Prihvaćen prijedlog Županijske lučke uprave

Radit će cijele godine: Krk dobiva plutajuću benzinsku stanicu

Mladen Trinajstić

Uz taj 16 metara dug pontonski objekt mogla bi se privezati i gorivom puniti dva plovila. Pumpa bi radila cijele godine, i to sve do izgradnje novog, produljenog lukobrana na koji bi se u budućnosti trebala trajno izmjestiti nautičarska benzinska stanica



KRK » Nakon ovotjednog redovnog radnog sastanka s najbližim suradnicima, krčki gradonačelnik Darijo Vasilić odlučio je dati »zeleno svjetlo« prijedlogu Županijske lučke uprave Krk da se na području krčkog lukobrana, u vrlo skoroj budućnosti, u funkciju stavi plutajuća benzinska stanica namijenjena tankiranju plovila.


Nova bi pumpa, doznajemo od gradonačelnika, tako uskoro mogla naći svoje mjesto u luci čime bi se, i prije realizacije prostornoplanskom dokumentacijom zacrtanog izmještanja postojeće benzinske crpke s operativne obale na područje budućeg produžetka lukobrana stvorili uvjeti rasterećenja sadašnje, prilično neprikladno locirane pumpe.


Smanjiti gužve


Prijedlog za postavljanje plutajuće benzinske pumpe u krčkoj luci, izvijestio nas je ravnatelj ŽLU-a Krk Anđelko Petrinić, rezultat je inicijativa koje poduzetnici koji se bave takvom vrstom djelatnosti već neko vrijeme pokreću. – Procjenjujući da je Krku takva inicijativa dobrodošla te da bi privremeno postavljanje plutajućeg objekta te vrste bitno smanjilo pritisak koji, posebice u ljetnim mjesecima, u »najdubljem« dijelu luke prilikom tankiranja stvaraju plovila lokalnih stanovnika, ribara i nautičara, odlučili smo pokrenuti postupak koji bi na brz i bezbolan način mogao riješiti jedan od kroničnih problema gradske luke, istaknuo je Petrinić, naglasivši da, nakon zelenog svjetla Grada, ŽLU sad još samo čeka suglasnost za »instaliranje« tog lučkog sadržaja od mjerodavnih tijela nadležnog Ministarstva graditeljstva.





Kako doznajemo od Petrinića, inicijativa za postavljanjem plutajuće pumpe u luci Krk došla je od tvrtke »Crno zlato« iz Splita koja sličnim sadržajima unatrag posljednjih nekoliko godina opslužuje više domaćih marina. Takvi su sadržaji dosad postavljani isključivo unutar luka nautičkog turizma, a ovo bi, iako privremeno, trebao biti prvi takav objekt postavljen unutar luke otvorene za javni promet. Investitor objekta koji će biti u funkciji sve do trajnog rješenja krčkog lučkog problema, obvezat će se na ishođenje svih potrebnih dozvola za rad, kao i zadovoljenje zakonskih odredba vezanih uz ekološke standarde.



Dodjela koncesije


Vjerujem da problema u tom smislu neće biti te da ćemo, nakon što dobijemo sve potrebne suglasnosti, već u studenome moći pokrenuti postupak dodjele koncesije za obavljanje ove djelatnosti na lokalitetu pored istezališta na samom korijenu lukobrana, nastavlja ravnatelj ŽLU-a Krk. Plutajuća bi pumpa, sukladno našim potrebama, ali i parametrima već postojećih sadržaja te vrste na Jadranu, imala dva agregata i tankove zapremnine od kojih 40-ak kubika. Istovremeno bi se uz taj 16 metara dug plutajući, odnosno pontonski objekt (povezan s obalom) mogla privezati i gorivom puniti dva plovila, neovisno o tome koriste li benzinsko ili diesel gorivo, nastavlja Petrinić uvjeren da će, bude li sve teklo prema planu, Krčani, ali i gostujući korisnici gradske luke novi važan sadržaj na raspolaganju imati već u ožujku iduće godine.


Pumpa bi radila tijekom cijele godine i otočane, ali i pristigle im nautičare, opsluživala bi sve do izgradnje novog, bitno produljenog lukobrana na koji bi se, sukladno odrednicama UPU-a naselja Krk, u budućnosti trebala trajno izmjestiti nautičarska benzinska stanica čija današnja pozicija, kako zbog zahtjevnog prilaska agregatima, tako i ljetne zagušenosti tog dijela gradske luke, kojega za iskrcaj ribe koriste i lokalni ribari, jednostavno »izluđuje« većinu barkariola, brodara i gliseraša.