Novi vlasnici Jadranke žele investirati u atraktivnoj uvali

Rusi žele preuzeti vojni kompleks na Kovčanju

Slađana Vignjević

Beta ulaganja MORH-u su poslala pismo namjere glede vojnog kompleksa na samom ulazu u Mali Lošinj, no za tim područjem interes su iskazali i drugi investitori s čijim se identitetom zasad ne želi izaći u javnost



MALI LOŠINJ » Ruski investitori iz Beta ulaganja koji imaju većinski vlasnički udio u Jadranka grupaciji, a dosad su uložili milijune eura u turističku infrastrukturu na otoku Lošinju, dobivaju konkurenciju – nisu jedini zainteresirani za preuzimanje Uvale Kovčanje na samom ulazu u Mali Lošinj gdje se nalazi kompleks Ministarstva obrane RH. Kako neslužbeno doznajemo iz MORH-a, za tim područjem iskazan je interes i drugih investitora s čijim se identitetom za sada ne želi izaći u javnost.


   To je područje proglašeno lukom posebne namjene – vojne luke, pa se kompleks Kovčanje koristi kao luka za Obalnu stražu, održavanje tečajeva i seminara za potrebe MORH-a i Oružanih snaga RH te povremene zajedničke vježbe pripadnika MUP-a i MORH-a vezane za obuku ronioca.


   Da je Jadranka zainteresirana za prenamjenu ovog dijela otoka u turističke svrhe, najavio je nedavno i sam predstavnik Mihajlo Perenčević tijekom javne tribine održane u Velom Lošinju. Iako je glavna tema tribine bila prezentacija idejnog projekta gradnje hotela-nebodera u predjelu Punte u Velom, Perenčević se dotaknuo svih budućih planova Jadrankinih ulaganja, tako i uvale Kovčanje.


Pregovarao i ministar




– Bilo bi to prvi put nakon Prvog svjetskog rata da Kovčanje postaje kupališna zona, rekao je tom zgodom Mihajlo Perenčević.


   Može se samo nagađati što bi se tamo gradilo, budući da je riječ o izuzetno atraktivnom, i za razne oblike turizma idealnom prostoru veličine 400 tisuća četvornih metara o čijoj se vrijednosti može samo nagađati.


   Da je vrijednost četvornog metra turističkog zemljišta na Lošinju samo 50 eura, to bi bilo 20 milijuna eura. Ipak, cijena zemljišta na ovakvoj lokaciji je i do 250 eura po kvadratu, što znači da bi se za Kovčanje možda trebalo izdvojiti i do 100 milijuna eura.


   Kako doznajemo, razgovori ruskih investitora i predstavnika Ministarstva obrane po pitanju Kovčanja vodili su se već nekoliko puta. Štoviše, bliski izvori otkrivaju kako je i sam ministar Ante Kotromanović nedavno došao na Lošinj i razgovarao s investitorima.


Čeka se odluka


Iz Ministarstva kažu da je preuranjeno govoriti o detaljima, budući da još nikakve analize nisu napravljene, niti su odluke o prodaji donesene.


   – Jadranka je Vladi RH uputila pismo namjere za kupnju vojnog kompleksa Kovčanje na Malom Lošinju. U pismu namjere nisu iskazani nikakvi iznosi, niti se o njima razgovaralo. Ministarstvo obrane i Oružane snage RH tek trebaju odlučiti je li taj kompleks perspektivan ili neperspektivan za vojne potrebe, nakon čega će biti poznato i više detalja, kažu u odgovoru na naš upit iz Ministarstva obrane RH.


   Do eventualne turističke oaze na području Kovčanja, bez obzira o kojem je investitoru riječ, sigurno će proći još dosta vremena jer će se morati čekati na izmjene prostorno-planske dokumentacije.