Novi masakr na Tramuntani

Muke ovčara: Na Cresu pronađene odsječene glave ovnova

Ira Cupać Marković

Livio Hrelja oko 500 metara od sela Frantin, otkrio je  četiri ovčje kože i odsječene glave ovnova i ovce



CRES  Nema kraja mukama ovčarima na Tramuntani, sjevernom dijelu otoka Cresa, jer osim što već godinama trpe štete zbog divljih svinja koje su ovčarstvo dovele na rub održivosti, po drugi put se, za sada netko nepoznat, obračunava s ovčarstvom na posve morbidan način. Naime, prije dvije godine devet ovnova je kastrirano, porezani su im testisi, a ovaj tjedan nova slika užasa zatekla je Livia Hrelju oko 500 metara od sela Frantin, gdje je na cesti Beli – Frantin, uočio četiri ovčje kože. Nakon pretrage terena pronašao je dvije odsječene glave ovnova i jednu odsječenu glavu ovce, dok četvrta nije pronađena, pa se ne može zaključiti je li dokrajčen još jedan ovan ili ovca. Masakr je pojačan i rezanjem ušiju, čime je onemogućeno utvrđivanje vlasništva, jer se markice, kao i »belehi«, kojim svaka otočna obitelj obilježava svoje stado, stvaljaju upravo na predio ušiju.


Livio Hrelja koji se na Tramuntani bavi ovčarstvom, a inače je odnedavna i predsjednik MO Beli, o pronađenom je izvijestio Policijsku postaju u Malom Lošinju, nakon čega su policajci creske ispostave napravili uvid, kaže nam Hrelja i navodi:


Kukuruz za divljač


– Policija je korektno obavila očevid, snimajući sve nađeno na terenu. Pitali su me imam li sumnje u nekoga, a kako bi ove ovnove bilo nemoguće uhvatiti i svladati, kazao sam im da je to mogao počiniti samo netko tko oružje ima legalno ili ga posjeduje nelegalno. Nedaleko od mjesta gdje se ovo dogodilo je livada na koju lovci bacaju kukuruz, kako bi lakše ustrijelili divljač, ali na kukuruz osim divljači dolaze i druge životinje, što je počinitelj mogao iskoristiti. Nakon odsjecanja testisa ovnovima, ovaj novi čin je još jedna potvrda da oni koji žele uništiti ovčarstvo na Tramuntani ne miruju. Potvrde tome nalazim i u stalnim nastojanjima pojedinaca iz lovačkih krugova da se Lovište »Tramontana« ponovo stavi u funkciju, iako se prostire na 80 posto privatnih površina, kao i u zagovaranjima da će lovni turizam otoku donijeti više prihoda od bilo kojeg drugog, kaže Hrelja. 




Viktorija Bandera, jedna od članova MO Beli kaže kako se nada i apelira na policiju da učini sve da se počinitelja pronađe, jer bi se tako moglo doznati radi li se o namjernom uništavanju ovnova ili je u ovom slučaju riječ o klasičnoj krađi, na što ovaj slučaj njoj više nalikuje.


Sedam janjčića


– Tramuntana je postala prostor na koji neki dolaze kad im pofali drva, divljači, kad se požele janjetine, kestena. Ovdje zbog klasičnih krađa trpimo velike štete, radi li se o ljudima s Tramuntane ili s drugih dijelova otoka ne znam, ali je činjenica da po pitanju pojačane kontrole ovog prostora nešto treba učiniti. Prije nekoliko dana jedan je naš ovčar skupio svojih sedam janjčića i u čak tri je pronašao metak malokalibarske puške, janjci nisu stradali, ali očito je nekom bila namjera ustrijeliti ih. Tko to čini ne znamo, ne možemo ni nagađati, zato je jako važno da policija utvrdi činjenice i otkrije počinitelje, tada bi mnoge stvari bile jasnije, zaključuje Viktorija Bandera.