Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
19. siječnja 2020.
Kreativna radionica

Muzej na Cresu kao "pogon" za izradu sapuna i vjenčića

Muzej na Cresu kao "pogon" za izradu sapuna i vjenčića
Muzej na Cresu kao "pogon" za izradu sapuna i vjenčića
Autor:
Objavljeno: 19. prosinac 2018. u 10:59 2018-12-19T10:59:25+01:00

Dvije radionice izrade mirisnih sapuna vodila je stručna suradnica Franka Toljanić, dok je radionicu izrade lovorovih vjenčića vodila kustosica Irena Dlaka za polaznike starije od 10 godina

CRES Kao i druge ustanove i udruge, u organizaciju ovogodišnjeg adventa uključio se i Creski muzej i to kreativno-edukativnim radionicama. Najmlađi su radili sapune, malo veća djeca vjenčiće, a svi zajedno su se dobro zabavili u muzejskim prostorima tradicionalno smatranima mjestima koja zahtijevaju ozbiljnost. Dvije radionice izrade mirisnih sapuna vodila je Franka Toljanić, stručna suradnica u Muzeju, a ukupno su sudjelovala 24 mališana od 4 do 10 godina, s time da su najmlađi bili u pratnji roditelja.

U uvodu radionice djeca su se upoznala sa samoniklim aromatičnim biljem otoka Cresa, kaduljom, ružmarinom i lavandom, imali su priliku vidjeti i omirisati osušeno bilje, prepoznati njegov izgled, boju te oblik listova i cvjetova. Naučili su kako se to bilje koristilo nekad, a kako danas, kako se proizvode eterična ulja te su mogli isprobati ulja onih biljaka koje su netom prije držali u rukama. U praktičnom dijelu djeca su izrađivala sapune od aromatičnog bilja, s dodatkom boje, eteričnih ulja te sušenog lišća i cvjetova.

Radionicu »Adventski vjenčići – miris pobjede« vodila je kustosica Irena Dlaka, a sudjelovalo je sedmero polaznika starijih od 10 godina. U edukativnom dijelu radionice voditeljica je polaznike upoznala sa starom predajom o Cresu kao Javorgradu (Lovorgradu) koju je početkom 20. st. zapisao Andrija Linardić stariji, utemeljitelj destilerije eteričnih ulja u Martinšćici, o čijoj zanimljivoj povijesti Creski muzej priprema izložbu u svibnju sljedeće godine. Polaznici su upoznati sa simbolikom lovora (pobjeda, postignuće, zaslužnost) i raznim načinima tradicionalne i suvremene uporabe njegovog lišća, plodova i eteričnog ulja.

Voditeljica je na kraju objasnila da je tako napravljen adventski vjenčić ekološki prihvatljiv jer je izrađen od prirodnih materijala, a i praktičan jer se nakon adventa listovi lovora mogu koristiti kao začin. U kreativnom dijelu radionice polaznici su uz pomoć voditeljice izradili svaki svoj adventski vjenčić koji su ponijeli kućama.

Projekt edukativno-kreativnih adventskih radionica financirala je Primorsko-goranska županija.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.