Pažani prvi u Hrvatskoj zaštitili poznatu i priznatu deliciju

Lakši proboj do tržišta: Paška janjetina dobila oznaku izvornosti

Alenka Juričić Bukarica

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Vrlo je važno da će nam oznaka   pomoći u smanjivanju sive zone,  uvoza mesa i prodaje pod ovim imenom, kaže Ante Čemeljić, predsjednik Udruge Rogujica iz Paga koja je i pokrenula postupak zaštite 



RIJEKA   Poznata i priznata delicija, paška janjetina, konačno je zaštićena oznakom izvornosti. Naime, Udruga uzgajivača paške ovce Rogujica iz Paga dobila je ovih dana Rješenje Ministarstva poljoprivrede prema kojem se odobrava prijelazna nacionalna zaštita naziva Paška janjetina – zaštićena oznaka izvornosti.


Udruga Rogujica je još u lipnju 2013. Ministarstvu dostavila zahtjev za registraciju oznake izvornosti naziva Paška janjetina.


Dokumentacija je pripremljena u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom agencijom i Agronomskim fakultetom iz Zagreba, s time da se na dobivanju izvornosti radi znatno duže, oko osam godina.




U udruzi su istaknuli kako se pašku janjetinu štiti radi gospodarskog, pravnog, potrošačkog, kulturnog, ekološkog i socijalnog aspekta. 


Ante Čemeljić, tajnik Udruge uzgajivača paške ovce Rogujica, pojasnio je kako je paška janjetina tako postala prva janjetina u Hrvatskoj koja je dobila oznaku izvornosti. Ova je zaštita ustvari i najjača, a koristi zaštite izvornosti poznate delicije bit će mnogostruke.


Opširnije u tiskanom izdanju