"Bella Vista Premium Village"

Nova ulaganja: Kamp “Krk” uskoro prvi na Jadranu s pet zvjezdica

Mladen Trinajstić

Vizualizacija »Bella Vista Premium Villagea«  koji će do sezone niknuti unutar kampa »Krk«

Vizualizacija »Bella Vista Premium Villagea« koji će do sezone niknuti unutar kampa »Krk«

Kamp će od ove sezone nuditi 63 inovativno dizajnirane mobilne kućice sa spektakularnim pogledom na more, bazenom, sunčalištima, šetnicama i sadržajima za djecu. Kamp će dobiti i novi središnji trg s trgovinama, tržnicom, restoranom, kao i vodeno igralište



KRK  Valamar Riviera i u 2016. godini nastavlja s investicijskim ciklusom okrenutim podizanju kvalitete svojih usluga i sadržaja te repozicioniranja svog portfelja prema objektima više kategorije. U ovoj godini, doznajemo iz spomenute kompanije, Valamar će svoje investicije vrijedne čak 262 milijuna kuna usmjeriti prema daljnjem povećanju kvalitete svojih hotela, apartmana i kampova, s posebnim naglaskom na razvoj smještaja, usluga i sadržaja u ovim potonjim smještajnim kompleksima. Značajne investicije u netom započeloj godini  usmjerene su i prema kampu »Krk« u Krku, kompleksu koji će nadolazeću sezonu dočekati kao prvi kamp s pet zvjezdica na našoj obali.


U protekle četiri godine, zajedno s ovogodišnjim ulaganjem, u taj će krčki kamp biti uloženo vrtoglavih 68 milijuna kuna. Riječ je o jedinstvenom eco-friendly obiteljskom kamping ljetovalištu smještenom nadomak grada koje se, uz ostalo, ističe bazenom s grijanom vodom i wellness oazom, kao i bogatom ponudom koju pruža obiteljima s djecom svih uzrasta, poručuju predstavnici Valamar Riviere, napominjući i da će taj odskora »petozvjezdani« kamp od sezone 2016. svojim gostima nuditi i mogućnost smještaja u novim smještajnim kapacitetima nazvanim »Bella Vista Premium Village«.


Taj dio kampa na kojem se već tjednima intenzivno gradi činit će 63 inovativno dizajnirane mobilne kućice sa spektakularnim pogledom na more, bazenom, sunčalištima i šetnicama, ali i zabavnim, odnosno mališanima namijenjenim sadržajima poput dječjeg bazena i igrališta, a sve u zoni bez prometa. Kamp »Krk« će do ove sezone dobiti i novi središnji trg s trgovinama, pekarom, tržnicom, restoranom i prostorom za događanja, kao i novo vodeno igralište za djecu, obogaćeno toboganima i sličnim, mahom mlađim gostima prilagođenim atrakcijama.





Valamar Riviera d.d. u poslovnoj 2015. godini očekuje rast konsolidiranih poslovnih prihoda u rasponu od 1,29 do 1,3 milijardi kuna, što je porast od oko 18 posto u odnosu na 2014. godinu. Očekivana EBITDA (operativna dobit neprilagođena za izvanredne prihode i rashode i jednokratne stavke) u poslovnoj 2015. kretat će se u rasponu od 420 do 425 milijuna kuna, što predstavlja porast od 136 do 141 milijun kuna u odnosu na 2014. te rezultira EBITDA maržom od 32 do 33 posto. Porast očekivanih konsolidiranih poslovnih prihoda i operativne dobiti izravan je rezultat poboljšanog poslovanja turističkih objekata za vrijeme novogodišnjih praznika i ostvarenih ušteda u operativnim troškovima u četvrtom kvartalu 2015. Također, ovi rezultati premašili su očekivane konsolidirane poslovne prihode i razinu operativne dobiti (EBITDA) najavljene u rezultatima trećeg kvartala 2015. godine.



