Kreativna radionica

Muzej na Cresu kao “pogon” za izradu sapuna i vjenčića

Walter Salković

Dvije radionice izrade mirisnih sapuna vodila je stručna suradnica Franka Toljanić, dok je radionicu izrade lovorovih vjenčića vodila kustosica Irena Dlaka za polaznike starije od 10 godina



CRES Kao i druge ustanove i udruge, u organizaciju ovogodišnjeg adventa uključio se i Creski muzej i to kreativno-edukativnim radionicama. Najmlađi su radili sapune, malo veća djeca vjenčiće, a svi zajedno su se dobro zabavili u muzejskim prostorima tradicionalno smatranima mjestima koja zahtijevaju ozbiljnost. Dvije radionice izrade mirisnih sapuna vodila je Franka Toljanić, stručna suradnica u Muzeju, a ukupno su sudjelovala 24 mališana od 4 do 10 godina, s time da su najmlađi bili u pratnji roditelja.


U uvodu radionice djeca su se upoznala sa samoniklim aromatičnim biljem otoka Cresa, kaduljom, ružmarinom i lavandom, imali su priliku vidjeti i omirisati osušeno bilje, prepoznati njegov izgled, boju te oblik listova i cvjetova. Naučili su kako se to bilje koristilo nekad, a kako danas, kako se proizvode eterična ulja te su mogli isprobati ulja onih biljaka koje su netom prije držali u rukama. U praktičnom dijelu djeca su izrađivala sapune od aromatičnog bilja, s dodatkom boje, eteričnih ulja te sušenog lišća i cvjetova.


Radionicu »Adventski vjenčići – miris pobjede« vodila je kustosica Irena Dlaka, a sudjelovalo je sedmero polaznika starijih od 10 godina. U edukativnom dijelu radionice voditeljica je polaznike upoznala sa starom predajom o Cresu kao Javorgradu (Lovorgradu) koju je početkom 20. st. zapisao Andrija Linardić stariji, utemeljitelj destilerije eteričnih ulja u Martinšćici, o čijoj zanimljivoj povijesti Creski muzej priprema izložbu u svibnju sljedeće godine. Polaznici su upoznati sa simbolikom lovora (pobjeda, postignuće, zaslužnost) i raznim načinima tradicionalne i suvremene uporabe njegovog lišća, plodova i eteričnog ulja.




Voditeljica je na kraju objasnila da je tako napravljen adventski vjenčić ekološki prihvatljiv jer je izrađen od prirodnih materijala, a i praktičan jer se nakon adventa listovi lovora mogu koristiti kao začin. U kreativnom dijelu radionice polaznici su uz pomoć voditeljice izradili svaki svoj adventski vjenčić koji su ponijeli kućama.


Projekt edukativno-kreativnih adventskih radionica financirala je Primorsko-goranska županija.