Dvogodišnja obnova pri kraju

Potez Dunat – Punat: Radovi “sišli” na kolnik, mogući zastoji i gužve

Mladen Trinajstić

Rekonstrukcija županijske ceste između Punta i Dunata ušla u završnu fazu / Foto Mleden TRINAJSTIĆ

Rekonstrukcija županijske ceste između Punta i Dunata ušla u završnu fazu / Foto Mleden TRINAJSTIĆ

Do konca travnja i početkom svibnja izvodit će se glavnina radova koji će otežavati i usporavati prometovanje vozilima, no nadležni u Općini Punat uvjereni su da će kratkotrajne gužve i zastoji na tom potezu biti normalizirani već nakon što cesta dobije svoj prvi, nosivi asfaltni sloj



PUNAT  Nakon dvije godine radova na dionici županijske ceste Dunat – Punat spomenuti se projekt, sukladno financijskim mogućnostima investitora, polako ali sigurno napokon ipak primiče svome kraju.


Iako je predviđeni datum završetka zahvata sad već na vidiku, tek su ovih dana počeli oni najopsežniji i po vozače koji tom prometnicom voze najzahtjevniji radovi koji će, za očekivati je, u narednim predsezonskim tjednima sve više zahvaćati i potez dosad nedirnutog, postojećeg cestovnog poteza uz kojeg se dosad najviše radilo.    

Prekapanje ceste


Od početka posljednje faze radova na potezu na kojem će se, podsjetimo, nad već položenim kanalizacijskim kolektorom (kojim će biti povezani sustavi zbrinjavanja otpadnih voda naselja Kornić i Punat) izgraditi i dužobalna biciklistička staza i javnom rasvjetom opremljena šetnica, izgrađen je veći dio desnog cestovnog rubnjaka i oborinske odvodnje, kao i polovica temelja predviđenog broja svjetiljki javne rasvjete. 


  Iz Općine Punat, koja je zajedno sa ŽUC-om i Gradom Krkom sufinancijer tog važnog i vrijednog infrastrukturnog i, po mnogome i turističko-rekrativnog projekta, doznajemo da je na spomenutom lokalitetu u potpunosti izgrađen oborinski kolektor, kao i prateći uređaji za pročišćivanje oborinskih voda.




U travnju se, sukladno planu, uz dovršetak postavljanja desnog cestovnog rubnjaka, oborinske odvodnje i izgradnje temelja javne rasvjete, odvijaju i prekopi ceste radi oborinske odvodnje.


U planu je također i raskapanje postojećeg cestovnog poteza, kao i njegova priprema, odnosno tamponiranje nužno za polaganje prvog, nosivog sloja novog asfaltnog pokrova buduće, ponešto šire i »ispeglanije« prometnice koja povezuje Punat s lokalitetom Dunat, odnosno državnom cestom D 102.    

U lipnju »šminkanje«


Iako je polaganje temljenog sloja asfalta ugovoreno tek za polovicu svibnja, predstavnici Općine Punat najavljuju da će se radovi nastojati ubrzati i dovršiti već koncem ovog mjeseca, odnosno prije očekivanog intenziviranja prometa do kojeg će zasigurno doći tijekom prvosvibanjskih praznika.


Do konca travnja i početkom svibnja izvodit će se glavnina radova koji će otežavati, odnosno usporavati prometovanje vozilima, naglašavaju puntarski općinari, uvjereni da će kratkotrajne gužve i zastoji na tom potezu biti normalizirani već nakon što cesta dobije svoj prvi, nosivi asfaltni sloj.


  U svibnju i lipnju izvodit će se uređenje biciklističke i pješačke staze, postavljanje vertikalne signalizacije, kao i polaganje završnog, »habajućeg« sloja asfalta koji bi, predviđaju izvođači, trebao biti zgotovljen u najviše dva radna dana.


Tijekom druge polovice lipnja planirano je i iscrtavanje svih elemenata horizontalne signalizacije čime bi se, zaključuju u Općini, stekli uvjeti da se građevinari s tog poteza maknu i prije konca lipnja, i to unatoč činjenici da je ugovorni dovršetak zahvata zacrtan tek s 10. srpnjem.