Najave ministra turizma iz Londona

Ovaj tjedan novi natječaj za »Imperial« Rab

Alenka Juričić Bukarica

Ponavlja se i natječaj za Plat te Maestral, a Kupari čekaju produženje koncesije nad plažom s 50 na 99 godina, što im mora odobriti Sabor



LONDON » Tijekom ovog tjedna Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) trebao bi objaviti ponovljeni natječaj za tri turističke tvrtke u većinskom državnom vlasništvu – Imperial Rab, Plat te dubrovački Maestral, a uskoro bi trebao biti gotov i natječaj za prodaju bivše vojne imovine Kupari. Najavio je to jučer ministar turizma Darko Lorencin na jednoj od najvećih svjetskih turističkih burzi, londonskom World travel marketu (WTM). Ondje se sastao s predstavnicima europskog touroperatora TUI-ja čiji su predstavnici predstavili svoje petogodišnje planove u Hrvatskoj. TUI je u konzorciju s Todorićevim Agrokorom i Karisma Hotels Adriatic poslao pismo namjere za kupnju Kupara, prije čega su kupili i Hotele Živogošće. Interesa za daljnjim investiranjem imaju, naveo je Johan Lundgren, zamjenik izvršnog direktora TUI Travela, navodeći kako u idućoj godini značajno pojačavaju prisutnost na hrvatskom tržištu. Lundgren je najavio da će TUI nagodinu u Hrvatsku dovesti oko 200.000 turista, što je za čak 150 posto više nego ove godine. Pri tome će uvesti nove aviolinije za Split koji dodatno povezuju s tri nova leta s tržištem nordijskih zemalja, Velike Britanije i Njemačke, a za Dubrovnik uvode šest novih linija. S time da dubrovačka luka Gruž postaje home port za TUI-jeve kruzere.



Jučer je na WTM-u održana panel-diskusija European travel commissiona (ETC), organizacije Europske komisije, zadužena za promociju starog kontinenta. Tom je prilikom istaknuto kako Kina, Brazil i Rusija uzimaju Europi goste. To se već osjeća na američkom tržištu gdje se broj turista koji dolaze u Europu povećava manjim tempom nego općenito putovanja Amerikanaca u inozemstvo. Europa na drugim tržištima ne nastupa jedinstveno, već se predstavljaju jake zemlje i destinacije, koje su konkurenti, umjesto da se povežu i predstavljaju zajedničke pakete. ETC je objavio izvješće o utjecaju ukrajinsko-ruske krize na europsko turističko tržište prema kojem će, ukoliko se situacija pogorša, Europa izgubiti milijun ruskih turista u ovoj godini, a oko 1,3 milijuna u idućoj.





  – Hrvatska je fantastična zemlja koja pruža jako puno mogućnosti. Planiramo i druga ulaganja, vjerujemo u Hrvatsku i želimo da naš trud bude prepoznat – kazao je Lundgren.


  Hrvatski ministar turizma je kazao kako je TUI ključan globalni igrač te je pokazao izniman interes za Hrvatsku. Najavio je također da će bivši vojni kompleks u Kuparima biti još jednom stavljen pred Vladu zbog pitanja koncesije na pomorskom dobru za plažu ispred objekata. Naime, Vlada može dati koncesiju na plažu do 50 godina, međutim prije nego se natječaj objavi želi se produžiti trajanje koncesije na plažnim dijelovima. Od Hrvatskog sabora će se tražiti da koncesija na pomorskom dobru također bude produžena na 99 godina.


  Ova odluka bi za desetak dana trebala biti na Vladi, nakon čega će ići na izglasavanje u Sabor. Time će se uvjeti natječaja zaokružiti te će biti spreman za objavu. Ministar je kazao kako je TUI s partnerima pokazao interes i za neke druge tvrtke diljem Jadrana, otkrivši jedino kako su zainteresirani i za projekt Brijuni Rivijera.


  – Siguran sam da će biti interesa kupaca za sve tri tvrtke za koje se očekuje natječaj – zaključio je Lorencin.