Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
27. siječnja 2020.
Operirana u Beču

POMOZIMO DA PROHODA Apel roditelja devetogodišnje Pažanke: Ena treba pomoć dobrih ljudi

Foto Facebook
Foto Facebook
Autor:
Objavljeno: 2. srpanj 2018. u 8:16 2018-07-02T08:16:00+02:00

Djevojčica Ena Škoda operirana je u bečkoj bolnici, a nakon gipsa trebala bi dobiti ortozu i to njezini roditelji moraju sami financirati. Cijena ortoze s cipelama iznosit će oko 5.000 eura koje nemaju

PAG Devetogodišnja Pažanka Ena Škoda, koja je rođena s genetskom bolešću neurofibromatoza tip I-NF, treći put je operirana u bečkoj klinici Orthopaedisches Spital Speising. Kako bi se nastavila liječiti, 9-godišnjakinji iz Povljane na otoku Pagu i njezinoj obitelji potrebna je financijska pomoć dobrih ljudi, budući da troškove snose sami.
– Ena je konačno, nakon dugih sedam mjeseci, skinula fiksator. Sad su joj stavili gips koji mora nositi dva tjedna, nakon čega će joj staviti ortozu koju moramo sami finacirati, kao i smještaj u bolnici od 4. do 6. srpnja. Cijena ortoze iznosit će do 5.000 eura zajedno s cipelama, a smještaj po danu 25 eura bez jelovnika – kaže Ivana Škoda, majka bolesne djevojčice koja sa suprugom Marinom godinama već jedva spaja kraj s krajem da bi djetetu omogućili kvalitetan život bez bolova.

»U četvrtak, 21. lipnja, otpušteni smo kući i Ena se jako dobro osjeća. Kako bismo što lakše skupili novčani iznos za putne troškove, smještaj i ortozu, ovim putem smo primorani osloniti se na vašu pomoć«, piše u poruci Eninih roditelja objavljenoj na Facebook grupi »Pomozimo Eni Škoda da prohoda«.

Eni je teška genetska bolest kostiju dijagnosticirana odmah nakon rođenja, a prvi put lijevu potkoljenicu je slomila čim je prohodala. Do danas je prošla sedam teških operacija u Hrvatskoj, u vodećoj ortopedskoj zagrebačkoj bolnici Šalata, te potom još tri u Austriji. Bečka klinika Orthopaedisches Spital Speisin Eni je bila jedina nada za spas noge, nakon što su joj liječnici na Šalati dali dvije opcije – ili amputaciju noge, ili liječenje u inozemstvu. Djevojčica svakih mjesec i pol mora na kontrolne preglede što također njezini roditelji moraju financirati sami. Stoga im je svaka, pa i mala pomoć, dobrodošla. Uvijek nasmiješena Ena, koja lavovski podnosi sve bolove i ulaže velik napor kako bi hodala i imala život poput njezinih vršnjaka, tu pomoć zaslužuje. Osim ortopeda u Beču, njezina nada u bolje sutra su svi dobri ljudi koji će odvojiti pokoju kunu, koliko tko može, a to mogu ili donacijama na punktovima koji će biti postavljeni na nekoliko lokacija, ili uplatom na njezin žiroračun.

Podaci za pomoć

Donacije nužno potrebne za nastavak liječenja 9-godišnje djevojčice u inozemstvu moguće je uplatiti na žiro račun: Ena Škoda, IBAN HR4624020063102794848, poziv na broj HR02-3102794848. Opis plaćanja: Donacija za Enu Škoda. Za donacije iz inozemstva otvoren je devizni račun: Ena Škoda, IBAN:HR8824020063209039065, SWIFT/BIC: ESBCHR22.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze