Požurili s natječajem?

Ni jedna ponuda za »Imperial« Rab

Alenka Juričić Bukarica

Ako nema interesa kvalitetnih investitora, ne treba žuriti ni s prodajom, nego promisliti na koji način formirati uvjete za neki novi natječaj, kaže gradonačelnica Raba Rosanda Krstinić Gušćić



RAB S jučerašnjim danom istekao je rok za predaju obvezujućih ponuda za kupnju većinskog paketa donica Imperiala d.d. Rab. Iako službene potvrde iz Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) još nije bilo, izvjesno je da zbog preambiciozno postavljenih uvjeta natječaja nije stigla ni jedna obvezujuća ponuda. Poznato je da je, unatoč velikom interesu u prvom krugu natječaja, u drugom krugu dubinsko snimanje obavio jedino Valamar. No čini se da je obveza ulaganja od 200 milijuna kuna iz vlastitih sredstava te podizanja svih objekata na četiri zvjezdice uz početnu cijenu od 250 milijuna kuna za 50,08 posto dionica ipak prevelik zalogaj za investitore.


Vijest da nitko nije poslao obvezujuću ponudu za kupovinu Imperiala čelnici rapskih jedinica lokalne samouprave dočekali su bez iznenađenja i s tvrdnjama da se za budući natječaj moraju donijeti značajne promjene.



Inače, do sada su neslavno već prošli natječaji za hotele Maestral i Plat, za koje je država ponovno pokrenula natječaj »od nule«.  Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH), u kojem su već ukazivali na loše postavljen natječaj i netransparentnost prodaje, jučer je komentirao kako je i Imperial dokaz kako se radi o ishitrenoj prodaji.– Svaka čast društvima koja rade s gubitkom i koja se želi riješiti, međutim, društvo koje dobro posluje ne treba ovako prodavati. Sad nije trenutak za prodaju. Sve skupa je rezultat stanja državnog proračuna kojeg treba na bilo koji način pokrpati, kazao je Andrić.




– Ako nema interesa kvalitetnih investitora, ne treba žuriti ni s prodajom, nego promisliti na koji način formirati uvjete za neki novi natječaj, kaže gradonačelnica Raba Rosanda Krstinić Gušćić.


– Kao prvo, trebalo bi predvidjeti manja ograničenja za ponuditelje. Ključni ne bi trebali biti rokovi u kojima se mora ulagati, kao ni zahtjev o podizanju razine svih jedinica na četiri zvjezdice, nego što veće ulaganje i kvalitetni program ulaganja. Zahtjev za najmanje četiri zvjezdice ograničen je prostornoplanskom dokumentacijom i kvadraturom soba, odnosno postojećim stanjem u nekim hotelima. Ako su sobe premale, teško je očekivati da će netko u tri godine stići praktički sve srušiti i ponovo izgraditi. Novi vlasnik bi morao garantirati zadržavanje svih zaposlenih u određenom roku, kao i da će poštovati postojeće odnose Imperiala s lokalnom samoupravom. Tko kupi Imperial bit će jedan od najvažnijih partnera u razvoju Raba i cijelog otoka, kaže gradonačelnica.


Načelnik Općine Lopar Alen Andreškić ističe da je natječaj jednostavno nekvalitetno pripremljen.


– Naša glavna primjedba odnosi se na neriješene imovinskopravne odnose, gdje država ne zna jasno što je vlasništvo Imperiala, što njezino kao turističko zemljište, a što lokalnih samouprava, također kao turističko zemljište, pa je postavila uvjete koje očito ne može zadovoljiti niti jedan investitor. Vjerujem da će država kao većinski vlasnik Imperiala naložiti sadašnjoj upravi da do sljedećeg kruga ishoduje građevinske dozvole i projektnu dokumentaciju za investicije, što bi trebao biti uvjet da ih kupac, odnosno investitor odradi, kaže Andreškić, osvrnuvši se i na minimalnu cijenu koja je bila propisana natječajem.


– Očito je da je cijena iz prvog kruga od 100 milijuna kuna za 50 posto premala, a sadašnja cijena previsoka. Uz ovakvu netransparentnost smatram da je država unijela nemir i strah, usporila razvoj Imperiala, a sve iz razloga nekvalitetne pripremljenosti dokumentacije i natječaja, kao što smo i cijelo vrijeme upozoravali, rekao je Andreškić.U samom Imperialu naveliko rade na pripremi iduće turističke sezone u koju ulažu 26 milijuna kuna, prema riječima Vlade Miša, predsjednika Uprave.