Na Krku realiziran jedinstveni turistički projekt

Podmorski piratski park nova puntarska atrakcija

Mladen Trinajstić

U podmorje, na dubinu od oko 3 do 5 metara puntarsko-krčki poduzetnički tim kojeg čine Hrvoje i Iva Mrakovčić te Igor Vidas dosjetili su se potopiti niz atrakcija, podvodnih »instalacija« koje će, šećući morskim dnom, zainteresirani posjetitelji moći razgledavati 



PUNAT U nizu sve originalnijih i inventivnijih poduzetničkih noviteta kojima se na otoku Krku posljednjih godina nastoji (a dobrim dijelom i uspijeva) obogatiti turistička ponuda, ovih smo dana svjedočili još jednom u najmanju ruku neobičnom i jedinstvenom projektu.


Nakon što su otočnom turističkom svakodnevicom zagospodarili sadržaji kakvi se nude u »polupodmornicama«, akvarijima, na ski liftovima i drugim uvelike nekonvencionalnijim sadržajima, u red onih neobičnijih zasigurno valja uvrstiti i sadržaj »Podmorskog piratskog parka« kakav je ovih dana stavljen u funkciju na puntarskom kupalištu Punta Debij.



Hod podmorjem traje oko 20 do 30 minuta, a prije urona za koji nije potrebno ronilačko predznaje, šetači prolaze kroz tek kraći »brifing« kako bi ih se upoznalo s osnovnom signalizacijskom praksom. Roniti može svatko, a zbog zakonskih ograničenja kojima se regulira ronilački sport kao i dimenzija same kacige minimalnu smo dob »šetača« ograničili na 12 godina, prenose nam voditelji projekta dodajući kako će oni mlađi avanturisti podmorske atrakcije vrlo lako i jednostavno moći razgledavati i s površine, koristeći se svojim maskama i disalima.





 


Originalna ideja


U podmorje, na dubinu od oko 3 do 5 metara puntarsko-krčki poduzetnički tim kojeg čine Hrvoje i Iva Mrakovčić te Igor Vidas dosjetili su se potopiti niz atrakcija, podvodnih »instalacija« koje će, šećući morskim dnom, zainteresirani posjetitelji uskoro moći razgledavati. 


  – Ideja koju smo razvili i upravo ovih dana realizirali originalna je i za sad jedinstvena na našem Jadranu, a slične sadržaje, iako s ponešto drugačijim konceptom i samom »ponudom«, vidjeli smo tek u nekim dalekim i egzotičnim zemljama, prenio nam je Hrvoje koji je zajedno sa svojim poslovnim partnerom Igorom projekt podmorskog piratskog parka razvijao i razrađivao unatrag nekoliko godina. Izgradili smo i uredili sedam podmorskih atrakcija i rasporedili ih duž 120 metara duge staze, površninski, ali i pod morem ogradom označenog područja kojim će se već za koji dan, u potpunoj sigurnosti, moći kretati naši gosti, objašnjavaju nam sugovornici. Piratski park čine dnom »razasute« replike topova, potom amfora i sidara, jednako kao i jedna manja olupina broda te bačve i škrinjice s blagom, objašnjavaju nam inače iskusni ronioci Hrvoje i Igor koji su, osim podvodnih atrakcija, sami konstruirali i razvili i dobar dio potrebne opreme, uključujući i posebne kacige koje će tijekom razgledavanja podmorja koristiti njihovi posjetitelji. 



Prvi smo i za sad jedini na Jadranu koji nudimo ovakvu vrstu podvodne zabave, pohvalilo nam se poduzetni otočni trojac od kojeg smo doznali i kako su u ostvarenju njihove zamisli izuzetno pozitivnu ulogu odigrale sve institucije s čijim su predstavnicima morali surađivati u pripremi projekta. Svugdje su nam vrata bila otvorena i unatoč brojnim formalnim nepoznanicama s kojima smo se očekivano sretali s obzirom na to da smo prvi koji organiziraju ovakve aktivnosti, nigdje ni s kim nismo imali problema, naravno, nakon što smo odradili sve što je za ovakve poduhvate propisano, naglasila je Iva Mrakovčić. Doznali smo i kako su ovaj inovativni projekt njegovi idejni pokretači prije više mjeseci aplicirali na natječaj Ministarstva turizma koje financijski potiče kreativne turističke projekte, kakav puntarski podvodni park nedvojbeno jest. Nažalost, do današnjeg dana još nemamo odgovor hoćemo li i u kojoj mjeri ostvariti državnu potporu, zaključili su naši sugovornici naglašavajući kako bi im pomoć te vrste, i nakon otvaranja parka, dobro došla s obzirom na to da, krene li im posao, u budućnosti podmorje parka kane obogatiti novim atrakcijama. 



 Predznanje nije potrebno


30 kg teške kacige izrađene su od posebnih materijala, lako se postavljaju, a posjetiteljima parka, koje ćemo prije urona oboružati i ronilačkim odijelom te prikladnim papučicama, omogućuju polaganu i ugodnu šetnju morskim dnom gdje će, uz umjetno instalirane atrakcije, u bestežinskom okruženju imati prigodu razgledati i onu pravu podmorsku floru i faunu, nastavlja Mrakovčić.


Za podmorsku šetnju, s obzirom na opremu kojom raspolažemo, nije potrebno nikakvo ronilačko predznanje, čak niti plivačka vještina, objasnio nam je pak Igor naglašavajući kako se hod duž 120-metarske staze odvija u grupama od po pet »šetača« koje cijelim putem prati ovlašteni instruktor ronjenja.


Stazu prati i konopac koji priječi udaljavanje šetača od samog parka te svima koji moguće budu osjetili strah ili nelagodu omogućuje da se dodatno osiguravaju držeći se za spomenutu vodilicu.