Ključ u bravu

Na Susku zatvoren dom za starije: Komadina ih je prevario?

Bojan Purić

Radnici su izmanipulirani od političara, kaže ravnatelj Doma Živko Nosil. Nije se  postupilo po nalazu inspekcije, nego je iskorištena prilika da se Dom zatvori, kaže Gari  Cappelli 



Iako na bolovanju, ravnatelj ove ustanove Živko Nosil objasnio je novonastalu situaciju.


– Naš nadzor, služba Ministarstva rada i socijalne skrbi, utvrdio je da  na Susku ne postoje uvjeti za rad Doma, odnosno da djelatnici Doma  na Susku nisu osposobljeni, kaže Nosil. Primjerice, lijekove korisnicima  davala je osoba sa završenom samo osnovnom školom, pa se postavlja  pitanje tko bi bio odgovoran da je nešto pošlo po zlu? Radnici koji imaju odgovarajuću spremu dobit će mogućnost da dalje rade u Velom  Lošinju, a oni koji nemaju spremu, odnosno nisu se na vrijeme doškolovali iako im je tako stajalo u ugovoru, neće moći dalje raditi. Tvrdim  da su radnici bili izmanipulirani od političara, te su srećom sada shvatili da ne mogu protiv Upravnog vijeća, odnosno stručne službe Ministarstva.



Ravnatelj Nosil ističe da se od početka rada podružnice na Susku  apeliralo na mještane da se školuju za medicinske sestre i kuhare, ali da  se to nije dogodilo. 




– Sušćani moraju sami preuzeti odgovornost za svoj otok i školovati  se za potrebna radna mjesta, a ne čekati da im netko drugi otvara radna mjesta. Svojim kapitalom mogu pomoći i Sušćani u Americi. Argumenti za zatvaranje Doma na Susku postoje, a nažalost su gradski vijećnici o tome raspravljali iako nitko od njih nije došao u Dom upoznati se sa stvarnom situacijom, navodi Nosil.



Na ovu temu, konferenciju za novinare je sazvao i Grad Mali  Lošinj. Predsjednik Gradskog vijeća Anto Nedić kazao je da Grad žali  zbog zatvaranja Doma na Susku.


– Godine 1998. Grad je dao zgradu za jednu kunu i uložio u njenu  obnovu. Na svečanoj sjednici povodom Dana Grada, 11. studenog, tada  župan, a danas ministar Zlatko Komadina izjavio je da zatvaranja Doma neće biti. Ima više načina funkcioniranja Doma, on može biti pretvoren u dnevni boravak mještana, da se ondje pripremaju obroci i pere  rublje onemoćalima. Nadam se da će Županija ponovno razmotriti ovu  odluku.


Dogradonačelnica Ana Kučić kazala je da je Grad svakodnevno kontaktirao radnike i Upravno vijeće Doma i da ništa nije upućivalo na zatvaranje Doma, već da će se ondje smjestiti drugi, pokretni korisnici.


Gradonačelnik Gari Cappelli kaže da se stanovnicima Suska i Gradu  lagalo.


– Na sjednici za Dan Grada, tadašnji župan Komadina rekao je da se  Dom na Susku neće zatvarati i dobio veliki pljesak, vjerojatno i poneki  glas. Nalaz inspekcije kaže da je obveza Doma da na Susku smješta pokretne i samostalne korisnike, a nema govora o zatvaranju. Dakle, nije  se postupilo po nalazu inspekcije, nego je iskorištena prilika da se Dom  zatvori. Ne vjerujem da od 5.000 ljudi koji čekaju na smještaj u domovima, baš nitko nije spreman doći na Susak. Za koga ulažemo u novu  rivu na Susku, ako će se ondje zatvarati radna mjesta i time raseljavati  stanovništvo? Dom je obavijestio Grad da u ponedjeljak na Susku želi obaviti primopredaju zgrade.