Pumpa uplovila u krčku luku

Petogodišnja koncesija splitskom “Crnom zlatu”: Krk dobiva plutajuću benzinsku postaju

Mladen Trinajstić



Sutrašnjem otvorenju trebao bi uz brojne uzvanike i goste nazočiti i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina kojemu će društvo raditi i za pomorsko dobro nadležna županijska pročelnica Nada Milošević. Krčka plutajuća pumpa, osim što je prvi takav objekt u lukama otvorenim za javni promet, prvi je i zasad jedini objekt takve vrste na području Primorsko-goranske županije.



Dobila je sve dozvole nadležnih institucija, vezanih uz propisivanje lokacijskih i ekoloških preduvjeta koji moraju biti zadovoljeni, nastavlja naš sugovornik ustvrđujući da će nova benzinska postaja, za razliku od one već postojeće, biti po okoliš i čistoću mora sigurnija, već i zbog toga što će spremnike ondje privezanih barki i jahti puniti obučeni zaposlenici splitske tvrtke, a ne sami nautičari. 


Netom postavljena stanica dimenzije je 16 x 5 metara, opremljena je električnom protueksplozivnom opremom uz koju je ugrađen GSM/GPRS modem koji u slučaju izlijevanja nafte automatski prenosi signal na telefonske linije osoba zaduženih za sprječavanje prokapljivanja goriva, naglasio je Petrinić, ističući i da je krčka plutajuća pumpa opremljena »absorbent« branama i prahom. Zapremina tankova je 40 tona goriva, od čega 25 tona dizela te 15 tona benzinskog goriva. Spremnici pumpe kamionskim će se cisternama dopunjavati isključivo u noćnim satima, odnosno od 2 pa do 6 sati ujutro pa njen rad ni na koji način neće remetiti mir kupača na plažama s vanjske strane krčke Porporele, zaključuje Petrinić. Ukupna vrijednost investicije splitskih naftaša u ovaj projekt dostiže cifru od gotovo 3,5 milijuna kuna.