»Samonavodnjavanje«


U ovom višestruko nagrađivanom kampu posebna je briga posvećena energetskoj učinkovitosti i održivom razvoju pa je unutar te već danas i više no reprezentativne kampovne zone u proteklom razdoblju zasađeno više od 300 stabala maslina i pritom izgrađen sustav pročišćavanja otpadnih voda koje se, po obradi, koriste za navodnjavanje hortikulturnih nasada. Od predstavnika Valamara saznajemo i da tvrtka, osim »repozicioniranja« kampa »Krk«, u ovoj godini unutar svoje Destinacije Krk (u koju spadaju Krk, Baška i Stara Baška) planira realizirati niz nešto manjih ulaganja i u svoja druga dva kampa –  krčki »Ježevac« i starobašćansku »Škrilu«.


Ulaganja u kamp Škrila podići će njegovu kategoriju na razinu 3 zvjezdice, a posebna pozornost posvetit će se uređenju krajolika, poručuju Valamarovci, napominjući i da će u kampu »Ježevac« goste ove sezone dočekati nove mobilne kućice i preuređena zona za šatore, nova šetnica i plaža za pse, kao kao i još jedan temeljito obnovljeni sanitarni čvor. Doznali smo i da će se u skorijoj budućnosti fokus Valamarovih investicija u podizanje kvalitete usmjeriti prema Baški, odnosno hotelskim objektima i kampovima sad već bivše hotelijerske kuće »Hoteli Baška« koja je od prošlog ljeta također postala sastavnicom Valamar Rivierine »Destinacije Krk«.     



Kampovi koji posluju u okviru brenda »Camping Adriatic by Valamar« nastavljaju nizati međunarodne nagrade pa su tako istarski kamp »Lanterna« i krčki »Krk« ovih dana ovjenčani još jednim vrijednim priznanjem – nagradom »Best Camping 2015« koje su im zajednički dodijelili najveći njemački i nizozemski autoklubovi – ADAC i ANWB. I najveće kamping udruženje u Njemačkoj – DCC (Deutscher Camping Club) spomenutom je krčkom kampu dodijelilo priznanje »DCC Europa Preis« uvrstivši ga u prestižnu listu kampova iz Španjolske, Portugala, Francuske i Njemačke koje su njihovi članovi ocijenili najboljima. – Ovo su velika priznanja za Camping Adriatic by Valamar kampove i raduje nas što su čak dva naša kampa osvojila nagrade u iznimno jakoj konkurenciji. Valamarovi kampovi iz godine u godinu podižu kvalitetu usluge, ulažu u razvoj ponude i kvalitete, a brojne nagrade koje osvajaju potvrda su izvrsnosti koju prepoznaju gosti, ali i stručna kamping javnost, istaknuo je Davor Brenko, potpredsjednik za marketing i prodaju. Kampovi Lanterna i Krk svrstani su uz bok rijetkih europskih kampova koji predstavljaju uzor ostalima, a oba su postala i članovi elitne skupine najboljih 40 kampova u Europi u okviru uglednog europskog udruženja »Leading Campings of Europe«, kaže Brenko dodajući da će oba kampa novu sezonu dočekati s po jednom zvjezdicom više.


Problem zemljišta


U planu su i ulaganja u podizanje kvalitete i u ostalim destinacijama Valamar Riviere u Istri i Dubrovniku koja su također fokusirana na nove sadržaje, restorane, plaže i, općenito, podizanje kvaliteta i usluga u Valamarovim hotelima, apartmanima i kampovima, naglašavaju predstavnici komapanije, ističući kako upravo »kamping segment« njihove ponude ima potencijal razvoja u inovativna kamping ljetovališta, odnosno resorte koji će nuditi smještaj i usluge više dodane vrijednosti, ciljajući na goste veće platežne moći.


Međutim, obrazlažu u najvećoj domaćoj turističkoj grupaciji, takve je projekte teško razvijati zbog neriješenog pitanja turističkog zemljišta. Stoga je i Valamar, baš kao i svi ostali vlasnici kampova, i dalje ograničen na tek djelomična ulaganja u prostore i kampovne sadržaje koji su u vlasništvu kompanije. Rješavanjem koncesija na turističkom zemljištu omogućio bi se značajniji ciklus investicija u jače repozicioniranje kampova, kako onih u portfelju Valamara, tako i u cijeloj Hrvatskoj, što bi naše kampove podiglo na razinu visoke konkurentnosti u odnosnu na najbolja kamping ljetovališta u Europi, zaključuju u kompaniji koja danas upravlja najvećim dijelom smještaja na Krku, otoku koji je lani zabilježio rekordnu sezonu s više od 4 milijuna turističkih noćenja.