Predstečajna nagodba povezana s obitelji tajkuna

Naknada za razbaštinjenje: Hoteli Njivice žrtva sukoba Marijana Filipovića i sina

Alenka Juričić Bukarica

Hoteli Njivice jamac su kod isplate naknade za odricanje od nasljedstva koju su 2013. potpisali Marijan Filipović i njegov sin Marin Filipović, koji je temeljem ugovora s ocem prijavio svoja potraživanja prema Hotelima Njivice, tri zadužnice u iznosu od 818.750 eura



NJIVICE » Marin Filipović, sin nekadašnjeg goranskog drvnog tajkuna Marijana Filipovića, prijavio je u postupku predstečajne nagodbe nad Hotelima Njivice svoje tradžbine i to na ime – naknade za odricanje od nasljedstva.


Naime, prema dokumentima dostavljenima u Finu, Hoteli Njivice jamac su kod isplate naknade za odricanje od nasljedstva koju su u kolovozu 2013. potpisali Marijan Filipović, vlasnik Finvest Corpa, tvrtke koja je također u predstečajnoj nagodbi, kao isplatitelj, te njegov sin Marin Filipović kao primatelj isplate. Time su ustvari i pismeno potvrđena nagađanja u kujima se već duže vrijeme govori da je vlasnik Finvesta zbog nesuglasica razbaštinio svog sina, no uz izdašnu naknadu.


Ugovor


Prema ugovoru, koji je mlađi Filipović dostavio kao temelj za svoje potraživanje prema Hotelima Njivice, stoji da će mu se na ime naknade za odricanje od nasljedstva isplatiti 3,9 milijuna eura. Pri tome će mu se na račun isplatiti učetiri rate 625.000 eura, i to do 30. studenog 2013., dok se preostali iznos od 3.275.000 eura u četiri rate od po 818.750 eura uplaćuje kod javnog bilježnika i to do kraja ove godine.



Direkotor Tudorović očekuje da će Hoteli Njivice uspješno zaključiti predstečajnu nagodbu. Naveo je, naime, da je s vjerovnicima, među kojima su najveći banke, postignut načelan dogovor da se potraživanja ne otpisuju već da se ide u njihov reprogram. Istodobno se vode pregovori sa zainteresiranim investitorom.   – Postoji velika šansa da se to riješi. Svakodnevno smo u kontektu s investitorom koji je upoznat sa svime u postupku predstečajne nagodbe i vjerujem u pozitivan ishod, kazao je Tudorović. Inače, tvrtka ima 60 stalnozaposlenih, a proteklih je godina imala velika ulaganja u povećanje kategorije kapaciteta. Tako je samo u kamp uloženo više od 30 milijuna kuna. Prošlu su godinu zaključili s ostvarenih 368.000 noćenja, s time da su u zadnje četiri godine povećali broj noćenja za oko 100.000, a prihode za oko 20 milijuna kuna. Prijavljena potraživanja vjerovnika u predstečajnoj nagodbi su, pak, oko 120 milijuna kuna.


   Zanimljivo je da je ugovorom definirano i da će se mlađi Filipović odreći i četvrtine vlasništva nad kućom od 210 kvadrata i oko 1.900 kvadrata terena u katastarskoj općini Volosko te da je upoznat da su te nekretnine prodane karlovačkoj tvrtki Bonum Grupa. Inače, osnivači ovog društva su državljanin Estonije Andrei Tšesnokov, Rus Aleksej Konovalov te Marko Udiljak iz Rijeke.


   Marin Filipović tako je temeljem ugovora s ocem prijavio svoja potraživanja prema Hotelima Njivice, konkretno tri zadužnice u iznosu od 818.750 eura. Nagodbeno je vijeće, međutim, pozvalo Filipovića da do 16. ožujka dostavi pravnu osnovu tradžbine, dokaz o njenu postojanju i njenoj visini te naznaku postojanja ovršne isprave. Naime, u zaključku Nagodbenog vijeća navodi se da je uz prijavu tradžbine od ukupno 18.909.361,89 kuna, dostavio ugovor o isplati naknade za odricanje od nasljedstva iz kolovoza 2013., međutim bez naznake vremena zaključenja i bez potpisa ugovornih strana te zadužnice. Uz ostalo, ističe se da se ne može utvrditi postojanje poslovnog odnosa između dužnika i vjerovnika, dakle Filipovića i Hotela Njivice.


Čini se da je, dakle, upitna osnova ovog potraživanja, što će se utvrditi na prvom ročištu u postupku predstečajne nagodbe, koje je najavljeno za danas.


Ovrha i tužba


Za sada ostaje nepoznato hoće li dokazivati potraživanje, obzirom da do Marina Filipovića jučer nismo uspjeli doći. No Zvonimir Tudorović, direktor Hotela Njivice, naveo je da su Hoteli Njivice bili jamac za njegove obaveze, za što su uzeli višestruka osiguranja.


   – Želim napomenuti da su sve radnje poduzete kako bi se Hoteli Njivice namirili u potpunosti te da je do sad već jedan dio namiren. Također, pokrenuta je ovrha od strane Hotela Njivice nad imovinom gospodina Filipovića kao i na njegovim privatnim računima u bankama. Također, pokrenuta je i tužba protiv gospodina Marina Filipovića za prevaru, a sve u svrhu zaštite Hotela Njivice, naveo je Tudorović.