Nezadovoljstvo

Prijedlozi ugovora tvrtke LNG Hrvatska Omišljane naveli na reakciju

Mladen Trinajstić

Fpto: Mladen Trinajstić

Fpto: Mladen Trinajstić

»Gospa Dorić, te hartičini morete poslat svojoj materi aš mi vam nećemo niš potpisat«, poruka je ispisana na tansparentu koji je jučer postavljen u središtu Omišlja



OMIŠALJ Da u Omišlju već neko vrijeme ključa od nezadovoljstva uzrokovanog planovima Vlade i tvrtke LNG Hrvatska da u tom mjestu, unatoč golemoj dozi nezadovoljstva žitelja s planom izgradnje plutajućeg LNG terminala, realizira taj projekt »milom ili silom«, i nije neka novost. Sa svakim novim korakom onih koji spomenuti plan nastavljaju gurati bliže njegovu ostvarenju, čak i mimo sve razvidnijeg konteksta priče koji stavlja velik znak pitanja uz ekonomsku isplativost samog projekta, u i oko Omišlja osjeća se sve veći otpor tom projektu.


Njega potiče i način njegove provedbe u kojem dobar dio otočana osjeća da se lokalnu javnost zapravo ništa ni ne pita. Nakon što je pred koji dan tvrtka LNG Hrvatska oglasila svoju ponudu vlasnicima nekretnina za sporazumno rješavanje uspostave stvarne služnosti na njihovim zemljištima, a radi izgradnje terminala za prihvat ukapljenog prirodnog plina, i to naravno uz napomenu da će onima koji ne prihvate ponuđene im nadoknade (za umanjenu tržišnu vrijednost »zahvaćenih« nekretnina, odnosno zemljišta i nasada) predmetna zemljišta biti izvlaštena, u Omišlju je – zakuhalo.


Osim sve uzavrelijih prepiski na društvenim mrežama, ćakula po mjestu i osobnih poziva lokalnoj upravi na još snažniji i organiziraniji otpor, da se dobar dio Omišljana ne kani pomiriti s pozicijom »šuti i trpi« potvrđuje i akcija koja je tijekom jučerašnjeg jutra rezultirala postavom transparenta s porukom upućenom čelnici spomenute državne tvrtke.




»Gospa Dorić, te hartičini morete poslat svojoj materi aš mi vam nećemo niš potpisat«, poruka je ispisana na tansparentu koji je jučer postavljen u središtu Omišlja i koji, sudeći prema odjecima tog poteza među žiteljima tog krčkog mjesta, porukom najbolje ocrtava bilo lokalne javnosti o tom pitanju.


– Ovaj transparent pokazuje stav žitelja zajednice koju predstavljam, ali i cijelog otoka Krka, kaže omišaljska općinska načelnica Mirela Ahmetović, dodajući da su prijedlozi ugovora koji su stigli na ruke mještana Omišlja, ali i u samu Općinu, »samo novo ulje na vatru koje će rezultirati novim valom opravdanog nezadovoljstva, ali i akcijama koje, sigurna sam, neće završiti onako kako su u tvrtci LNG Hrvatska i pojedinim ministarstvima nadaju«.