Zanimljivo istraživanje

Po uzoru na Britance: Mali Lošinj sprema plan protiv klimatskih iznenađenja

Anja Tomović

Snimila Anja TOMOVIĆ

Snimila Anja TOMOVIĆ

S obzirom na to da je klima ključni resurs svih oblika turizma na otoku koji će se svakako mijenjati pod utjecajem klime, nužno je odgovoriti na promjene i prilagoditi im se. Cilj je bio identificirati rizike koje donose klimatske promjene u budućnosti te kreirati plan prilagodbe otoka tim promjenama



MALI LOŠINJ  U Malom Lošinju održana je radionica u sklopu istraživanja klimatskih promjena, odnosno utjecaja bioraznolikosti i borove šume na mikroklimu Lošinja.


Ovo je prva takva radionica, a Lošinj je prva destinacija u Hrvatskoj koja je započela ovu vrstu istraživanja po uzoru na Channel Islands u Velikoj Britaniji, a sve s ciljem upotpunjavanja ponude, praćenja promjena i očuvanja specifične lošinjske mikroklime.  Turistička zajednica Grada Malog Lošinja je u suradnji s prof. Chrisom Cooperom  i prodekanicom Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Nevenkom Čavlek, te višom asistenticom Vanjom Krajinović, započela ovo istraživanje.


Nakon uvodne riječi direktorice TZG-a Đurđice Šimičić, profesor s Oxford Brookes University Chris Cooper, inače vrsni stručnjak na području održivog razvoja, održao je predavanje o klimatskim promjenama, nakon čega je uslijedio »brainstorming« u sklopu kreativnog dijela radionice.


Odličan odaziv




Radionici su se odazvale 42 osobe, od predstavnika Grada među kojima je bila i zamjenica gradonačelnika Ana Kučić, do hotelijera, turističkih agencija, kampova, lječilišta, malih hotela, pansiona, ugostitelja, iznajmljivača, autora i proizvođača originalnih suvenira, predstavnika nautike (Lučke uprave, Yachting marine), muzeja, knjižnice, komunalnog društva, planinarskog društva, sportskih udruga….


Kroz četiri različite grupe, sudionici su imali priliku razgovarati, razmijeniti mišljenja te diskutirati o utjecaju klimatskih promjena na kvalitetu mora i vode te na njihove temperature i razine, kao i na kvalitetu i temperaturu zraka i broj sunčanih sati, uključujući i ekstremne klimatske pojave, sve kako bi došli do učinkovitog zajedničkog zaključka, odnosno kako bi identificirali rizike te vjerojatnost pojave rizika klimatskih promjena za Lošinj.


– Izuzetno sam zadovoljna odazivom na ovakvu radionicu, vjerujem da to moramo zahvaliti direktorici Šimičić koja je i uspjela motivirati ljude da sudjeluju u jednoj ovakvoj novoj temi za otok. Ovim smo putem učili jedni od drugih, a na temelju tog učenja kreirat ćemo plan prilagodbe otoka Lošinja budućim klimatskim promjenama – izjavila je prof. Nevenka Čavlek.


Priprema za budućnost


S obzirom na to da je klima ključni resurs svih vrsta i oblika turizma na otoku koji će se svakako mijenjati pod utjecajem klime, nužno je odgovoriti na promjene i prilagoditi im se, a to je upravo i bio cilj ove radionice: identificirati rizike koje donose klimatske promjene u budućnosti na otoku. Ovo je prvi stupanj istraživanja na temelju kojeg će se donijeti konačni zaključci i kreirati plan prilagodbe otoka Lošinja tim promjenama.


Profesor Chris Cooper izjavio je da je Lošinj bio logičan izbor prilikom odabira održavanja ove vrsta istraživanja i radionice, sve je upućivalo na njega, s obzirom na trud otoka po pitanju održivog načina života i turizma. Svrha radionice bila je uključiti što više turističkih djelatnika i stručnjaka, kako bi  iznijeli moguće rizike klimatskih promjena i utjecaja na turističku djelatnost, ali i život otočana. Ipak, najveća svrha je pripremiti otok za buduće promjene. Cilj nam je prikupiti sve iznesene informacije, istražiti ih kako bi identificirali ključne točke  kojima bi se Lošinj pripremio na budućnost – rekao je Cooper.