Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
28. siječnja 2020.
Conde nast traveler: ugledni savjetnik za putovanja odabrao najbolja otočna turistička središta

Top 10 europskih otoka: Krk i Capri dijele četvrto mjesto

Krk je maksimalnih 100 bodova osvojio za svoju »scenografiju« – pogled na Bašku, jedno od najturističkijih mjesta na otoku / Foto M. TRINAJSTIĆ
Krk je maksimalnih 100 bodova osvojio za svoju »scenografiju« – pogled na Bašku, jedno od najturističkijih mjesta na otoku / Foto M. TRINAJSTIĆ
Autor:
Objavljeno: 12. studeni 2012. u 11:26 2012-11-12T11:26:41+01:00

Na prvom mjestu našao se turski otok Bozcaada (s grupom egejskih otoka) s osvojenih 80,8 bodova (od mogućih 100), na drugome mjestu je Madeira sa 79,4, a na trećem škotski Outer Hebrides sa 78,6 bodova 

KRK - Ugledni savjetnik za putovanja »Conde nast traveler« u svojoj anketi kojom ocjenjuje deset najboljih otoka – turističkih odredišta Europe, svrstao je otok Krk, zajedno s ostalim kvarnerskim otocima, na visoku četvrtu poziciju koju, spomenimo i to, Bodulija dijeli s talijanskim otokom Caprijem.

Na prvom mjestu otočne top-liste poznatog, cijenjenog i globalno relevantnog putnog savjetnika našao se turski otok Bozcaada (s grupom turskih egejskih otoka) s osvojenih 80,8 bodova. Na drugome mjestu je Madeira sa 79,4 boda, a na trećem škotski Outer Hebrides sa 78,6 bodova (od 100 mogućih bodova). Krk i Capri u toj su akciji ostvarili jednak broj bodova – vrlo visokih 78,5. Krk je, doznajemo, osvojio najviše bodova za svoju scenografiju – maksimalnih 100. 
   

Svi parametri

Zlatni otok je kao nositelj skupine kvarnerskih otoka vrlo visokih 85 bodova osvojio i za gostoljubivost svojih stanovnika, za okoliš 90, za moguće aktivnosti 77,8, dok su plaže ocijenjene s također visokom ocjenom – 76,5. Gastronomska ponuda zaslužila je odlična 84,2 boda, što se ne može reći i za kvalitetu smještaja koja je od svih parametara na koncu ocijenjena najlošijom ocjenom, sa svega 45,5 bodova. 

    Upravo u ovoj kategoriji Krk i kvarnerske otoke potukli su njihovi europski konkurenti, dok su prema svemu ostalome, barem po mišljenju ocjenjivača, krčki aduti vrlo blizu ili čak bolji od ostalih otoka i otočnih skupina obuhvaćenih spomenutom akcijom. 

    »Conde nast traveler« ima 25-godišnju tradiciju izdavanja tiskane varijante svog savjetnika, a njihove su preporuke dobile na dodatnom značaju uvođenjem web portala kojim se danas, u odabiru destinacije svojih putovanja, koriste mnogi. (Pr)ocjene turističkih destinacija, otoka, ali i hotela odnosno gradova na svim kontinentima obuhvaćenih ovakvim akcijama u pravilu daju tajni kupci koji neprimjetno obilaze ciljane destinacije u svojstvu »običnih gostiju«. Savjetnik, uz spomenuto, ocjenjuje i međusobno uspoređuje i kružna putovanja, kao i aviokompanije.

    – Ovo pomalo iznenađujuće priznanje otoku Krku i otocima Kvarnera predstavlja značajnu potvrdu tržišne vrijednosti kvarnerskih otoka u smislu snažnog, globalno prepoznatog turističkog proizvoda, rekao nam je ovim povodom krčki tursitički znalac Nedo Pinezić, predsjednik Strukovne skupine obiteljskog smještaja pri HGK – Županijskoj komori Rijeka.    

Gosti bolje uočavaju

Boljim marketinškim pozicioniranjem i suradnjom na uspostavljanju destinacijskih turističkih programa kvarnerski otoci imaju mogućnost uspona do statusa najatraktivnije turističke destinacije Hrvatske. Imajući u vidu podatak da sam otok Krk ostvaruje 31 posto turističkog prometa Kvarnera ili isti promet kao cijela Dubrovačko-neretvanska županija te da zajedno s ostalim otocima Kvarnera sudjeluje u ostvarenju dvije trećine ukupnog prometa ove regije, naoko ambiciozan plan poprima sasvim realne dimenzije – zaključuje Pinezić, dodajući kako se nada da će otočani prepoznati i početi bolje valorizirati vrijednosti koje, čini se, njihovi gosti ponekad bolje uočavaju od njih samih.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze