Finale osmogodišnjeg rada

Paška janjetina samo na korak do oznake izvornosti

Alenka Juričić Bukarica

Nakon zaštite janjetine u Hrvatskoj slijedi zaštita u Uniji. Janjetinu se štiti radi gospodarskog, pravnog, socijalnog, potrošačkog, kulturnog, ekološkog i socijalnog aspekta



RIJEKA » Paška janjetina još je korak bliže zaštiti izvornosti. Ministarstvo poljoprivrede objavilo je kako je zaprimilo zahtjev za registraciju oznake izvornosti naziva Paška janjetina. Zahtjev je predala Udruga uzgajivača paške ovce Rogujica iz Paga. Dokumentacija je pripremljena u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom agencijom i Agronomskim fakultetom iz Zagreba. Proces zaštite je, dakle, pred samim završetkom, pitanje zaštite izvornosti je prošlo sve komisije i sad slijedi dobivanje rješenja što se očekuje za oko mjesec dana. U udruzi su istaknuli da se na zaštiti izvornosti radi već oko osam godina te da se pašku janjetinu štiti radi gospodarskog, pravnog, potrošačkog, kulturnog, ekološkog i socijalnog aspekta. Oznaka izvornosti je najjača oznaka zaštite u Hrvatskoj.


 


 Manje grla


– Prioritet zaštite izvornosti Paške janjetine je sprečavanje sive ekonomije te pojačani marketing. Priznavanjem izvornosti Paškoj janjetini neće se, primjerice, mijenjati njena kvaliteta, međutim proizvođači mogu očekivati bolji plasman, a tu je i bolja zaštita potrošača. Oni će s dobivanjem ove oznake u svakom slučaju moći bolje kontrolirati što kupuju s obzirom na to da će im to garantirati ova markica, kazao nam je Ante Čemeljić, tajnik Udruge uzgajivača paške ovce Rogujica. 


   Čemeljić navodi i kako, nakon zaštite janjetine na razini Hrvatske, slijedi drugi korak, a to je i zaštita na razini Europske unije. Kazao je i kako na otoku Pagu djeluje nešto manje od 400 uzgajivača ovaca, što manjih, što većih.

  – Pritom se, kao i u svim granama poljoprivrede, broj uzgajivača svake godine smanjuje. Također opada i broj grla, međutim, ne proporcionalno padu broja uzgajivača. To znači da oni koji opstaju i nastavljaju s uzgojem, povećavaju broj grla u stadima, kazao je Tajnik udruge Rogujica. Istaknuo je i kako se godišnje proda oko 20.000 janjaca s time da prodaju janjetine karakterizira sezonalnost. Naime, u pravilu se sve proda tijekom prosinca, siječnja i veljače. Riječ je o janjadi hrvatske zaštićene izvorne pasmine ovce – paške ovce koju se uzgaja isključivo na otoku Pagu. Na otoku se ovce stoljećima uzgajaju na stari tradicijski način, dakle, cijele godine borave na prirodnim mediteranskim pašnjacima, najčešće ograđenim suhozidom. Ljekovito bilje njihova je svakodnevna ispaša što mesu daje poseban okus, a tu je i velika izloženost otoka buri što također utječe na ispašu, reći će na otoku.


 


 Drugi postupci


Oznaka izvornosti se koristi za označavanje poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda koji potječe iz te regije, tog mjesta ili zemlje i čije su karakteristike bitno ili isključivo nastale pod utjecajem posebnih prirodnih i ljudskih čimbenika određene zemljopisne sredine i njezina se proizvodnja, prerada i priprema u cijelosti odvija u tom zemljopisnom području. U postupku zaštite pred resornim Ministarstvom su još Međimursko bučino ulje, odnosno Koščičino ulje z’Međimurja, i to za oznaku zemljopisnog podrijetla, a oznaku izvornosti trebali bi dobiti Međimursko meso z’tiblice, Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje, Ekstra djevičansko maslinovo ulje otoka Korčule, Šoltansko maslinovo ulje, Krčko maslinovo ulje te Meso istarskoga goveda.