Reprogramiranje

Svjetlo na kraju predstečajnog tunela: 88 posto vjerovnika Hotela Njivice prihvatilo plan

Mladen Trinajstić

Snimio M. TRINAJSTIĆ

Snimio M. TRINAJSTIĆ

Njivički hotelijeri će 2016. i 2017. godine od akumuliranog novca i iz svog redovnog poslovanja »zatvoriti« sva dugovanja prema svojim dobavljačima dok će ostatak duga, vezan uz potraživanja banaka, dogovoriti sa svakom bankom posebno 



Da se u slučaju njivičkih hotelijera svjetlo na kraju predstečajnog tunela već dobrano nazire može se razabrati iz ishoda ročišta u postupku predstečajne nagodbe Hotela Njivice. Zvonimir Tudorović, direktor njivičke hotelijerske kuće, kaže da je predloženi predstečajni plan prihvatilo 88 posto vjerovnika. Time je, ocjenjuje, napravljen velik korak prema formalnom sporazumu između s »potraživačima« njihova 110 milijunskog duga nastalog u vrijeme dok je tvrtka bila u vlasništvu posrnulog čabarskog tajkuna Marijana Filipovića. 


Reprogram


– Stopostotno pozitivno očitovanje naših vjerovnika izostalo je isključivo stoga što se dio »državnih« vjerovnika, poput HBOR-a i Ministarstva financija nije stigao očitovati na naš predstečajni plan koji je od svih ostalih vjerovnika dobio zeleno svjetlo, kaže Tudorović. Pozitivno su se na predstečajni plan na ročištu očitovale inače vrlo rigorozne komercijalne banke, financijske ali i institucije poput Općine i TZO Omišalj te svi naši dobavljači, kao i lokalna komunalna poduzeća čiji su predstavnici redom prepoznali i poduprli našu viziju izlaska iz postupka predstečaja, zaključuje čelnik Hotela Njivice. 



Vlasnik ne želi gubiti vrijeme 


Novi vlasnik apsolutno je željan ulaganja i na podizanje kvalitete sadržaja i usluga nije spreman čekati narednih deset godina, ističe Tudorović kojemu takva »unutarkućna atmosfera« apsolutno odgovara. Prošlu smo godinu zaključili s prihodom od 62 milijuna kuna i 22 milijuna kuna dobiti, a dosadašnji rezultati kažu da možemo računati na dodatni, čak osam postotni porast svih financijskih pokazatelja. Obzirom na odličnu sezonu i činjenicu da smo, zbog izvrsnog postsezonskog bukinga tek sad na njenoj polovici, daju nam za pravo računati da ćemo sve obveze predstečajnog plana moći servisirati bez ikakvih problema i na način koji neće ugroziti naše ambiciozne investicijske i poslovne planove, rezimira Tudorović.





Na pitanje što sad slijedi, Tudorović ističe da će, s obzirom da su bankari i dobavljači prihvatili reprogramiranje, Hoteli Njivice  2016. i 2017. godine od akumuliranog novca i iz svog redovnog poslovanja »zatvoriti« sva dugovanja prema svojim dobavljačima (14 milijuna kuna op.a.) dok će ostatak duga, vezan uz potraživanja banaka, biti servisiran sukladno ugovorima koje će definirati sa svakom bankarskom kućom posebno. 


– Činjenice da je naš plan izlaska iz ove situacije ocijenjen održivim kao i da nam rezultati poslovanja nedvojbeno idu u prilog daju nam za pravo vjerovati da smo na pragu okretanja nove stranice u poslovanju, kaže Zvonimir Tudorović naglašavajući da to što će servisiranje ugovorenih predstečajnih obveza biti apsolutni prioritet ne znači da se neće investirati. 


To što ćemo sad, prema svemu sudeći, nastaviti normalno poslovati neće nas zadovoljiti, kaže direktor Hotela Njivice ističući da njihov novi vlasnik, bivši čelnik Coca Cole John R. Alm, njivičke hotele nije kupio kako bi oni tek »nastavili s radom«. 


Golemi potencijal


Poanta cijele ove priče i njegovih ulaganja nije trenutno stanje niti poslovni plusevi koje zapravo nikad nismo ni prestali ostvarivati, već ponajprije golemi potencijal ove kompanije i Njivica kao turističke destinacije. Ono što danas radimo definitivno nije ono što želimo raditi i u tom je smislu naš novi vlasnik vrlo decidiran ukazujući da Hoteli Njivice imaju još puno prostora za napredak, zaključuje Tudorović. »Zaokruživanje« predstečaja ne isključuje nove investicije koje će se, sukladno planovima našeg vlasnika, nedvojbeno događati, s tim da je sad samo pitanje načina i tempa njihova financiranja odnosno toga hoće li se događati kroz »reprograme banaka« ili pak ulaganja samog vlasnika. To je pitanje koje će se, nakon aktualnih pozitivnih pomaka u predstečaju, sada isključivo rješavati između Uprave i vlasnika, a to će se, završio je Tudorović, dogoditi već u rujnu, kad g. Alm dolazi u Hrvatsku.