Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 1
Sutra: 5° 5° 1
20. siječnja 2020.
Obnovljena tradicija

Na Lošinju veslali u maštelima, kao prije mnogo godina

Foto Bojan Purić
Foto Bojan Purić
Autor:
Objavljeno: 21. rujan 2019. u 10:46 2019-09-21T10:46:38+02:00

VELI LOŠINJ - Još je jedna primorska tradicija oživljena na Lošinju; održana je dječja regata u maštelima. U mandraću u Velom Lošinju natjecalo se petero djece i mladih do 18 godina, a njihov je zadatak bio sjesti u maštele - široke otvorene drvene bačve i pomoću kuhinjskih daščica čim prije odveslati relaciju duž mandraća.

U tome je najvještija bila Paola Jerman, drugi po redu bio je Jan Spanjol, a treći Lukas Nardi. Sudjelovalo je petero natjecatelj(ic)a; bilo bi vrlo vjerojatno i više da nije bilo bure koja je otočane iz kratkih rukava natjerala u topliju odjeću.

Na inicijativu Mjesnog odbora Velog Lošinja i uz podršku Turističke zajednice Lošinja, obnovljeno je zabavno natjecanje po uzoru na ona koja su se na Lošinju održavala i prije više od sto godina, obično kao jedna od točaka u sklopu programa ozbiljnijih jedriličarskih i veslačkih regata, što je dokumentirano i na starim razglednicama i u novinskim člancima.

Kako su u međuvremenu mjesto drvenih maštela zauzele posude od materijala koje običavamo nazivati suvremenijima, za ovu je priredbu rješenje pronađeno u dalekom Međimurju - nabavkom maštela od bačvarske radionice obitelji Žličar iz Štrigove.

I nagrade za najuspješnije bile su prigodne - mali mašteli na drvenim postoljima, kao dobrodošla alternativa "konfekcijskim" pokalima. Nakon dodjele priznanja, program je nastavljen nastupom lošinjske klape "Čikat".

I ovaj je događaj, kao i brojne druge priredbe proteklih (tje)dana u Malom Lošinju, Nerezinama i Velom Lošinju, uključen u program festivala "Lošinjskim jedrima oko svijeta", pa je ovom prilikom u veloselsku luku uplovio i "Nerezinac", nedavno obnovljeni približno 140 godina star reprezentativni teretni jedrenjak.

bpur2009b

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.