Pad

OTOČKA TUGA Ilovik ima jednost, a Nerezine, Susak i Unije nijednog prvašića

Ingrid Šestan Kučić

Broj osnovaca u matičnoj i područnim školama OŠ Maria Martinolića je 554 učenika, uz malo povećanje prvašića kojih je 70. SŠ Ambroza Haračića bilježi pad broja učenika. Tu školu, kao i Područni odjel Cres, pohađa 284 učenika, a među njima 68 je učenika prvih razreda, dok ih je lani bilo 76



MALI LOŠINJ U klupe malološinjskih škola ove je školske godine sjelo ukupno 838 učenika, a među njima najveći je broj osnovaca jer Osnovna škola Maria Martinolića Mali Lošinj broji ukupno 554 učenika. Prema riječima pedagoga te škole Ivana Žeželja ove godine broj osnovaca u matičnoj i područnim školama nešto je veći nego lani.


– Radi se o blagom povećanju od četiri ili pet učenika. S obzirom na to da se prva dva tjedna nastave brojčana situacija s učenicima mijenja još uvijek ne možemo imati točan broj učenika. Bilježimo i malo povećanje prvašića, jer ukupno ih imamo 70. Najveći broj prvašića, njih 63, je u matičnoj školi, dok se u Područnu školu Veli Lošinj upisalo njih šest, a u Područnu školu Ilovik jedna djevojčica, kaže Žeželj.


Osnovaca nešto više


Međutim riječ je o školi koja ima čak pet područnih škola, a ove godine tri su ostale bez prvašića. Tako u područnim školama Nerezine, Susak i Unije sjede samo stariji učenici. Za Susak i Unije to nije novost, jer riječ je o školama koje ni prošle školske godine nisu imale prvašiće, dok je u Nerezinama lani osnovnoškolsko obrazovanje započelo troje prvašića.




– Broj učenika u područnim školama je šarolik, kao i njihov uzrast. Imamo i glazbenu školu u koju smo ove školske godine upisali šestero prvašića. Zapravo je riječ o učenicima trećeg razreda, no kako tek u toj dobi mogu krenuti s glazbenim obrazovanjem po tom su pitanju prvašići, navodi Žeželj.


Za razliku od malološinjske osnovne škole Srednja škola Ambroza Haračića bilježi pad broja učenika. Naime, tu školu, kao i Područni odjel Cres, ove školske godine pohađa ukupno 284 učenika, a među njima 68 je učenika prvih razreda, dok ih je lani bilo 76. Razlog pada broja učenika, kaže ravnateljica Jelena Bralić, činjenica je da se radi o manjoj generaciji koja je stigla iz osnovne škole, a ono što je specifično za ovogodišnju generaciju prvaša je da su se njihovi interesi prilikom odabira programa bili bitno različiti od njihovih starijih kolega.


Manje srednjoškolaca


– Ove smo godine u program konobara upisali pet učenika, dok prošle godine uopće nije bilo interesa za to zanimanje. S druge strane kada su u pitanju trogodišnji programi među ovogodišnjom generacijom upisnika vladao je manji interes za program prodavač. Riječ je o programu koji je upisalo četiri učenika, a do sada ih je uvijek bilo više, kaže Bralić.


U toj je srednjoj školi obrazovanje je započelo i šest budućih kuhara, a uz veći interes za ugostiteljska zanimanja ovogodišnja generacija osmaša pokazala je i veći interes za pomorska zanimanja, dok se interes za gimnazijske programe smanjio.


– Imamo jedan pomorski razred prvaša u kojem je deset budućih pomorskih nautičara te osam tehničara za brodostrojarstvo, a to je više nego prijašnjih godina. Nešto manje smo učenika upisali u program hotelijersko-turistički tehničar. Naime, kvota je bila 20 mjesta, a upisalo ih se 15. Također, manje nego lani upisano je učenika u program opće gimnazije. U matičnoj školi taj program pohađa dvanaest učenika u prvom razredu, dok je Područni odjel Cres upisalo devet učenika, zaključuje Bralić.