Državna revizija otkrila nezakonite pozajmice

Načelnik Andreškić pozajmljivao od Općine Lopar za otkup dokumenata

Ivor Balen

Mogu odgovarati, ali bih volio i da me se nagradi ako na ovaj način donesem Općini neku korist– Alen Andreškić i dio otkupljenih dokumenata / Foto Ivor BALEN

Mogu odgovarati, ali bih volio i da me se nagradi ako na ovaj način donesem Općini neku korist– Alen Andreškić i dio otkupljenih dokumenata / Foto Ivor BALEN

Načelnik Alen Andreškić ne krije da je uzimao pozajmice, ali kaže da je to činio za dobrobit Lopara. Pozajmljenim novcem kupovao je dokumentaciju koju je Općina koristila u imovinsko-pravnim postupcima, a dokumente nije mogla legalno otkupiti sama



RAB  Načelnik Općine Lopar Alen Andreškić je tijekom 2012. i 2013. godine uzeo pozajmice od Općine u ukupnom iznosu od 370.000 kuna. Te pozajmice, utvrdila je revizija za 2013. godinu, u kojoj stoji da je Općina iskazala potraživanja od 274.000 kuna za 2012. i 96.000 kuna za 2013. godinu.


Kako dalje stoji u nalazu revizije, navedena potraživanja se odnose na isplate gotovine s računa proračuna temeljem više ugovora o novčanoj pozajmici zaključenih između načelnika kao primatelja i Općine, odnosno pročelnice jedinstvenog upravnog odjela, kao davatelja pozajmica.


Ugovori o novčanoj pozajmici zaključeni su u pojedinačnim iznosima od 1.000 do 10.000 kuna, a kako stoji u nalazu revizije, isplate nisu evidentirane na računima izdataka za dane zajmove.    

Često gore arhivi


Načelnik Andreškić ne krije da je uzimao pozajmice, ali objašnjava da je to učinio za dobrobit Općine. Kako objašnjava, pozajmljenim novcem kupovao je dokumentaciju koju je Općina potom koristila u imovinsko-pravnim postupcima. Te iste dokumente, naglašava, nije mogla otkupiti Općina sama, budući da su nabavljani od fizičkih osoba koje te dokumente imaju u privatnim zbirkama i arhivima. Općina, kaže načelnik, nije mogla to učiniti jer se nije mogao izdati pravovaljani račun.



Kako piše u nalazu revizije, u ugovorima je određeno da će se kamata na ove pozajmice obračunavati u visini zakonske zatezne kamate od 12 posto godišnje po povratu pozajmice te će se na kraju godine izvršiti obračun kamate za sve uplate u toj godini.   – U ugovorima nije određena namjena pozajmica, nije utvrđen rok vraćanja i nije napravljen godišnji obračun kamate. Isplaćena sredstva u 2013. nisu vraćena u proračun, a do vremena obavljanja revizije u lipnju 2014. u proračun je vraćeno 10.000 kuna, stoji u nalazu revizije, u kojem se napominje i da su sredstva pozajmljivana iz općinskog proračuna dok istodobno općina ima nepodmirene obaveze i koncem 2013. iskazuje manjak prihoda.   – Odredbama Odluke o izvršavanju proračuna nije predviđen navedeni način isplate sredstava, ističu revizori.


  – Na Rabu se često događa da gore arhivi. To se dogodilo u Imperialu, u Rapskoj plovidbi, a gorile su i zemljišne knjige. U imovinsko-pravnim raspravama koje mi kao Općina vodimo, često nam trebaju dokumenti kojih nema, a riječ je o dokumentima koji su presudni za vođenje sporova. Na primjer, vodili smo spor s Imperialom oko 45.000 kvadrata zemljišta koje vrijedi oko devet milijuna eura. Presudno je bilo dokazati da to zemljište nije ušlo u temeljni kapital Imperiala. Dokumentacija nam je dijelom donirana, a dio sam ja osobno otkupio iz privatnih arhiva i za to su mi trebale pozajmice od općine. Zahvaljujući tim pozajmicama, Općina je dobila zemljište u vrijednosti od devet milijuna eura, objašnjava Andreškić, dodavši da je na ovaj način pribavljena dokumentacija imala značajan utjecaj i na postupak oko vlasništva nad dijelovima Golog otoka, koji je pred potpisivanjem nagodbe kojom bi Republika Hrvatska dio zemljišta trebala prepustiti Loparu i Rabu.    

Normalna stvar


– Smatram da ta dokumentacija vrijedi, postoje dokumenti u privatnim arhivima, elaborati, rješenja o otkupu, zemljišne knjige za koje se misli da su spaljene. Temeljem jednog od tih dokumenata, na primjer, dobili smo 4.500 četvornih metara u Zorzini. Ako je kvadrat 100 eura, to je 450.000 eura vrijednosti, dodaje Andreškić. Što se samog modela pozajmljivanja novca tiče, Andreškić smatra da ništa nije sporno.   – Od 370.000 kuna vratio sam 170.000 kuna. U dokumentima Općine uredno je zablježeno 200.000 kuna potraživanja od načelnika, a svaka pozajmica ima ugovor. Uobičajeno je da općina ima potraživanja od radnika, primjerice kao kada se daje akontacija za putne troškove i dnevnice i ta potraživanja se evidentiraju na kraju godine. Po meni je ovo normalna stvar, jer se točno zna tko ima obavezu vratiti novce. Osim toga, ide zakonska zatezna kamata, a do prošle godine nismo nikome obračunavali tu kamatu.


U odgovoru na reviziju iz Općine Lopar ističu da je do današnjeg dana u proračun Općine Lopar izvršen povrat pozajmljenih sredstava u iznosu od 170.000 kuna, a ostatak bi trebao biti vraćen do kraja proračunske godine.   – Kamata na navedena sredstva će biti obračunata na kraju godine. Općina se obvezuje da više neće biti isplaćivane ovakve pozajmice, ako nisu predviđene u proračunu, napominju iz Općine.


U bilanci su ta potraživanja evidentirana na broju konta knjigovodstva 12319, ističe Andreškić, dodavši da je dio otkupljene dokumentacije, onaj u vezi kojeg su već dovršeni postupci, proslijeđen ovlaštenom sudskom vještaku da procijeni vrijednost dokumenata. Nakon toga će vratiti preostali dio duga prema Općini.    Ako treba, odgovarat ću – Mislim da se ne trebam pravdati, jer je sve provedeno sukladno zakonu i propisima. Ali ako sam nešto kriv, snosit ću posljedice. Postupio sam kako jesam i ako treba ću odgovarati, ali bih volio i da me se nagradi ako na ovaj način donesem neku korist za Općinu. Građani me mogu nagraditi na izborima, a vijećnici povećanjem plaće. Važno je napomenuti da revizija nije imala nikakvih prigovora na blagajnu, putne naloge i uopće isplatu bilo kakvih materijalnih troškova, što pokazuje da kvalitetno poslujemo, rekao je Andreškić.