Nova era

Rusi postali većinski vlasnici lošinjske »Jadranke«

Alenka Juričić Bukarica

Ulagač kojeg je osnovala ruska tvrtka Promsvyaz sa sjedištem u Moskvi ulazi u Jadranku kao novi strateški investitor, umjesto Europske banke za obnovu i razvoj i jamči nastavak velikog investicijskog ciklusa vrijednog više od 200 milijuna eura

MALI LOŠINJ Beta ulaganja, tvrtka koju je u Hrvatskoj osnovala ruska tvrtka Promsvyaz sa sjedištem u Moskvi, objavila je jučer kako je stekla većinski paket dionica lošinjske Jadranke d.d. te objavila ponudu za preuzimanje ostalih dionica. Naime, ova je tvrtka stekla 166.839 dionica, odnosno 50,18 posto temeljnog kapitala Jadranke čime je postala većinski vlasnik te po slovu zakona morala objaviti namjeru kupovine preostalih dionica najveće lošinjske tvrtke. Dionice su stečene po cijeni od 700 kuna po dionici. Time je ruska tvrtka nešto manje od godine dana otkako je ušla u vlasništvo Jadranke preko tvrtke Rive, postala većinski vlasnik čime je ustvari zaključena i potraga za strateškim investitorom u najvećeg lošinjskog poslodavca.   

Novi projekti




Gari Cappelli, gradonačelnik Malog Lošinja, komentirajući ovo preuzimanje, istaknuo je kako ono znači nastavak investicijskog ciklusa Jadranke.



Grupa Jadranka u razdoblju od siječnja do rujna ove godine ostvarila je konsolidirane poslovne prihode iz poslovanja u visini od 340,5 milijuna kuna, što je osam posto, odnosno 24 milijuna kuna više u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine. S druge strane je ostvareno 289,27 milijuna kuna rashoda tako da je dobit nešto manja u odnosu na lani.



– To znači da postoji konkretan interes za ulaganjem te da se ne radi o kupovini radi preprodaje ili slično. Jasno je da Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) ne bi samo tako prepustila svoj udio, već da se zna kome se prodaje. Također u ovom potezu vidim daljnji napredak ove hotelske tvrtke, prve na našem otoku i pete u Hrvatskoj te daljnje povećanje kvalitete u hotelima i kampovima. Tu su i novi projekti poput projekta golfa kojeg će se sutra prezentirati. Isto tako, vodstvo Jadranke je s nama u vrlo ozbiljnim razgovorima o ulaganju u lošinjski aerodrom što je također jedan od, vjerujem, budućih zajedničkih projekata koje ćemo realizirati. Definitivno ne vidim da se radi o ikakvom potresu unutar ove tvrtke, dapače, vjerujem da s daljnjim ulaganjima možemo računati i na nova zapošljavanja, rekao je Cappelli te zaključio kako ulazak strateškog partnera znači nastavak dobrog i kvalitetnog razmišljanja u i oko Jadranke.   

EBRD izlazi




Inače, početkom ove godine počelo se više govoriti da se traži strateški partner Jadranka hotela obzirom da je ove godine počeo teći izlazni rok EBRD-a. Banka je 2008. dokapitalizirala otočku tvrtku i postala vlasnik 30 posto Jadranka hotela, dok je ostatak ostao u vlasništvu Jadranke. Ulaskom EBRD-a u lošinjsku tvrtku započeo je veliki investicijski ciklus i repozicioniranje hotela u sklopu kojeg su do sada renovirani hoteli Aurora, Vespera i Punta, a u što je uloženo oko 65 milijuna eura. Prilikom ulaska EBRD-a bilo je dogovoreno kako će se banka iz vlasništva povući u roku od pet do sedam godina s time da pravo prvokupa vlasničkog udjela EBRD-a ima Jadranka. Međutim, otočani nisu mogli otkupiti dionice i stoga su krenuli u potragu za strateškim partnerom.


Da bi ruski kapital ipak mogao preuzeti Jadranku, dalo se naslutiti iz toga što je krajem prošle godine 13 posto udjela kupila tvrtka Rive, a čiji je osnivač, dakle, Beta ulaganja.   

Veliki planovi


Dodajmo i da je Jadranka tvrtka koja se može pohvaliti najvećim investicijskim ciklusom u kvarnerskom turizmu posljednjih godina, u okviru kojeg su do sada, dakle, rekonstruirana tri hotela, a ulaganje u hotel Bellevue vrijedno 22 milijuna eura je započelo ove jeseni.



Prema podacima o deset najvećih dioničara prije preuzimanja od strane Beta ulaganja, u dioničkoj strukturi najveći je udio imao Jadranka ESOP (radničko dioničarstvo) i to 24,99 posto udjela, drugi najveći dioničar je Rive, tvrtka koju je osnovala Beta ulaganja, treći najveći pojedinačni dioničar je bila sama Jadranka s 8,34 posto, četvrtka tvrtka Žeča sa 7,23 posto, četvrti Radnik Križevci s 4,93 posto, a slijede skrbnički računi i udio koji još ima država.



Ovaj bi hotel trebao postati najbolji hotel na otoku. Istodobno s njegovim preuređenjem, kod hotela Punta se gradi bazenski kompleks s novom wellness zonom i ekskluzivnim restoranom u što će biti uloženo oko pet milijuna eura. Ova su ulaganja dio uređenja zone Čikat u koju bi se do 2017. trebalo uložiti oko 200 milijuna eura. Proteklog je tjedna tako lošinjsko Gradsko vijeće izglasalo prodaju 32 čestice gradskih terena na Čikatu. Tereni su, dakle, prodani Jadranci čime je tvrtka zaokružila svoj kompleks uoči nastavka razvojnog ciklusa.


Od novih ruskih vlasnika tako se mnogo očekuje, najavljena ulaganja su velika, a trebala bi donijeti nastavak u poboljšanju kvalitete otočke turističke ponude.