Mlada lavica SDP-a

Mirela Ahmetović: Dokazat ću da politika ne mora biti prljava

Srđan Brajčić

Vjerujem da se ovakva hrvatska politička ekonomija može i mora promijeniti na bolje. Cijeli sam inače život motivirana tom vjerom u boljitak. Dolazim iz skromne radničke obitelji koja se uvijek sama i vrlo teško probijala kroz život. Moj uspjeh, što god to sada značilo, ovisio je isključivo o meni, o obrazovanju i radu



Mirela Ahmetović rođena je 4. kolovoza 1981. godine u Rijeci i dva mjeseca prije svog 32. rođendana postala je načelnica Općine Omišalj. Uz načelnicu Viškova Sanju Udović, Mirela Ahmetović čini onaj SDP-ov pomladak kojem se predviđa politička karijera izvan okvira Primorsko-goranske županije.


Kako god bilo, važno je sada napomenuti da nova općinska načelnica Omišlja uz političku karijeru gradi i onu znanstvenu. Nakon završenog Ekonomskog fakulteta u Rijeci zaposlila se u Centru za održivi razvoj otoka sjevernog Jadrana. Paralelno s gašenjem ove javne ustanove, magistrirala je na Ekonomiji. Potom je, na poziv profesora Dragomira Sundaća, devet mjeseci tamo radila kao asistentica, da bi se kasnije zaposlila u Erste & Steiermärkische banci. Istovremeno na Ekonomskom fakultetu ostaje u statusu vanjskog suradnika, gdje sada priprema i svoj doktorat. Svojim životopisom Mirela Ahmetović poručuje da se u Hrvatskoj, unatoč ustaljenom mišljenju, može uspjeti i izvan politike:


– U SDP sam se učlanila 15. rujna 2010. godine. Nisam se željela politički aktivirati prije magisterija; kada je magisterij bio pri samom kraju, ušla sam u stranku. Mogu reći da sam do danas ostala vrlo aktivan član svoje stranke, ponajprije kroz Forum žena SDP-a otoka Krka, koji sam i osnovala. Inače, to je prvi otočni forum žena naše stranke.




Što vas je privuklo politici?


– Već za školovanja pokazivala sam zanimanje za politiku; na Ekonomskom fakultetu tako sam bila sklonija kolegijima političke ekonomije. Također, moja doktorska disertacija je iz područja političke ekonomije i bavi se važnošću interakcije između tržišta i države. Svi mi uočavamo da neke stvari u ovoj državi ne funkcioniraju, a vjerujem da se ovakva hrvatska politička ekonomija može i mora promijeniti na bolje. Cijeli sam inače život motivirana tom vjerom u boljitak. Dolazim iz skromne i radničke obitelji koja se uvijek sama i vrlo teško probijala kroz život. Moj uspjeh, što god to sada značilo, ovisio je isključivo o meni, o obrazovanju i radu. A onima koji vjeruju u zvijezde, sve će reći da sam lav u horoskopu. Lavovi najbolje sami znaju da mogu ostvariti sve što požele… Ipak ponajprije vjerujem u – obrazovanje!



Jeste li zadovoljni zatečenim financijsko-kadrovskim stanjem u Općini Omišalj?


– Financije su nepovoljne. Proračunski manjak je veliki, ponajprije zbog komunalnih dugova DINE i Zračne luka Rijeka. Postoje, međutim, mehanizmi kako Općina može naplatiti ova dugovanja. Prije svega vjerujem da će u rujnu u DINA-Petrokemiji početi proizvodnja. Zračna luka Rijeka ove godine ostvaruje daleko veći promet, tako da je njezin direktor najavio da će dug uskoro biti namiren. S druge strane, ugodno sam iznenađena brojem zaposlenika u Općini. Puno je visokoobrazovanih, pa ću imati s kime realizirati sve one projekte koje sam zacrtala. Inače, sve svoje nade polažem u zaposlenike Općine i vjerujem da će svi oni moći izdržati tempo rada koji namjeravam nametnuti. Prije svega to se odnosi na kandidiranje što većeg broja općinskih projekata za europske fondove.



Prvi otočni Forum žena


Mladi ste zakoračili u politiku. Kakav je to svijet? Običnom puku on se ne čini previše lijepim.


– Nemam još uvijek toliko političkog iskustva da bih mogla iznositi takve sudove. Ono, međutim, što saznajem putem medija, jest to da politika zna biti prljava. I ne možemo, naravno, sada generalizirati politiku. Svojim radom ja ću poručiti da politika ne mora nužno biti prljava. Naprotiv.


Dobro, vidjet ćemo. A može li se doista u ovoj zemlji uspjeti mimo politike? Mnogi vjeruju da ne može.


