Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1n
Sutra: 6° 6° 1n
23. siječnja 2020.
»LikeRI« na dobrom putu

Pomoć »poslovnih anđela«: Projekt mladog Krčanina dobio iskusne tutore

Foto M. Trinajstić
Foto M. Trinajstić
Autor:
Objavljeno: 17. srpanj 2015. u 13:57 2015-07-17T13:57:20+02:00

U Justinićev projekt proizvodnje seta »otočnih likera«, sklapanjem poslovnog ugovora, značajna je sredstva odlučio investirati član hrvatske Mreže »poslovnih anđela« i suosnivač Zagrebačkog inkubatora poduzetništva Mihovil Barančić, a u savjetničkoj se ulozi priključio i poznati poduzetnik Saša Cvetojević

KRK  Da je poslovni projekt mladog otočnog poduzetnika Luke Justinića, vlasnika i osnivača tvrtke »LikeRi« na dobrom putu, odnosno da bi likeri čijom se proizvodnjom taj inventivni Bodul bavi u skorijoj budućnosti mogli zauzeti važnije mjesto na domaćem tržištu alkoholnim pićima, potvrdilo je prošlotjedno priključenje iskusnih domaćih poslovnjaka njegovom poduzetničkom projektu. Justinićeva tvrtka specijalizirana za proizvodnju likera jedinstvenih okusa s naglaskom na tradicijskoj komponenti proizvoda otoka Krka, svojim je proizvodima već zaintrigirala dobar dio domaće, ali i europske javnosti pa stoga i ne čudi što su se ovih dana, potpisivanjem ugovora o investiranju u proizvode tvrtke »LikeRi«, ali i o konzultantskom sudjelovanju, Justinićevu poduzetničkom timu priključili neki viđeniji članovi Croatian business angels networka (CRANE-a), hrvatske mreže »poslovnih anđela« – neprofitne udruge koja okuplja privatne investitore zainteresirane za ulaganja u inovativne tvrtke u ranom stadiju njihova razvoja. U Justinićev još uvijek pomalo pionirski poduzetnički projekt, doznajemo iz prve ruke, sklapanjem poslovnog ugovora, značajna je sredstva odlučio investirati član CRANE-a i suosnivač Zagrebačkog inkubatora poduzetništva Mihovil Barančić, a planu proizvodnje cijelog seta »otočnih likera« u savjetničkoj se ulozi priključio i član istog udruženja, poznati zagrebački poduzetnik Saša Cvetojević.

Inovativni okusi

Projekt je, prenosi nam čelnik firme LikeRi, nastao istraživanjem tržišta te eksperimentiranjem s novim, inovativnim okusima likera pa njegova tvrtka trenutačno u ponudi ima likere Lemonica (na bazi limuna i ljekovitog bilja s područja hrvatskih otoka), Zlatnu (na bazi bijelog vina od sorte žlahtina) i Aronicu, liker na bazi ekološkog soka od aronije. Zlatni liker je vrhunski proizvod koji ima ozbiljan izvozni potencijal, a uz njega u svijetu danas postoji samo još jedan liker proizveden na bazi bijelog vina, naglašava Luka Justinić, mladi poduzetnik s obiteljskim iskustvom proizvodnje i prodaje tradicijskih likera. Luka je za svoje ideje zaslužio mnogo nagrada i priznanja koje je svojoj (još uvijek) maloj tvrtki donio s brojnih sajmova autohtonih proizvoda. Njegov je liker od žlahtine tako na sajmu »Histria« ovjenčan priznanjem originalnosti u kategoriji pića. 

– Najveće i najvažnije priznanje došlo je već nakon svega tri mjeseca ozbiljnog rada, naglašava Justinić, ističući da je njegov prvi proizvod, liker Lemonica na »Svjetskoj gastropremijeri eko proizvoda« održanoj 2012. godine u Londonu dobio prestižno priznanje. – Tijekom 2014. svoj sam poduzetnički projekt aplicirao za financiranje iz EU programa, a projekt »LikeRi otok Krk«, među tisućama prijavljenih projekata, biva odobren i podržan od europskih financijera, i to kao prvi i jedini odobreni poslovni projekt u Hrvatskoj iz domene hrane i pića. 

Londonski utjecaj

Zahvaljujući toj činjenici, »na trošak« EU fondova namijenjenih poticanju razvoja poduzetničkih projekata, proteklih sam pet mjeseci dobio priliku nastaniti se u Londonu gdje mi je bilo omogućeno stručno usavršavanje, kao i istraživanje tržišta nužno za daljnji razvoj projekta proizvodnje inovativnih likera, kao i za gradnju kanala njihove distribucije, a sve s ciljem brendiranja proizvoda hrvatske kvalitete, objašnjava nam mladi otočan nastanjen u Krasu, malom mjestu u okolici Dobrinja, gdje se danas nalaze njegov mali proizvodni pogon i kušaona. – Izuzetno sam ponosan na činjenicu da je moj projekt »LikeRi« prepoznat kao potentan, kako u europskim, tako i u hrvatskim okvirima u kojima je zapravo vrlo teško razvijati bilo kakvu proizvodnju. Cijela priča je nastala iz beskrajne ljubavi prema Krku, njegovoj kulturi, ljepoti i blagodatima koje ovaj otok krase, ustvrdio je Justinić, napominjući kako su ideje o proizvodnji inovativnih vrsta likera dugo postojale u njegovoj obitelji. Neupitan je i izrazito jak utjecaj Londona u kojem sam proveo skoro pola godine i gdje sam se odlučio svoju pomalo »hobističku« proizvodnje likera napokon pretočiti u ozbiljan poslovni projekt, nastavlja mladi otočni poduzetnik čijem su ulasku u »ozbiljnu poslovnu utakmicu« svojim znanjem, iskustvom, a dijelom i kapitalom, sad odlučili priključiti i viđeniji hrvatski »poslovni anđeli« – već spomenuti Barančić i Cvetojević.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.