Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
Godišnja sjednica

Marine donesu Hrvatskoj 700 milijuna godišnje

NL arhiva
NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 12. svibanj 2016. u 12:35 2016-05-12T12:35:08+02:00

PUNAT U Marini Punat jučer je održana godišnja sjednica Udruge marina, strukovne organizacije pod okriljem Hrvatske gospodarske komore. Uz podvlačenje crte pod dobre poslovne rezultate prošle, te pozitivna ostvarenja prvog kvartala ove godine, čelnici hrvatskih nautičarskih centara otvorili su i nekoliko za tu branšu izuzetno aktualnih bitnih tema u koje je okupljene uveo predsjednik Udruge Sean Lisjak.

– Iako turizam i nautika u nas imaju dugu i bogatu tradiciju, dojam je da se još uvijek bavimo nekim za uspješno poslovanje u nautičkoj branši »bazičnim« temama i problemima odnosno pitanjima na koja ni danas, na žalost, nemamo jasne i nedvosmislene odgovore, ocijenio je Lisjak napomenuvši da prije svega misli na problematiku tretiranja pomorskog dobra. Još uvijek čekamo Zakon o pomorskom dobru odnosno njegovu novu verziju na čijoj smo se izradi i sami podosta angažirali. Promjena vladajuće strukture sad je, po tko zna koji put usporila donošenje tog vrlo bitnog akta što je vrlo loše za realizaciju brojnih velikih i dugoročnih ulaganja, posebice onih iz domene nautičkog turizma, naglasio je čelnik Udruge marina.

Uz Zakon o pomorskom dobru podjednako je bitan i potreban kvalitetan Zakon o koncesijama, rekao je Lisjak dodajući da članovi Udruge već dugo nastoje postići i da se nautiku napokon počne tretirati kao »nautički turizam« odnosno kao granu turističkog gospodarstva, što ona nedvojbeno jest. Do sada smo zbog raznih razloga najčešće bili »uguravani« pod ingerenciju Ministarstva mora, ali i financija, a ne i pod kapu Ministarstva turizma, veseli nas inicijativa aktualnog ministra Antona Klimana koji je pokrenuo prve korake u smjeru uklapanja djelatnost naših marina u hrvatski turizam.

Sedamstotinjak milijuna kuna kojima marine pridonose ukupnom hrvatskom gospodarskom proizvodu zaslužuje dobiti mjesto pod kapom turizma jer ćemo tako jednostavnije, brže i učinkovitije riješiti i neke probleme koji nas priječe da turizmu damo još više, zaključio je Lisjak.

Udruga marina ustrajno zagovara stvaranje poslovno-zakonskog okružja koje će trajno i učinkovito osigurati državni nadzor nad pomorskim dobrom, ali i omogućiti koncesionarima da razvijaju i unaprijeđuju posao kojim se bave. 

Dio jučerašnjeg okupljanja bio posvećen tematici odnosno novostima u metodologiji ocjenjivanja marina u akciji »Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku« o kojima su izvjestili predstavnici opatijskog Fakulteta za menadžment u ugostiteljstvu i turizmu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.