– Naravno da se može – ambicije sam ostvarila i prije SDP-a.


Kako to da ste već na samom početku političke karijere odlučili kandidirati za jednu visoku političku dužnost?


– Prije nego što ću se učlaniti u SDP, vrlo sam detaljno proučila stranački program, a kada sam se učlanjivala, dala sam jasno do znanja, da poslije ne bi bilo čuđenja, kako ne želim u stranci biti gljiva. U suprotnome, znači, mene u SDP-u danas ne bi ni bilo. Moj prvi korak bilo je osnivanje stranačkog Foruma žena otoka Krka, gdje sam bila vrlo aktivna, što je prepoznato i na državnom nivou. Uspon našeg Foruma poklopio se s pripremama stranke za lokalne izbore, pa je SDP, zasigurno na osnovi mog minulog rada, procijenio, ali i vjerovao, da mogu uspjeti u utrci za općinsku načelnicu, unatoč mladosti i tome da sam žena. Na osnovi radnog iskustva odlučila sam prihvatiti ponuđenu kandidaturu za načelnicu Omišlja. Vjerujem da svojim poštenjem i predanošću mogu donijeti boljitak u našu općinu.



Koji su vaši prioriteti općinske načelnice i što vidite uspjehom svog četverogodišnjeg mandata?


– Uravnotežiti proračun, što je ujedno najveći izazov. Nema puno više mjesta za dodatne uštede, a planirani projekti su previše važni da bi se od njih sada odustajalo. Prioritet je svakako dovršetak izgradnje dječjeg vrtića, potom ceste i kanalizacija. A uspjeh ovog mandata vidim u tome da za četiri godine građani procijene da trebam još jedan.



Vjerovala u pobjedu


S obzirom na to da je Tomo Sparožić dosad premoćno pobjeđivao u Omišlju, mnoge je iznenadio vaš izborni uspjeh. Je li i vas?


– Nisam naravno bila posve sigurna u uspjeh, to nitko ni ne može biti, ali sam u njega vjerovala. U suprotnome, ne bih se ni kandidirala, jer ne vodim bitke za koje vjerujem da ću izgubiti. Vjerovala sam, naime, u to da će glasači znati prepoznati moje vrijednosti te afirmativnu kampanju koju sam vodila. Osim toga, presudila je činjenica da su građani željeli promijeniti dosadašnji sustav u Općini Omišalj.


Uoči drugog kruga izbora političku podršku dobili ste i od HDZ-a. Kako to?


– Na lokalnoj razini nisu toliko važne stranke, koliko ljudi. SDP ili HDZ Omišlja ne odlučuje o nacionalno važnim temama, poput zdravstvenog odgoja. Na lokalnoj razini odlučujemo se je li u nekoj općini potrebno graditi društveni dom, vrtić, cestu ili kanalizaciju. HDZ i SDP imaju neka zajednička promišljanja razvoja Općine Omišalj, pa se dogodila personalna unija.


Jeste li se, unatoč dojmu odvažne mlade žene koji ostavljate, pribojavali odgovornosti koja neminovno stiže u paketu s načelničkom foteljom, ali općenito s političkom karijerom?


– Strah od odgovornosti je ono što me prisiljava da se trudim, da uvijek budem bolja. Oduvijek sam svjesna toga što znači odgovornost i normalno je da se pritom događaju situacije u kojima strepim hoću li donijeti ispravnu odluku. Međutim, uvijek polazim od pretpostavke da ne mogu pogriješiti ako sam motivirana poštenjem, ako radim po zakonu.


LNG u okvirima


Kako se, kao njihova načelnica, mislite nositi s problemom radnika DINE koji ne primaju plaću, ali i sa svim onim kontroverzama oko izgradnje LNG terminala? Tu poštenje ne pomaže.


– DINA-Petrokemija doista je najveći problem Općine. Prihodi od DINA-Petrokemije, po osnovi komunalne naknade, poreza na dohodak, koncesije na pomorskom dobru i poreza na tvrtku, su na godišnjoj razini oko tri milijuna kuna. K tome, neisplata plaće za 109 zaposlenika DINE s područje Omišlja postaje sve veći socijalni problem svih nas, koji se manifestira na razne načine. Nagomilani problemi DINE mogu se riješiti samo pokretanjem i razvojem proizvodnje. S obzirom na činjenicu da je Omišalj uspio pomiriti industriju i turizam, borit ću se samo za onaj LNG terminal koji će se graditi u okvirima DINA-Petrokemije. Osim toga, budući LNG mora donijeti neku korist ljudima koji žive u Omišlju, odnosno na Krku. Prema tome, LNG koji neće biti od koristi Krku ili koji će narušavati tu našu simbiozu života industrije i turizma, neće biti dobrodošao.