Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
28. siječnja 2020.
Rab

Otok sreće do dva milijuna noćenja ove godine dan ranije. Polovina gostiju su - Nijemci

Otok sreće do dva milijuna noćenja ove godine dan ranije. Polovina gostiju su - Nijemci
Otok sreće do dva milijuna noćenja ove godine dan ranije. Polovina gostiju su - Nijemci
Autor:
Objavljeno: 17. rujan 2018. u 10:41 2018-09-17T10:41:55+02:00

Najviše noćenja ostvareno je u objektima u domaćinstvu (1,127 milijuna), slijede kampovi s više od 382 tisuće i hoteli s 309 tisuća noćenja. Najviše gostiju stiglo je iz Njemačke (82 tisuće dolazaka), Austrije (33 tisuće), Mađarske (27 tisuća), Italije i Slovenije, a prosječno trajanje boravka je osam dana, dan duže nego lani

RAB Otok Rab je, prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima, do 3. rujna ostvario dva milijuna noćenja, dan ranije nego prošle godine. U prvih devet mjeseci, najviše noćenja ostvareno je u objektima u domaćinstvu, njih ukupno 1,127 milijuna, što je više od polovine cjelokupnog broja noćenja na Rabu. Slijede kampovi s više od 382 tisuće ostvarenih noćenja, hoteli s gotovo 309 tisuća, dok su preostala noćenja ostvarena u ostalim vrstama smještajnih objekata. Najviše gostiju stiglo je iz Njemačke, Austrije, Mađarske, Italije i Slovenije.

Prema spomenutoj statistici, top pet nacija koje su ljetovale na otoku Rabu do postizanja dvomilijuntog noćenja u 2018. godini bili su: Nijemci s više od 755 tisuća noćenja, Austrijanci s gotovo 217 tisuća noćenja, Hrvati sa 190 tisuća, Slovenci s gotovo 160 tisuća te Mađari sa 157 tisuća noćenja.

Što se pak tiče dolazaka na otok Rab u prvih devet mjeseci, Nijemci i dalje drže prvo mjesto s gotovo 82 tisuće dolazaka, slijede ih Austrijanci s više od 33 tisuće, treće mjesto zauzimaju Mađari s gotovo 27 tisuća dolazaka te Talijani i Slovenci s više od 21 tisuću dolazaka.

Ovogodišnji turistički rezultati na otoku Rabu na razini su prošlogodišnjih rekorda. Od 1. siječnja do 3. rujna ostvareno je više od 2 milijuna noćenja (2.012.698) uz porast od 0,5 posto u odnosu na prošlu godinu. Turisti su se ove godine prosječno na Rabu odmarali osam dana, odnosno jedan dan duže nego lani. U TZG-u Raba smatraju da je to jedan od najvažnijih turističkih pokazatelja koji potvrđuje rast interesa za Rabom kao atraktivnom destinacijom.

Rast i izvan sezone

Nikola Grgurić, gradonačelnik Raba, kaže da ga vesele i ohrabruju statistički podaci o broju noćenja i dolazaka u 2018. godini, osobito stoga jer je uspješno zadržana razina rekordne 2017.

– S druge strane – kazao je Grgurić – što je po mojem mišljenju puno važnije, te predstavlja primarni zadatak Grada, jest poticati i omogućavati svim turističkim subjektima njihov razvoj kroz brojne projekte, programe i poticaje Grada, kako bi ulaganjem podizali razinu svoje kvalitete i ponude. Usporedno s ovime, Grad sa svoje strane mora podizati standard cjelokupne infrastrukture. U prilog tome govori i činjenica o visini i značaju svih investicija na području grada Raba u pripremi 2018., a posebno bude optimizam najavljene investicije u idućim godinama.

Uvjeren sam da ćemo takvim pristupom postupno, ali konstantno »rasti«, repozicionirati se i još jasnije definirati kvalitetu našeg turističkog proizvoda. U konačnici, na taj ćemo način dostići jedan od ciljeva, a to je još bolji financijski efekt za naše sugrađane, ali i gospodarstvo u cjelini – dodao je Grgurić.
Dobra je vijest, kažu u TZG-u Raba, i daljnji porast u broju noćenja u predsezoni.

– Polako jenjava sama »špica« ove turističke sezone, međutim, na otoku Rabu i dalje osjećamo da smo pravo turističko mjesto. Ove se godine na rezultatima vidi naš veliki trud oko ponude u destinaciji, zbog čega nam turisti dolaze i izvan glavnog dijela sezone. Naime, raznim manifestacijama, od Uskrsa na Rabu, Mjeseca šparoga, Mjeseca otočne janjetine, 4 islands bike utrke, Big 4 bike utrke, Kantuna, preko Rabske fjere te sada u posezoni Rab Jazz Festa, Underwater Photo Marathona, Kanate te pripreme za Najljepši otočni advent, dajemo turistima mogućnost da dožive destinaciju na najbolji mogući način. Uz to, poslužile su nas i odlične vremenske prilike, koje su vrlo rano stvorile preduvjet za odlične turističke rezultate u predsezoni – ističe Ivana Matušan, direktorica Ureda TZG-a Rab.

Borić: Omjer Loparana i turista 1:9 dokaz turističke snage

Rezultate je komentirao i Josip Borić, načelnik Općine Lopar i predsjednik TZO-a Lopar:

– Veseli nas podatak da smo u 2018. godini dan ranije nego prošle rekordne godine u Općini Lopar zabilježili 700.000 noćenja. To pokazuje da turizam u Loparu ima prostor za godišnji napredak prije svega u danima popunjenosti smještajnih objekata i još većoj kvaliteti smještajnih objekata. Posebno veseli rezultat znajući da je Valamar Imperial na području općine Lopar smanjio kapacitete u Autokampu San Marino, a zabilježio ukupan rast broja noćenja, što dokazuje da se isplati ulaganje u sadržaj i kvalitetu.

Veseli i činjenica da privatni smještaj povećava broj noćenja, što znači i ukupno veće prihode naših građana. Podatak da u općini Lopar imamo oko 10.200 smještajnih jedinica na 1.263 stanovnika pokazuje turističku snagu naše općine, po čemu je u samom vrhu na čitavom prostoru RH i na Kvarneru. Kada vam u mjesto dođe devet puta više turista nego li što ima stanovnika, jasan je napor koji mora održati sveukupna prometna i komunalna infrastruktura. Ovo će biti još jedna rekordna sezona i polako kreću pripreme za sljedeću – zaključio je Borić.

Iskorak u kvaliteti

– Odmičemo se od brojenja noćenja prema tome koliko dugo nam turisti ostaju, jesu li zadovoljni te ostvarenom financijskom rezultatu. Kako nas još čeka i posezona, vidjet ćemo kakav će konačan rezultat biti, ali moram napomenuti da je ova turistička godina brojnim ulaganjima u smještajne kapacitete, od hotela, kampova do privatnih iznajmljivača, nastavak našeg repozicioniranja prema destinaciji više kvalitete u koju dolaze zahtjevniji turisti koji su spremni potrošiti više od prosjeka. Predvodnik smo i u inovativnim turističkim konceptima kao što je tematska plaža »Monty's Dog Beach and Bar« – zaključuje Ivana Matušan, a iskorakom u kvaliteti turističke ponude zadovoljan je i njen loparski kolega.

– Na području Lopara bilježimo turistički rast od jedan posto u odnosu na lani, unatoč smanjenju smještajnih kapaciteta u autokampu. Nešto manje turističkih noćenja ostvareno je u hotelima (5%), dok kampovi bilježe porast broja noćenja od 3%, a obiteljski smještaj 1%. U Loparu je 2016. prvi put prebačena brojka od 700.000 turističkih noćenja, u 2017. ih je ostvareno preko 750.000, tako da u planu za 2018. nije bio imperativ ponovno povećanje turističkog prometa, već iskorak u kvaliteti turističke ponude.

Najbrojniji turisti su tradicionalno Nijemci s 40% ostvarenih noćenja, slijede ih Austrijanci i Mađari s po 11%, Slovenci s 8%, a Hrvati su na 5. mjestu sa 6,5% ostvarenih turističkih noćenja – nadovezao se direktor TZO-a Lopar Marin Mušćo.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze