Prijetio im policijom

Pokušale platiti mostarinu za Krčki most u lipama, blagajnik im kovanice bacio natrag

Portal Novilist.hr

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



Dvije žene proteklog su se vikenda pridružile brojnim drugim građanima koji prosvjed protiv naplate mostarine na Krčkom mostu izražavaju tako da neželjenu mostarinu plaćaju u lipama. No, pritom su doživjele iznimno neugodnu situaciju, kad je blagajnim na poprilično grub način odbio njihov novac. 


Snježana Eichler, jedna od tih žena, u razgovoru za Index navodi kako je u automobilu ispred nje bila njezina prijateljica koja je mostarinu pokušala platiti kovanicama.


– Počela je brojati kovanice, ali on je to odbio i htio je da mu ih stavlja izravno u ruke, rekla je.


Kovanice bacio kroz prozor




Dodaje kako su se kovanice očito rasipale, a kad je transakcija završena, blagajnik joj je sve kovanice kroz prozor bacio u krilo uz napomenu da će zvati policiju.


– Nije htjela dodatnu gnjavažu i platila je mostarinu novčanicom od 100 kuna te nastavila svoj put, kaže.


Nakon njezine prijateljice, na redu su bila dva automobila, a zatim je i Snježana pokušala s istom metodom.


– Dogodila se slična stvar – htio je novac izravno u ruke, navodi.


Blagajnik alergičan na najlon


Pokušala mu je predati 30 kuna u najlonskoj vrećici na što je on odgovorio da je alergičan na najlon. Inzistirao je na predaji u ruke, a nakon 30 kuna dodala je još 10 iz FINA-ine papirnate vrećice. Scenarij se ponovio – bacio joj je novčanice i prijetio policijom rekavši da ga želi prevariti.


– Novčanice su se rasule posvuda, u automobilu sam našla tek 22 kune. To znači da je 18 kuna negdje nestalo, rekla je.


Ipak, nije htjela dodatnu scenu i Snježana je, kao i njezina prijateljica, platila mostarinu novčanicama.



– Vezano na pritužbu korisnice, provjerili smo spornu situaciju o kojoj nas pitate i dajemo Vam sljedeće informacije: Korisnica je blagajniku pružila punu vrećicu lipa i prilikom dodavanja iz vrećice su ispali novci, a kako ona nije htjela pokupiti novac s tla, blagajnik joj je vrećicu vratio i ponovno zatražio plaćanje u punom iznosu, te je dobio papirnatu novčanicu, uzvratio ostatak i izdao račun.


Korisnica je negodovala zbog toga jer je zahtijevala da se novci broje bez obzira što je bila svjesna da je bilo manjka u vrećici, odgovor je Hrvatskih autocesta za Index.


Podsjetimo, bajkerima koji su nezadovoljstvo naplatom Krčkog mosta na prosvjedu 29. lipnja iskazali plaćanjem mostarine u lipama policija je na kućne adrese poslala prometne kazne od u iznosu od tri pa do sedam tisuća kuna.


Bajkeri koji su nezadovoljstvo naplatom Krčkog mosta iskazali plaćanjem mostarine u lipama ovih su dana od policije na kućne adrese počeli zaprimati prometne kazne u iznosu od tri pa do sedam tisuća kuna. 


Policija masno kažnjava bajkere


Nakon prosvjeda od 29. lipnja na Krčkom mostu samo je jednom motoristu uručena kazna radi ‘nepoštivanja regulacije prometa od strane policije’, javili su BikeRIce i BikeRI, inicijativa koja je organizirala prosvjede. 


– Konkretnom motoristu policajac je doslovno stao ispred motora i kada ga je motorist pitao u čemu je problem, policajac mu je izvukao ključ iz motora i udaljio se do službenog vozila. Nakon toga su sve ostale motoriste popisali u blokić.


Neke od nas su i zaustavili nakon prolaska naplatnih kućica, te kontrolirali ispravnost dokumenata. Policajci nisu rekli da smo prekršili Zakon o sigurnosti prometa na cestama ni da nam je ovo upozorenje, ništa, napominju BikeRICe i BikeRI.


Dodaju da su  neki počeli u policijske sandučiće zaprimati policijske ‘čestitke’.


– Jedan od sudionika koji nam se javio dobio je prekršajni nalog bez da ga je uopće policajac zaustavio, očito ga je samo zapisao kada se stajalo na naplatnim kućicama. Drugi je dobio nalog da u roku 15 dana dostavi podatke o vozaču motora koji ja taj dan bio na mostu.


Dakle, policija postupa po vlastito sastavljenom popisu koji su načinili kada smo mi čekali prolazak naplatnih kućica bez da se ijednog sudionika upozorilo na počinjenje prekršaja. Dakle, tako svatko može “pobrati” kaznu jer ga je negdje neki policajac zapisao u blokić, kažu BikeRIce i BikeRi.