Danas roditeljski sastanak na Rabu

Nasilnom učeniku individualna nastava, roditelje se poziva da vrate djecu u školu

Ivor Balen

Roditelje molimo da djecu ipak upute u školu jer su obavezna pohađati nastavu, rekla je ravnateljica Anamari Šarin



RAB » Učenici 3. b razreda OŠ Ivana Rabljanina ni jučer, treći dan za redom, nisu bili na nastavi. Roditelji ih i dalje ne puštaju u školu, smatrajući da im je ponašanjem jednog dječaka ugrožena sigurnost. Za tog dječaka je nastava održana. Podsjetimo, roditelji su najavili da neće puštati djecu u školu dok se dotičnog osmogodišnjaka na neki način ne ukloni iz razreda.


  Sukladno najavi pročelnice Primorsko-goranske županije za odgoj i obrazovanje Edite Stilin, problem će se nastojati riješiti privremenim provođenjem individualne nastave za dječaka.


  – Nakon dopisa roditelja održana je izvanredna sjednica Učiteljskog vijeća, kaže ravnateljica OŠ Ivana Rabljanina Anamari Šarin. Vijeće je upoznato sa zakonskim mogućnostima prema Zakonu o odgoju i obrazovanju, kao i sa svim radnjama i postupcima koje je škola do sada učinila, pokušavajući iznaći rješenje. Zaključak je da škola nema zakonske mogućnosti da dijete isključi iz nastave jer je ono školski obveznik koji se obrazuje prema rješenju koje mu daje pravo na redovno školovanje, uz prilagođeni program. U suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje nastojat ćemo rad tog učenika što je više moguće individualizirati, uz pomoć drugih učitelja, stručnih suradnika i asistenta u nastavi, kaže ravnateljica Šarin, dodavši da će na taj način i drugoj djeci biti osigurana redovna nastava na način da neće biti ometana.




  – Škola će nadalje inzistirati prema Centru za socijalnu skrb da se i oni uključe u pomoć djetetu i iznalaženje rješenja. Roditelje molimo da djecu ipak upute u školu jer djeca imaju obavezu pohađanja nastave. Planom i programom su predviđeni određeni sadržaji koji se moraju obraditi u određenom vremenu. Djeca ne smiju biti taoci, a škola će se pokušati potruditi najviše što može da im osigura siguran boravak, što smo činili i do sada, dodaje ravnateljica.


  Istaknula je i da škola ima medicinsku dokumentaciju koja potvrđuje da dotični dječak mora ići u redovnu školu, odnosno na redovnu nastavu.


  – Ne možemo prema njemu biti nepravedni, rekla je Šarin, najavivši za danas roditeljski sastanak.