljeno mnoštvo stranih i domaćih gledatelja složno nazdravilo velikom, povijesnom trenutku. 

   Ništa manje svečano ni posebno nije bilo niti u Krku gdje su za gotovo tri sata dug uvodni dio prigodnog slavljeničkog programa nazvanog »EU4.ija« bile zadužene članice opatijske grupe 4'33''. Malo prije ponoći glazbeno-scenskom programu na krčkoj rivi pridružili su se bodulski sopci i kanturi, članovi Udruge sopaca otoka Krka koja upravo ove godine slavi 25. obljetnicu svog utemeljenja.

Samo koju minutu pred ponoć, prije izvedbe Ode radosti, krčki su sopci izveli tradicionalnu mantinjadu ukazujući tim činom na svu vrijednost naše tradicijske baštine koja sad i službeno postaje dijelom europskog kulturnog identiteta. Okupljenima se prigodnim govorom potom obratio i krčki gradonačelnik Darijo Vasilić da bi odmah zatim otočani povijesnu noć okrunili vatrometom. Tu ipak nije bio kraj noćašnjeg EU-slavlja koje je do jutarnjih sati nastavljeno uz dobru zabavu i glazbu popularnog slovačkog benda »Peter Bič Project«, skupine iz Košica, drugog po veličini slovačkog grada koji ove godine uz, francuski Marseille, nosi titulu europske prijestolnice kulture. Sve u svemu, bila je to noć za pamćenje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.