Korak do katastrofe

Spasili Fjeru: Tihana, Edi, Leon i mačak Frki spriječili eksploziju plina na Rabu

Romana Jurić

Dok su se deseci tisuća turista zabavljali na Fjeri, u obližnjem praznom stanu istjecao je plin, što su na vrijeme primijetili Tihana i njezina braća Edi i Leon. Pozvali su oca, a dalje je slijedila vatrogasna akcija...



RAB U sjeni velikog slavlja povodom jubilarne Rabske fjere i rapskog zaštitnika sv. Kristofora, prošao je podvig troje djece koja su spriječila veliku tragediju. Braća i sestra Tihana, Edi, Leon, svi osnovci, i njihov mačak Frki, svojom su reakcijom kakva se od djece ne očekuje, spriječili eksploziju plina, spasili svoje i živote mnogih susjeda iz rapske starogradske jezgre.


Sve je započelo dok je na Trgu sv. Kristofora trajala spektakularna, najveća rapska turistička manifestacija, i dok su deseci tisuća turista obilazili srednjovjekovne radionice smještene u uskim uličicama i trgovima.


 – Navečer smo osjetili miris plina i pomislili kako netko od susjeda radi roštilj, i da miris dolazi otud, a osim toga naš mačak Frki je bio hiperaktivan i čim smo otvorili vrata izjurio je van, što je bilo neobično, priča nam Leon. Kako se bližilo vrijeme da idemo spavati, a miris nije nestajao, odlučili smo spavati u sobi na gornjem katu kuće, umjesto uobičajeno u prizemlju, a tatu koji je bio na poslu nismo htjeli uznemiravati, nastavljaju Tihana, Leon i najmlađi Edi.   

Opasna intervencija


– Kada smo se probudili idućeg jutra, osjetili smo miris i na gornjem katu, i shvatili da nešto nije u redu. Javili smo tati, koji je uskoro došao s posla, otišli kod susjeda pitati da li miris dolazi iz njihove kuće, pričaju junaci naše priče, koji su se od trovanja plinom spasili odlaskom na gornji kat kuće. Nakon toga su »odrasli« pozvali vatrogasce i policiju te krenula je akcija, koja se u vatrogastvu smatra posebno opasnom, a vodio ju je zamjenik zapovjednika DVD-a Rab Milivoj Ličina.





Uklanjanjem plinske boce i provjetravanjem prostora isključili smo mogućnost eksplozije koja bi imala nesagledive posljedice obzirom na lokaciju, a eventualni požar kao posljedica eksplozije prouzročio bi katastrofu u kojoj ne bi bile isključene ni ljudske žrtve, kaže Milivoj Ličina.



  – Po dojavi odmah smo kontaktirali HEP kako bi isključili električnu energiju u tom dijelu grada. Dolaskom u Ulicu Matije Pončuna, gdje je prijavljen intenzivan miris plina, ušli smo u stan dojavitelja, gdje smo na gornjem katu izmjerili 8 ppm plina, a u prizemlju 10. Utvrdili smo da se miris širi iz susjednog stana u vlasništvu Zagrepčana, koji nisu u stanu, te smo putem vatrogasnih ljestvi, razbijanjem prozora, ušli u prvu prostoriju gdje je koncentracija plina iznosila 14 ppm.   

Poziv na oprez


Pregledom stana našli smo plinsku bocu i izmjerili veliku koncentraciju od čak 23 ppm, te smo bocu odspojili od potrošača, iznijeli je van iz stana, te provjetrili prostor. Nakon provjetravanja mjerili smo 0 ppm, te završili ovu riskantnu intervenciju, rekao nam je Milivoj Ličina, s kojim su na intervenciji bili vatrogasci DVD-a Rab Tomislav Miličević, Nedeljko Krišković i Hari Čipčić. Posebno je zahvalio na pomoći pomoćniku zapovjednika JVP Rijeka Tomislavu Milošu i zapovjedniku smjene Darku Vagaji na savjetima tijekom akcije.


  Kontaktirali smo kolege iz Rijeke jer je prilikom slične intervencije u eksploziji plinske mase prije nekoliko godina u Labinskoj ulici u Rijeci smrtno stradao vatrogasac, rekao je Milivoj Ličina, te uputio poziv na oprez svim građanima i gostima, posebno vlasnicima kuća za odmor i poduzimanje svih mjera kojima će spriječiti ovakve situacije. Rabljani protekla dva dana komentiraju kako je sv. Kristofor još jednom spasio Rab od tragedije, ovoga puta hrabrošću i prisebnošću naših Tihane, Leona i Edija, malih junaka staroga grada Raba.