Osjetljiva na prometovanje vozila i aviona

Ministarstvo odbilo zahtjev za izgradnju aerodroma na Rabu zbog – bjelonokte vjetruše

Ivor Balen

Bjelonokta vjetruša

Bjelonokta vjetruša

Izgradnja na Mišnjaku, procjena je Ministarstva, dovela bi u pitanje opstanak već sada kritično ugrožena bjelonokte vjetruše, kojoj je područje zahvata glavno za hranjenje tijekom sezone gniježđenja 



Projekt izgradnje aerodroma na Rabu doživio je ozbiljan udarac. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode donijelo je Rješenje kojim se odbija zahtjev Grada Raba za taj zahvat zbog, kako je navedeno, značajnog negativnog utjecaja na ciljeve očuvanja i cjelovitost područja ekološke mreže, koji nije moguće isključiti mjerama ublažavanja.


Iz Ministarstva također napominju da Grad Rab, kao nositelj zahvata, može podnijeti zahtjev za utvrđivanje prevladavajućeg javnog interesa i odobrenje zahvata, uz kompenzacijske uvjete. 


– Prema Uredbi o ekološkoj mreži, planirani zahvat nalazi se unutar područja ekološke mreže, područja očuvanja značajnog za ptice i područja očuvanja značajnog za vrste i stanišne tipove. Kao izrazito jak utjecaj, i tijekom i nakon izgradnje, procijenjen je utjecaj na ciljnu vrstu bjelonokta vjetruša, iz razloga što je ova vrsta ekološki vezana uz stanište koje je zahvaćeno planiranim zahvatom, a gnijezdi se na otoku Dolinu u neposrednoj blizini zahvata te koristi područje lokacije zahvata kao primarno stanište za hranjenje i lov. Gubitak, promjene i fragmentacija staništa će joj smanjiti dostupnost hrane i time uspješnost gniježđenja, što može prouzročiti pad populacije i značajno ugroziti jedinu gnijezdeću populaciju u Hrvatskoj, ističu iz Ministarstva, dodavši da će ova ptica, zbog svog načina lova, biti osjetljiva i na prometovanje vozila i aviona te postoji povećan rizik kolizije.




Bjelonokta vjetruša je glavna prepreka izgradnji zračne luke, ali ne i jedina. Iz sličnih razloga, jak utjecaj procijenjen je za osam vrsta, umjeren za šest vrsta, a zanemariv za 18 vrsta. 


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista