Svečanost na "zlatnom otoku"

Naturistički kamp Politin sada obiteljski kamp s 4 zvjezdice

Mladen Trinajstić

Specifičnost ovog kampa, doznali smo tijekom otvorenja, ogleda se u postojanju bazena s grijanom vodom te wellnessa što ga čini jedinstvenim kamping proizvodom u Hrvatskoj



KRK Ministar turizma Darko Lorencin je u nazočnosti brojnih gostiju i uzvanika formalno otvorio novouređeni, četirima zvjezdicama okićeni kamp »Krk« u koji je grupacija Valamar tijekom protekle zime i proljeća uložila gotovo 16 milijuna kuna. Spomenuta investicija drugo je najveće ulaganje Valamara u ovoj godini, nakon nedavno predstavljenog hotela »Casa Valamar Sanfior« u Rapcu u kojeg je uloženo čak 60 milijuna kuna. Uz ministra turizma, investiciju u kamp (u kojem se već jučer odmaralo više od 700 gostiju) pozdravili su i krčki gradonačelnik Darijo Vasilić te predsjednik njemačkog kamping udruženja (ADAC) Karl Zahlmann.


Kamp Krk u prošlosti je bio naturistički kamp Politin s tri zvjezdice koji se, nakon cjelovitog repozicioniranja i značajnih ulaganja, transformirao u pravi mali hotel na otvorenom. Specifičnost ovog kampa, doznali smo tijekom otvorenja, ogleda se u postojanju bazena s grijanom vodom te wellnessa što ga čini jedinstvenim kamping proizvodom u Hrvatskoj. Temeljito preuređeni i sadržajima obogaćeni krčki »tekstilni« kamp ističe se ponudom specijaliziranom za obitelji s djecom. U novom tursitičkom ponosu Valamara ali i grada odnosno otoka Krka predstavljene su i luksuzne mobilne kućice najviše kvalitete. Kamp Krk, doznali smo, nositelj je certifikata ISO 14001 a njegovu plažu krasi Plava zastava. Spomenuti kompleks, ističu domaćini, ima naglašene ekološke komponente pa je tako unutar kampa zasađeno više od 300 stabala maslina a uspostavljen je i jedinstveni sustav biološkog pročišćavanja otpadnih voda iz kojega se pročišćenom vodom navodnjava zelenilo.



Svečanosti je nazočio je i Karl Zahlmann, predsjednik Njemačkog kamping udruženja koji nije propustio naglasiti kako Hrvatska, a s njom i otok Krk među brojnim njemačkim kampistima odavna slovi za odredište koje je mnogo više od »tajnog favorita«. – Dolazak u ovaj kamp uvjerio me u kolikoj su mjeri njemački kampisti u pravu kad ovu zemlju i ovaj otok stavljaju u red najpoželjnijih destinacija Europe, istaknuo je Zahlmann. Upućujući čestitke predstavnicima Valamara za uložen trud i nemali novac u spomenuti kompleks čelnik ADAC-a nije propustio primjetiti (i pohvaliti) »potpunu predanost« vlasnika kampa čuvanju okoliša i vrednovanju prirodnog okruženja.





 Obraćajući se okupljenima na velikoj »fešti« ministar Lorencin je rekao kako Hrvatska svake godine postaje sve privlačnijim odredištem kampista iz cijele Europe ali i kako se stvaranjem novih kapaciteta i ulaganjima u dodatno obogaćenje ponude polako ali sigurno već danas pozicioniramo kao jedno od najatraktivnijih kamperskih odredišta. – Kamp Krk izvrtsan je primjer povećanja kvalitete u kampovima koja se predviđa i u nacionalnoj Strategiji razvoja turizma do 2020. godine. Investiranje u kamp, gradnja dodatnih sadržaja koji će biti novi motiv dolaska, kao i pametno tržišno pozicioniranje zasigurno će privući nove turiste koji uživaju u ovakvoj vrsti odmora na otvorenome, a njih je sve više, zaključio je Lorencin. Dodao je i kako se samo ulaganjima kojima se podiže ukupna smještajna kvaliteta može ostvariti glavni cilj Strategije a to je da da Hrvatska do 2020. postane jedna od 20 najkonkurentnijih zemalja svijeta.  


Edi Černjul, predsjednik Uprave Riviera Adria d.d. istaknuo je pak kako je ovo značajno ulaganje u kamp Krk (koji se prostire na površini od 11 hektara i osigurava 364 smještajne jedinice) omogućilo novu razinu kamping usluge čime je unaprijeđena ukupna turistička ponuda otoka Krka, Kvarnera i Hrvatske. Predsjednik Uprave Valamar hotela i ljetovališta Peter Fuchs naglasio je kako je spomenuta tvrtka u pripremu ove turističke sezone uložila više od 170 milijuna kuna dok ukupne investicije Valamara u proteklih jedanaest godina premašuju milijardu i sedamdeset milijuna kuna.


– Stalnim ulaganjem u svojih deset kampova Valamar značajno doprinosi ukupnoj kvaliteti kamping proizvoda destinacije. To je posebno važno i za Grad Krk u kojem sada već dva kampa kojima upravlja Valamar nose 4 zvjezdice – kamp Ježevac i kamp Krk.